2024. április 19, péntek     Emma

Bejelentkezés



Keresés


VW Bogár makett történelem - Modell vagy makett? Nyomtatás E-mail  
Írta: Méry Miklós    2011. február 07. hétfő, 01:38

Az eredetire a lehető legjobban hasonlító kisméretű tárgyak elnevezése körül régóta folyik a vita. Modell vagy makett? Mindkét elnevezés közismert nyelvünkben, ám a jelentésük sokszor nem egyértelmű.
Sokan azt mondják, hogy a modell egy valóságban létező tárgy kisméretű mása, míg a makett egy nem létező, vagy csak a jövőben megvalósítandó termék vázlata.
Mások úgy tesznek különbséget, hogy a modell önálló működésre-mozgásra képes, míg a makett passzív, amolyan dísztárgy. Ezt az értelmezést árnyalja még, hogy a modell nem feltétlenül hasonlít - főleg apró részleteiben - egy valóságos tárgyra, míg a makett kínosan ügyel azok ábrázolására. Ez utóbbi sokszor nemcsak magát a tárgyat, hanem annak környezetét is érinti.
Egy újabb megkülönböztetés alapja, hogy a modell készen, összeszerelve vásárolható, míg a makett több-kevesebb, sokszor előre gyártott, ám nemritkán saját ötlet alapján is készülő alkatrészeit az alkotónak kell összeépítenie. (Mondjuk mi van akkor, ha az illető ezt az általa összeszerelt makettet később értékesíti? Modellé válik?)
Mindegyiknek magvan a maga logikája, vég nélkül lehetne vitázni, melyik is a helyes, egyedüli elfogadott. Lehetne, de nem érdemes, hiszen a beszélgetés, bemutatás során előbb-utóbb úgyis kiderül, hogy miről van szó.
Mókás arra gondolni, hogy pl. egy működő HO-s vasúti terepasztalon az előregyártott elemekből készült vasútállomás elé befut egy házilag barkácsolt mozdony, ami gyári kocsikat húz. Az állomás előtt kisautók parkolnak, némelyiket ismert gyártó állította elő, másokat ügyes kezek alkották a konyhaasztalon.
Akkor ebben az esetben egy modellmozdony húz makettkocsikat a makettállomásra, ahol modellautók is parkolnak?

De ne maradjon illusztáció nélül ez a fejezet sem, íme néhány fénykép. Ki-ki döntse el, mit is lát: modellt vagy makettet!