2024. március 19, kedd     József és Bánk

Bejelentkezés



Keresés


Bogár publikációk Nyomtatás E-mail  
Írta: NGA    2009. december 19. szombat, 05:29


Ahhoz, hogy az első cikket megtaláljuk a Bogárról a magyar sajtóban, nagyon messzire kell visszamenni az időben. 1939-et irunk. A második világháború még nem tört ki, február van, és az Automobilizmus c. újság meghívást kapott a KDF-wagen hivatalos bemutatójára. Nagy elragadtatással irnak róla a márciusban megjelent újságban. Nem is csoda, hisz az akkori autókhoz képest igen fürge, és szép kisautó volt, ami méltán váltotta ki az emberek érdeklődését, és az ára is akkoriban megfizethetőnek tünt. A menetteljesitménnyel meg voltak elégedve, a német autópályán, és a környék földesútjain is remekül vizsgázott. Természetesen Mo-ra nem került belőle, hisz a II. világháború ezt megakadályozta. Ezután sokáig csak apró színes cikkek között bukkanhatunk a Bogár nyomára, komolyabb ismertető nem is jelent meg. 1966. szeptember 6-án megjelent újságban azonban megemlitik a modellpaletta megújulását,és végre szentelnek pár sort a Bogárnak.

forrás: AM1967-ben pedig már arról tudósítanak, hogy nagyobb mennyiséget fognak importálni. 1969. február 6-án jelent meg az első komolyabb cikk Volkswagenről, az új 411-es modell bemutatására 5 tagú küldöttséget hívott meg a VW gyár. Ekkor már javában futottak itthon a Bogarak. Az elég terjedelmes cikk foglalkozik a VW gyár történetével, bemutatja a VW 411-et, majd a VW gyár próbapályáját is.
forrás: AMforrás: AMforrás: AMforrás: AM
forrás: AM

1970. decemberében ennél is részletesebb anyaggal jelent meg az AM. Az akkor friss 1302 modell tesztelését mutatta be, ezen keresztül magát a Bogarat is, hisz ekkor már javában forgalmazták a típust itthon. Meg is jegyzik, hogy bár a nagypolski 98.000,-Ft, mégis többen vesznek inkább 100e Ft-nál is drágább VW Bogarat. Akkoriban a Bogár nyugati autónak számított, a legendás megbizhatóság, a tartósság, és az egyenletes minőség nagyon sokakat VW hívővé tett. Ezt sokszor ki is hangsúlyozzák a lapban. VW tulajdonosnak lenni a 70-es években külön kiváltságnak számitott. Az autós hierarchia közepén foglaltak helyett, felette már a Mercedesek jöttek.
forrás: AMforrás: AM

A 70/71-es évben egész sorozat jelent meg az AM-ben, egészen részletes menetpróbákat közölve.
forrás: AMforrás: AMforrás: AMforrás: AM
forrás: AM
forrás: AMforrás: AM
forrás: AMforrás: AM

1971. szeptemberében kitérnek a 72-es modellév újdonságaira is, amit 1972. szeptemberében egy kicsit nagyobb cikk követ, a biztonsági felszerelések kihangsúlyozásával.
forrás: AMforrás: AMforrás: AMforrás: AM

Ekkor egy két éves szünet következik, 1974 februárjában mutatják be a VW 1200 tipust, amit a Merkur forgalmaz. Tulajdonképpen ezzel zárul az Autó-Motor Bogarakkal foglalkozó cikkeinek sora. A 80-as évekre magának a Bogárnak is megkopott a hírneve, sokan öreg roncsnak tekintették. Kisebb cikkek megjelentek, de ezek inkább mint érdekességet mutatták be a VW Bogarat.
forrás: AMforrás: AMforrás: AM

10 éve jelenik meg a VW Depo magazin, amely több tucat léghűtéses VW bemutatását tudhatja már maga mögött.

Könyvek:
Az első könyv 1968-ban jelent meg. Dieter Korp VW 1200, 1300, 1500 tanácsadó címmel, ami a német könyv magyar forditása volt. Ezt követte egy igazi magyar könyv: Botond-Bolics György: Így gondozd a Volkwagenodat cimmel 1969-ben. Érdekessége, hogy a szerző tudományos-fantasztikus könyveiről ismertebb inkább. Következzen sorban a harmadik, legismertebb könyv: Wieslaw Jezewski - Volkswagen c. könyve 1983-ból, az ún. lila könyv. Ez a három könyv akkoriban jól-rosszul, de segitette a VW tulajdonosokat, autójuk javításában, ápolásában. 1990 után jelentek meg a javítási könyvek magyar fodításai, azonban jelentős részük még ezeknek a könyveknek a szintjét sem közelitette meg, rengeteg hibával, használhatatlan rajzokkal kerültek kiadásra.

A képeskönyveknél viszonylag egyszerűbb a helyzet, mivel az első ilyennek nevezhető könyv Martin József - Volkswagen sztori c. könyve 1978-ban került a könyvesboltok polcára, majd 1994-ig semmi. Ekkor jelent meg Clive Prew - VW Bogár c. munkája, ami máig is az egyik legszebb képeskönyv. 1999-ben jómagam írtam egy könyvet, amivel igyekeztem a hiányt betölteni - Nagy Gábor Attila - Volkswagen Bogár címmel, ez amolyan lexikális képeskönyv.Végül - de nem utolsó sorban - a Nagy könyvkiadó VW könyveivel zárul a sor, azonban ezekben csak egy kis fejezet a Bogár, jelentős része reklám, és az új VW tipusok bemutatása.

   

© www.bogarhatu.hu - Minden jog fenntartva