2024. április 25, csütörtök     Márk

Eseménynaptár

H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Bejelentkezés



Keresés


xoyox Nyomtatás E-mail  
Írta: Administrator    2007. július 21. szombat, 21:43

Lavina átalakulásának rövid története:)
 
Lavina story:
Egy bogár építése, restaurálása tuningolása,
Lavina elsõ nevén ÖDI: ( Örök Darab ) volt, de az elsõ útja után azonnal (Lawine) = Laviná-nak kereszteltem)

Miután befejezõdött egy régebben épített, sok "barát" ( Partizán ) által Kádnak titulált gépem ( 356 Porsche Speedster ) építése, hiányzott a küzdelem, az anyagbeszerzés, ügyködés, csavarozás, így belekezdtem egy újabb "Projektbe" és vettem hosszú keresgélés után egy 1965-ös Bogarat.
Interneten hirdették, Niederösterreich egyik legeldugottabb, hegyi kanyarokkal tûzdelt sziklak mellett kanyargó isten segge mögött megbúvó hegyi tanyáján.
Puchberg am Schneeberg – Hoche Wand, - ha mond valakinek valamit
Mire odataláltam el is ment a kedvem az egésztõl, annyira eszetlen vidék volt, de a tulaj elém jött egy erdei úton, ahol megfordulni nem lehetett, így a tulaj kb. 1,5 km-en keresztül(!) rükvercben tolatva ment vissza az erdei úton, ahol egyik oldalt lenn szakadék, a másikon szédítõ sziklafal, ahol érthetetlen módon fák tudtak gyökeret verni... (a többit elképzelhetitek)
Amikor a gépet a pajtában mezõgazdasági gépek, kombájnok, aratógépek és tehén istálók között megláttam, azonnal láttam röntgen szemeimmel, hogy ez az az autó, amit keresek. Õ lesz az igazi...
Matt volt teljesen, semmi fénye nem volt. Az ajtókon a zöld festek az alapozó fehér színig totál lekopva, de a csomagtartó fenéklemeze sértetlen volt.
Pöcc-röf indult és azonnal ciripelt a legkisebb gázadásnál. Ez az, mondtam, ez kell nekem. Igaz a dinamó 6V-os töltésjelzõje azonnal égett, ha a fordulat lassabb lett, és a karbi is mocskos volt mintha sárral kenegettek volna.
A szõnyeg alatt a jobb fûtéscsõ elöl elég rozsdás volt, a szõnyeg tök szétperzselõdve a hõtõl, ( Itt be is szakadtak a csavarok az alváz eltávolításakor. )
2500 € helyett 1000 € beigérés, tulaj felöl gondolkodáskérés következett, aztán hetekig várakozás, most adja vagy nem adja. Itteni parasztemberek konokabbak a székelyeknél, ezért késõbb újabb telefon, na mi van máááááá?
Aztán újabb hegyre menet, újabb alkudozás, végül a 2500 €-ról lement az öreg 1200-re. (Piaci ár )
Megvettem.
Kék próba rendszám kölcsönkérése következett, majd haverral újra leautóztunk (közben volt egy helikopteres mentés a felvezetõ úton, mert valaki felgyûrõdött a sziklafalon, emiatt újabb hegyeken átvezetõ utakon kerülõt kellett tenni )
Mondtam is, na ez jól kezdõdik, remélem a kocsi azért megéri a pénzét majd a kifizetést követõen ott helyben akartam egy gyors olajcserét végezni, de a csavar kicsavarására 3 csepp olaj !!! esett csak ki a motorból... majd otthon a szûrõ kivetelénél láttam, hogy az olajsár teljesen betapasztotta a szûrõ melletti 3 cm-es lukakat és SEMMI olaj nem tudott kifolyni..
Késõbb meg 3 - 4 olajcsere volt egymás utan, majd jókat autóztam, a pályán, sõt egy Magyarországi út Orfûre is belefért.
Így, ilyen állapotban hoztam el tehát a kocsit irdatlan hatalmas zajjal és a nyári hõségben eszetlenül döngetõ, lezárhatatlan fûtéssel, ami hõség elgörbítette a cipõm orrát, olyan kegyetlen forróság volt a nyitott ablakok ellenére. Így döngettem az autópályán hazáig a géppel 300 km-t, úgy, hogy a karbi elõmelegítõ csõ alu öntvénye szétrepedt az úton... Sebaj úgyis kap másikat.
Az olajsártól eltömött motorú 1200-es bogár megállta a helyét!
Eredeti tervek szerint minden szándékom az volt, hogy egy már meglevõ, kék színre mázolt, valamikori 1600 automata motorból átalakított és újra felépített motort építsek bele. Ez a motor mar 3 éve kész volt, ott várakozott mint egy dísz nálam, most itt az ideje, hogy berakjam. Igen, de ehhez kell majd egy másik váltó is, és 12 V elektronika, hiszen nem stimmel a kuplung és egyáltalán az eredeti rövid olajos váltó egy 424-e mozdony hangjával volt egyenlõ, eszméletlen zajos volt, talán az sem látott életében friss olajat
Tehát sebvaltócsere volt soron. Mivel közben mar évekkel ezelõtt azt is beszereztem kapott egy AT hosszú valtót
Az Orfûi VW talin egy Pécsi VW specialista beígérte, hogy ö átépíti nekem a sebváltómat úgy, hogy egy "olajos" féltengellyel tudjam majd kombinálni a "modernebb" AT váltómat.
Ismerõs segítségével le is került a váltó Pécsre, de kiderült, hogy nem jó, mert csak 1 oldala lebontható, másik kell. Másik váltót kell vennem.
Emberek mozgósítása következett, így Salzburg mellõl érkezett egy másik Váltó, ami állítólag ritkaság szamba megy...
Ez is lekerült Lovász Imi közremûködésével Pécsre.
Pécsen átépítették a váltót, majd egy Ausztriában élõ Pécsi ismerõs visszahozta. Összeszerelésre került a sor, amikor kiderült, hogy a féltengelyek nem mennek be a helyükre ugyanis a féltengely egyik oldalon messze kiáll, a biztosító Seeger gyûrû sem megy a helyére... valami nem stimmel.
Újra vissza Pécsre, de most mar személyesen, ott nézegetjük, és kiderült, hogy az egymással szemben álló fogaskereket nem stimmelnek egymással, nem passzolnak össze.
Szívás, szopás, utazás, káromkodás, mérgelõdés, pénzkibaszás az ablakon...
Sikerült fogaskerék párt találni a váltóba, kezdõdhetett az újabb összeszerelés.
Le is festettem.
Bogarfórumos "barátok" a festés láttán ( Pitty a hõs, a fõ autó-törõ tudományos munkatárs, és NGA) természetesen azonnali lehányást ígértek a metál zöldre festett váltó színe miatt, de nem érdekeltek.
Garázs:
Ami a garázst illeti, milyen az élet:
Mielõtt a Bogarat szereztem, lett volna lehetõségem egy AC Cobrát építeni amit röhejes áron megvettem, abban a hitben, hogy az addigi kisméretû garázsomban összeépíthetem, de se hely, se másik garázst nem találtam így visszaadtam kis ráfizetéssel a tulajnak.
Évekig lestem az újsághirdetéseket, kopogtattam házaknál garázs miatt, de sehol nem volt nekem való nagyságú.
Szemben velem lakik egy srác, akinek van egy lepusztult garázsa, de kicsi, normál méretû, de mar azzal is megelégedtem volna, mivel velem szemben lenne, amikor a kérdésemre 2 hónappal azután, hogy a Cobrát visszaadtam, válaszolja, van nekem meg egy garázsom, azt nézd meg: így sikerült egy csodás garázst – kisebb csarnokot -szereznem a varos közepén 45 m2-nyit. Villannyal, sõt 380-as árammal együtt, ahol azonnal összecsavaroztam egy kerekekkel felszerelt fa állványt, amire a leszerelt bogár felsõ karosszériát raktam, a plafonba szerelt csörlõs lánc segítségével magasra húztam Lavina felsõ testét. A csörlõt a háztulaj srác szerezte, és szerelte a kívánságomra, a szomszéd hozta a csörlõhöz való szalagot, amivel a kasznit emeltük fel. Mindenki kíváncsi volt mi lesz ebbõl?
Aztán lebontottam a csavarokat az alsó karosszéria részrõl alul, kikötöttem a benzin csövet, fûtés csövet és drótokat,
A kasznit elöl, a kerék felett áthúzott kötéllel, hátul a motorfedelet tartó ívnél, szinten kötelet áthúzva, majd elgurítottam az alvázat a függõ kaszni alól, majd alátoltam a fából összecsavarozott kerekeken guruló kocsit a csörlõ alá.
41 év után újra elváltak egymástól.
Kaszni felhúzva, alatta ott állt a lecsupaszított csodás alváz.
A Jobb oldali padlólemez felületen rozsdás a fûtéscsõ mellett, de nem átrozsdásodott és a bal oldali padlólemez tök fényes volt!
Pillanatok alatt szétszedtem, oldalra fordítottam, és 2 helyen javítottam, majd bõségesen alvázvédõztem.
Legelõször az elsõ hidat szereltem szét, tolórudakat csiszoltam, új gömbfejeket rendeltem, meneteket tisztítottam, anyákat járhatóvá tettem, lecsiszoltam a sártól, festéktõl, majd újra festettem az összes alkatrészt.
Csapszeges tengelyt szétszedtem, és a meglepetés: Semmi zsír belül!!
Fontosnak tartom, akinek csapszeges kocsija van, ne sajnálja az idõt, havonta nyomjon a zsírzógombokba zsírt, mert ezen az autón vastagon volt a sár a zsírzógombok fejénél, amirõl azt hittem prímán minden része belül is zsírban fordul...egy nagy frászt, minden csupa száraz volt, fém a fémen csiszolódott.
Tehát zsírozni!
Vettem vadi új Csapszeg kollekciót, mindent tudományosan összepréseltem, remélhetõleg nem fog késõbb sem lógni.
Mivel Pécsen új fékcsöveket vettem, majd a nemet CSP-nél elsõ tárcsafékeket kompletten 205-ös osztással, szinten németben fém felniket amik ET-jét át kellett hegesztetnem, mert kiállt a kasztniból rendesen a 185-ös kerekek miatt. Szinten kapott egy rövidített állítható elsõ tengelyt, hozzávaló rugóköteggel, Koni gátlókat és USA-ból elsõ ültetett csonkot a 205-ös tárcsákhoz valót.
Mivel ezt a CSP már nem forgalmazza így USA-ból kellett rendelni.
Ami az USA Ültetett csonkokat illeti, 80 %-ban nem jók a csapágy illesztési tûrések ! ( Ez a coll és a mm szinte lehetetlen összehangolása miatt lehetséges.)
Reklamáció körülményes, de szükséges! Hiába az USA coll és a mi milliméteres beosztásunk nehezen összepasszítható !
Hátul szétbontottam, pucoltam mindent, a közben téliesedett hideg havas idõ ellenére, gáz fûtés mellett mar –5 foknál is szereltem. Mivel a garázs bérlete idõben korlátozott volt, igyekeznem kellett, így nyomtam a melót, aztán amire kész lettem a kocsival mondta a tulaj, aki közben jó haver lett: ohh nem kellett volna sietni, maradhatok amíg akarok. Na fasza, ha ezt tudom, sok mindent másképp csinálok.
A motor kiemelése miatt például a hátsó falat szárnyas anya megoldással kivehetõvé csináltam volna. ugyanis 4x motort ki kellett vennem egyszer pl. azért, mert az új Alu ékszíjtárcsa hozzáért a lemezeléshez, és tök olyan hangot adott, mint amikor az indító motor bendix kereke nem ugrott volna vissza a helyére és bennragad a lendkerék fogaskoszorújába
Hopp, motor kinja és a sebváltó macera miatt is, többször ki kellett szerelnem.
Égnek állt a hajam párszor, ilyen apróságok miatt. Jött közben USA-ból egy Brosol Karburátor készlet is, de az sem lett beépítve mert nincs hely gyertyacserére, át kellett volna ilyen esetben az oldalsó motor-falat is alakítani. Szinte Polipszerû kezek kellettek volna egy gyertyacseréhez.
Majd máskor. Közben az alváz elkészült az új fékekkel fõfékhengerrel, csövekkel festésekkel, sõt fékrásegítõt is szereltem be, (ki is szereltem, semmire nem jó ) így jöhet rá a kaszni.
Mikor minden összeállt, beépítve mar a Pécsen újjáépített sebváltó, benn az új simmeringek serege, az új kerekcsapágyak, benn a motor, összes elektromos kábel bekötve, már május lett, de meg sehol nem voltam, ugyanis nem mûködött a szintén Pécsen vásárolt fékrásegítõ berendezéssel a fékem.
Semmi fék.
Motor jól ment, pöccre indult, de fékem nem volt, ráadásul hetekig nem tudtuk kifigurázni az okát. A Pécsiek esküsznek a rásegítõre, nekem pedig nem mûködött.
Jöttek a haverok éjjel nappal légtelenítettünk, vákuum pumpákkal stb., de nem volt semmi fékhatás, Újabb fõfékhengert vettem, de azzal sem volt jó.
Telefon Pécsre mi lehet az oka ?? nem tudjak. Erre kiépítettem a rásegítõt, beraktam az eredeti tolórudacskát, és láss csodát, ott volt a fék ahol lennie kellett, Mintha beton falnak mentem volna olyan volt a hatása szopás csak az volt, hogy a mar rácsavart karosszéria miatt bujkálni kellett az ülés alá. Ki és beszerelni a fõfékhengert majd késõbb újra a tolórudacskát
A decemberben megrendelt ülés áthúzás is elkészült a kárpitos cég mindent közben leszállított. Zöld a kocsi eredeti színe, tehát zöld kárpitot kértem.
Minden 6 Voltos égõ, és egyéb cucc le lett cserélve 12 Voltosra az ablaktörlõben viszont csak a forgórészt cseréltem, nem az egész hóbelevancot.
Nagyjából összeállt a kocsi, jöhetett a festés. Találtam egy céget akik munkáját láttam, így bizalommal odahívtam a festõt nézze meg a gépet mit lép rá? Mivel mások is ugyanennyiért dolgoztak volna, ezeknél maradtam.
1500 €-ban megegyeztünk, jöttek érte elvittek, 2 hét után visszahoztak, szerelhettem a sárvédõket lámpákat kédereket, ablaküvegeket amiket sajnos nem tudtam az eredeti Alu díszléccel visszaépíteni, így egy sima gumi tömítést kapott, de így is tökéletes.
Az összeépítés után jött a motorpróba, ki az udvarra, megfordulás, elõre hatra és akkor azt hittem megüt a guta, azonnal szívtrombózist, vagy agyvérzést kapok, ugyanis a sebváltó a hátrameneti rükverc sebességet kidobálta!
ba.. meg !
Próbálom állítgatni semmi eredmény. Újabb telefon Pécsre, mi lehet ?
Sok nem történhetett, mint a sebváltó fogaskerék hézagai nem lettek pontosan kihézagolva így megy ugyan hátrafele a kocsi, de fogni kell a váltókart de így is 3 méterenként akkorákat kattan, hogy ijesztõ
Mivel senkit megsérteni nem akartam volna, vártam egy hetet, lehiggadtam, aztán levélben jeleztem a történteket a pécsi szervizben, ahol gentleman módon semmi indulat nélkül bevállaltak a váltó újbóli ki- és szétszerelését ( garancia )
Újra lekerül a váltó Pécsre, Orfûi talit egybekötöttem a sebváltó újbóli operációjával, ( 3x ) újabb 1200 Km. és most remélhetõleg gondosan meg lesz javítva.
( utólag beírva: Most sem sikerült megcsinálniuk )
A Garázs közben új arcot kapott, polcok, munkaasztalok, villanyvezetékelések, új Rigips falak kerültek be, falak okker sárgára kifestve.
Az autó elõször az Ödi nevet kapta, mondván ez egy Örök Darab, de késõbb Lavinának kereszteltem, mert ezzel az 1600-as motorral (elõremenetben) szenzációsan jól megy...
Kérdezhetnék sokan miért nem építettem azonnal egy erõsebb Tuning motort?
Mert ebben a motorban is minden alkatrész új, elõbb járok vele egy darabig, és ha meg kedvem lesz ezt a motort újra szétszedni = feláldozni, akkor átépítem.
Valószínûbb azonban, hogy veszek egy másik 1600-as blokkot, amit majd alapból finom gépi munkával nagyobb ûrtartalomra építek, de ezt most nem bántom mar.
Ha valaki a Story Foto dokumentációit megnézni kívánja, megnézheti egy németországi VW oldalon : http://www.meinkaefer.de/ alatt, ahol a käfer anzeigen-re kattintva megjelennek a Bogár tulajdonosok, közöttük én, valahol középtájon, xoyox néven
kb. 9,5 Hónapig tartott a munka, ha tudom elõre hogy a garázs végleg az enyém, nem kapkodok,.
Különösebben semmin nem mérgelõdtem, csupán a nemet CSP egy rossz információja miatt egy hosszú állítható elsõ tengelyt vettem fölöslegesen, amit késõbb az e-bay-en kellett eladnom, és rövidre cserélnem, valamint eladtak egy 205-ös osztású tárcsaféket, amihez nem tudtak ültetet tengelycsonkot adni, sõt üzembe helyezési engedélyt sem, de náluk azért le lehet majd vizsgáztatni !
E-miatt aztán jól összedurrantam velük, meg perre is gondoltam, hiszen 800 euró volt náluk a cucc, + USA-ból a tengelycsonk, és ha USA-ból vettem volna az egészet, megúsztam volna $ 500-ból !!
Megmaradt sok 6 Voltos kocsiból kiszerelt alkatrész amit majd szinten eladogatok, vagy elajándékozok. Az akkut mar azonnal elvitték
Egy tipp:
Motorkiszerelés alkalmával egy központi steckert dugóaljazatot építek be, így nem kell az elektromos kábeleket egyenként lehúzogatni, és összekeverni, hanem a dugót széthúzom, és a motor azonnal kiépíthetõ.
Meg egy: a csapszeges autókat havonta zsírozni !!
Közben telt múlt az idõ, Orfûn újra megjelentem a már lefestett, és új motorral szerelt Lavinámmal, ami jól bírta az utat.
Téli unalmamban nézegettem Internet oldalakat, és kitaláltam, jó lenne egy meg erõsebb motor, vagy egy 1830-ra varázsolt Typ 1-es vagy egy Typ 4-es
A legmegbízhatóbbak ezekbõl az 1800-asok, így beszerváltam egy blokkot, és nekiálltam tudományosan a mûvelethez de nem kis pénz ilyet összerakni.
Terveztem egy Magyarországi blokk, és hengerfej megmunkálást, de inkább nem.
Most itt Ausztriában csináltatom a motoron a munkákat, (http://www.rs-motor.at/), sõt, az itteni haverjaim is elkísértek, és rendeltek Typ 1-es motorfelújítást, de jött velem Magyarból is meg valaki, aki egy kicsit komolyabb motort épít, úgy a 200 lóerõ körülit. Ami ugyancsak versenymotornak mondhato.
Közben lemondtam a Typ 1-es motorépítésrõl, és inkább ha mar lúd akkor legyen kövér alapon nekiálltam egy Typ 4-esnek.
Ezzel lesz kb. 100 lovas majd elválik a padon mit tud
Ez a mûhely a History Cup európai versenyeire építi a motorokat szédítõ lóerõkkel, és nem lehúzósan drágák.
Pillanatnyilag problémát meg okoz a kutyaház, és az egész levegõzõ rendszer mivel nem szeretnek egy Porsche turbinát meg extra 1200 euróért venni, inkább olyan megoldást keresek, ahol a hagyományos jól bevált levegõzés maradhat.
Viszont Typ 4-esre nincs lemezelés ami a hengereket befedne, így majd improvizálnom kell.
Emiatt agyalni kellett egy megoldáson, vagy egy CSP által hirdetett takaró lemez, vagy egy egyedi megoldás.
Biztos ami biztos, rendeltem a CSP-tõl a cuccot amit el is készítettek, vagy 300 euróért, 5 hét alatt, de közben elkészült az általam kreált "kutyaház" egy vadul eltolt LIMA ( generátor ) tartóval. Typ 4-nek máshol van a generátor tartója.
Közben elkészült a burkolat GFK mûgyanta + üvegszál erõsítéssel, beépítettem a 2 db, 36-os Dellorto karbit, amiket kipucoltam, egyenletesen beállítottam.
Eredeti tömítésekkel, tolórudakhoz jobb-bal menetes golyóscsapágyazással készített vezetõ-elosztót készítettem, majd mivel a beígért elektromos szerelõ barátom nem érkezett, nekiálltam, a motorom vezetékelésének.
009 elosztom van, a trafót a régi kocsiból kiszereltem, a kasznit kivágtam, hogy oldalról a karbikhoz hozzáférjek, de nem lett volna rá szükség egy Typ 4-nél prímán hozzáférni mindenhez
Pierburg benzinpumpát beépítettem, és jött az elsõ indítás.
Elõször csak nyomattam benzint a csövekbe és a karbikba, aztán a harmadik köszörülésre elindult, kisebb köpködések után azonnal beállt a kicsit magas alapjárat. Ezt beállítottam a karbikhoz vezetõ tolórudakkal.
A motornak egy eszméletlen erõteljes erõs, agresszív hangja van, a fordulatot villámgyorsan veszi, szinte élvezet hallgatni.
Egy hiba is azonnal elõjött, az elõre az elsõ futómûre beépített 500 mm-es BMW olajhûtõm kicsit könnyezik, engedi az olajat, cserélni kell. A motortól a hozzá vezetõ csõrendszert egy speciális bilincsrendszerrel a küszöb alatti, szinte direkt erre a célra hagyott helyre a kaszni csavarjaival erõsítettem.
Kapott egy termosztátot is az olajszûrõ fölé, de úgy látom enged, és nem csak a 70 – 80 C fokos olajat pörgeti körbe, hanem már a hideget is elõretolja a pumpa.
Hamarosan jön a vizsga, és utcára kerül az újjáéledt régi 34 lovas ÖDI (Lavina), de most mar egy kb. 100 LE motorral.
Maga a motor egy AN jelû, helybõl 85 Lovas, de a 2 karbival állítólag lesz 100.
Bevallom hõsiesen, nekem a régi AS Motorral az 50 lóval is nagyon ment a gép, de ezzel félelem lesz autózni, mert hiába a 185-ös gumiméret, azért elöl mégis könnyû, sokszor alulkormányzott lesz na ja majd elválik...
Ma végre talpra állt az egész projekt, a neten találtam egy Alfa szervizt, akinek a tulajáról legendákat regéltek, hát való igaz volt.
A cégtulajnak kb. nem túlzás minimum amit láttam privátban, van kb. 200 autója, olyan régi és különleges Fiatok, hogy ámulás.
plusz a dombra épült üvegpalota szervizben is a 40 emberrel dolgozó cégnél állt vagy 100 kocsi. Csak Alfa Romeo, és Fiat márkák
Olyan helyre épült a ház és az egész Auto-Service, hogy ott normális körülmények között sí lesikló pályákat építenenek.
Odavittem elõzetes telefonálás után a Bogarat, de a tulaj nem akart nekiállni mert VW és õ azt utálja (elõtte nem mondtam hogy VW)
Aztán amikor mondom, de atyám, ebben egy olasz Dellorto van, stb. akkor lassacskán nekitérdelt, és úgy belõtte a 2 karbimat hogy csak lestem.
Hazafele 140-ig próbáltam, de mivel eszméletlen meleg volt, és új a motorban minden, nem kínoztam. (gyorsult volna még bõségesen )
Délben jött a biztosító emberem, elvitte a papírokat holnap új rendszámmal, minden bejelentve útra készen leszek
Ezzel befejezõdött a Lavina Projekt, 3 Motorvariánssal. 34-50-100 Lovakkal.
Találkozunk valahol, valamikor de az biztos.
Adios balesetmentes, jó utat a Bogarasoknak.
És jó olvasást

Image
a tárgy
Image
miszlikre szedtem
Image
ezeket is csiszoltam, políroztam
Image
felfordítás + alvázkontroll
Image
csapszeg csere
Image
sebváltó sok szívással
Image
elsõ 1600-as motor elõkészítése
Image
tárcsák + tengelycsonkok USA-ból elõre
Image
fényezés utáni szállítás
Image
elsõ menet kész
Image
a fényezés csodaszép lett
Image
Typ 4 motor beszerválása
Image
burkolat (kutyaház) építés
Image
LIMA (Licht Maschine) (generátor) tartó hegesztése
Image
összeállt, de más vezérléssel
Image
beépítve + kábelek rendezése
Image
elölre BMW olajhûtõ
Image
tudományos mûszerekkel tudományosan belõve :)