2024. április 20, szombat     Tivadar

Bejelentkezés



Keresés


VW Bogár makett történelem - Lökhárítók Nyomtatás E-mail  
Írta: Méry Miklós    2010. december 01. szerda, 21:18

Ezúttal a lökhárítókkal foglalkozok.


A kis bogarak meghatározó látványeleme a lökhárító. Többet változott az idők során, mint a kerék, de nem sokkal. Ha egy modellgyártó három különböző fajtát tart raktáron, nem hibázhat nagyot.
Babás-korlátos-csíkos, és majdnem bármilyen évjáratra passzol valamelyik.
A kisebb méretű modelleken az alváz egyszerű meghosszabbítása a lökhárító, míg a nagyobb, igényesebb modelleken külön alkatrész.

Nézzünk először három, HO méretarányú (1:87) bogarat. A Brekina, a Busch és a Wiking gyárak termékei, elsősorban vasút terepasztal kiegészítők.

A Cararama rengeteg féle bogarat gyárt 1:62 méretarányban, érdekes módon egyforma lökhárítókkal. A T1-eket azért kétféle lökhárítókkal ábrázolják:



A Matchbox soha nem volt finnyás a méretarányok tekintetében: ahogy sikerül. Lényeg, hogy abba a bizonyos gyufásdobozba beférjen.
Gyűjteményem legrégebbi darabjai a T1 és a Bogár. Még a '60-as évek végén vásároltam őket a Deák-téri Hobby boltban.
Az MB nem nagyon variálja a lökhárítókat, bár képes babásat is gyártani, példa rá az idei kiadású Karman. A Bogár összképét feldobja a Monte Carlo Rally tábla.



Gyufásdoboz méretarányban sok más gyártó is ábrázol szívesen bogarat. Lássunk néhány kb. 1:64-est a Jada és a Maisto gyár választékából:





1:43 méretarányban már sokkal részletesebb modelleket találunk. Ebben a méretarányban már nagyon szépen ábrázolhatóak a különböző évjáratok jellegzetességei. Szerencsére a gyártók élnek a lehetőséggel.
A fekete perec Vitesse, a másik kettő Schuco termék.





A buszokat is igen részletesen ábrázolják. A karos indexes okker Kasten T1 a City, a kék-fehér Samba a Hongwell gyárat dícséri





Különbség van a T2a és T2b között is (Schuco ill. Minichamps)





1:43-nál valamivel nagyobb méretben igen szép és részletes, inkább játékok, mint modellekre is bukkanhatunk a boltokban. Ezek leginkább hátrahúzós motormechanikával készülnek.
Nézzünk két Bogarat, különböző lökhárítókkal, ebben a méretarányban, A sárga a Kinsmart, a piros-fehér tűzoltó a Welly terméke.





1:24. Ez már az a méretarány, amiben igen szépen ábrázolható sok apró részlet. Érdekes módon a gyártók ebben a méretben hanyagolják a korlátos lökhárítót, ki tudja miért...
A kék ovál egy számomra azonosíthatatlan (és meglepő módon :-) )kínai gyár teméke, a piros egy Maisto.





1:18-as méretben már a legapróbb részleteket is nagyon szépen lehet ábrázolni. A babás lökhárító egy Solido, a csíkos egy Revell modellen látható.






Végül nézzünk néhány gyufásdoboz méretű, a gyári VW-k kinézetéhez nem igazán ragaszkodó ábrázolást.
A modellek gyártói: HotWheels, Matchbox, számomra ismeretlen, Johnny Lightning