www.bogarhatu.hu - ahol a Bogarazás kezdődik
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
Nem érkezett meg az aktiváló e-mail?
2025 Július 17, 20:19:35

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:     Részletes kereső
Népautós Szilveszter
Pólus Center
2024. december 31.
921218 Hozzaszólás 218 Témában írta 1614 Felhasználó
Legújabb tag: mickilangelo
* Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Oldalak: 1 ... 174 175 176 177 178 [179] 180 181 182 183 184 ... 441
Nyomtatás
Szerző Téma: Makettek  (Megtekintve 5567129 alkalommal)
Nem elérhető BlackPsenior

« Hozzászólás #10514 Dátum: 2010 December 09, 07:45:05 »

Az eredetire a lehető legjobban hasonlító kisméretű tárgyak elnevezése körül régóta folyik a vita. Modell vagy makett? Mindkét elnevezés közismert nyelvünkben, ám a jelentésük sokszor nem egyértelmű.
Sokan azt mondják, hogy a modell egy valóságban létező tárgy kisméretű mása, míg a makett egy nem létező, vagy csak a jövőben megvalósítandó termék vázlata.
Mások úgy tesznek különbséget, hogy a modell önálló működésre-mozgásra képes, míg a makett passzív, amolyan dísztárgy. Ezt az értelmezést árnyalja még, hogy a modell nem feltétlenül hasonlít - főleg apró részleteiben - egy valóságos tárgyra, míg a makett kínosan ügyel azok ábrázolására. Ez utóbbi sokszor nemcsak magát a tárgyat, hanem annak környezetét is érinti.
Egy újabb megkülönböztetés alapja, hogy a modell készen, összeszerelve vásárolható, míg a makett több-kevesebb, sokszor előre gyártott, ám nemritkán saját ötlet alapján is készülő alkatrészeit az alkotónak kell összeépítenie. (Mondjuk mi van akkor, ha az illető ezt az általa összeszerelt makettet később értékesíti? Modellé válik?)
Mindegyiknek magvan a maga logikája, vég nélkül lehetne vitázni, melyik is a helyes, egyedüli elfogadott. Lehetne, de nem érdemes, hiszen a beszélgetés, bemutatás során előbb-utóbb úgyis kiderül, hogy miről van szó.
Mókás arra gondolni, hogy pl. egy működő HO-s vasúti terepasztalon az előregyártott elemekből készült vasútállomás elé befut egy házilag barkácsolt mozdony, ami gyári kocsikat húz. Az állomás előtt kisautók parkolnak, némelyiket ismert gyártó állította elő, másokat ügyes kezek alkották a konyhaasztalon.
Akkor ebben az esetben egy modellmozdony húz makettkocsikat a makettállomásra, ahol modellautók is parkolnak?

De ne maradjon illusztáció nélül ez a fejezet sem, íme néhány fénykép. Ki-ki döntse el, mit is lát: modellt vagy makettet!

Nem elérhető balu67

« Hozzászólás #10513 Dátum: 2010 December 07, 15:45:14 »

Itt a Dormobile!
Ez a negyedik T2-esem ami Magyar matchbox  Grin
Van egy piros Pizza Van, egy kék Pizza Van, most jött a zöld Pizza Van, és van még egy piros felirat nélkül Cheesy

[a csatolmányt egy admin törölte]
Nem elérhető balu67

« Hozzászólás #10512 Dátum: 2010 December 07, 15:40:45 »

Ma hozott a postás két buszt!
441 db VW van már!
Az egyik egy 1970-es VW Camper szörfmatricával Made in England  Cheesy
A másik meg egy 1976-os Dormobile Made in Hungary  Grin
Köszi KISFÜLÖP 

És íme a Camper

Nem elérhető BigBug

« Hozzászólás #10511 Dátum: 2010 December 06, 22:39:12 »

Ünnepi különkiadás: bogártörténelem HO méretarányban.

<beszúrt kép törölve>

(balról jobbra: Prototípus, Schwimmwagen, Perec Faltdach, Samba, Typ181, T2 Kasten, Typ3, T3. bármely rajzás díszvendégei lehetnének  Grin)

ha a zöld mrg a t3 már nem kell akkor befogadom őket  Grin Grin Grin

sokkal rosszabb, ha volt de már nincs, annál ha soha nem volt, mert vágyakozni nem fáj annyira, mint emlékezni.....

ui: ha nagy leszek, transportert veszek...........

« Hozzászólás #10510 Dátum: 2010 December 06, 20:52:27 »

Ünnepi különkiadás: bogártörténelem HO méretarányban.

(balról jobbra: Prototípus, Schwimmwagen, Perec Faltdach, Samba, Typ181, T2 Kasten, Typ3, T3. bármely rajzás díszvendégei lehetnének  Grin)

Nem elérhető Vagabond

A busz is bogár "FOREVER"06-30-688-4298

« Hozzászólás #10509 Dátum: 2010 December 06, 20:05:33 »

Hali!

Hát igen, nálunk is a kicsi Balu, aki holnap lesz 2 hetes, lépéselőnyben van  Grin bogárgyűjtés szempontjából, nekem van 439 db, neki 3 db!
Remélem majd tovább viszi a stafétabotot, és megkapja az apa bogarait is akkor majd gyűjtjük közösen Grin Cheesy

ÜdVW
Balu

Kábé.eröl beszélek.

Tóth Zoltán
Nem elérhető balu67

« Hozzászólás #10508 Dátum: 2010 December 06, 19:47:19 »

Hali!

Hát igen, nálunk is a kicsi Balu, aki holnap lesz 2 hetes, lépéselőnyben van  Grin bogárgyűjtés szempontjából, nekem van 439 db, neki 3 db!
Remélem majd tovább viszi a stafétabotot, és megkapja az apa bogarait is akkor majd gyűjtjük közösen Grin Cheesy

ÜdVW
Balu

Annak a kiskölöknek gondolom van egy apja.
Övé eddig az érdem! Cheesy
Nem elérhető Vagabond

A busz is bogár "FOREVER"06-30-688-4298

« Hozzászólás #10507 Dátum: 2010 December 06, 18:37:50 »

Balunak nyálcsorgaó!  A kiskölyök még nőni fog, és ha olyan idős lesz mint Vagabond, és akkor gyűjti tovább, akkor ömlesztve is köbméterekről fogunk beszélni.

http://www.youtube.com/watch?v=1sRsHbNf6Oo&feature=related
Annak a kiskölöknek gondolom van egy apja.
Övé eddig az érdem! Cheesy

Tóth Zoltán
Nem elérhető embecska

« Hozzászólás #10506 Dátum: 2010 December 05, 22:59:04 »

hasonló orosz katonai járgányokkal volt öszeömlesztve valóban (tankok,rakétaszállítók,jeepek,stb) mind ugyanolyan zöld,de kiszúrtam a vw-t  Grin

Nem elérhető Zoli

« Hozzászólás #10505 Dátum: 2010 December 05, 22:40:59 »

hát akkor tényleg kár.....a 2 ezret sokalltam érte. Undecided

Nem elérhető embecska

« Hozzászólás #10504 Dátum: 2010 December 05, 22:35:29 »

hát akkor tényleg kár.....a 2 ezret sokalltam érte. Undecided

Nem elérhető kdf 001

ERŐ AZ ÖRÖM ÁLTAL

« Hozzászólás #10503 Dátum: 2010 December 05, 21:23:06 »

Nagyon rosszul tetted  Shocked kár hogy ott hagytad
Nekem van olyanom, és nehéz volt beszerezni  Wink
Ritka darab
Balunak nyálcsorgaó!  A kiskölyök még nőni fog, és ha olyan idős lesz mint Vagabond, és akkor gyűjti tovább, akkor ömlesztve is köbméterekről fogunk beszélni.

http://www.youtube.com/watch?v=1sRsHbNf6Oo&feature=related
Nem elérhető balu67

« Hozzászólás #10502 Dátum: 2010 December 05, 21:06:20 »

régiségvásárban láttam ma egy matchbox méretű t2 buszt katonai kivitelben,méregzöld volt,oldalán piros elsősegélyes kereszt.remélem nem valami ritkaság mert otthagytam  Huh

Nagyon rosszul tetted  Shocked kár hogy ott hagytad
Nekem van olyanom, és nehéz volt beszerezni  Wink
Ritka darab
Nem elérhető BigBug

« Hozzászólás #10501 Dátum: 2010 December 05, 19:05:00 »

régiségvásárban láttam ma egy matchbox méretű t2 buszt katonai kivitelben,méregzöld volt,oldalán piros elsősegélyes kereszt.remélem nem valami ritkaság mert otthagytam  Huh
rosszul tetted !

sokkal rosszabb, ha volt de már nincs, annál ha soha nem volt, mert vágyakozni nem fáj annyira, mint emlékezni.....

Nem elérhető embecska

« Hozzászólás #10500 Dátum: 2010 December 05, 19:02:56 »

Nem elérhető balu67

« Hozzászólás #10499 Dátum: 2010 December 04, 22:22:18 »

Hello mindenki!

Ma jött hozzánk a játékboltba, és nem bírtam otthagyni a  polcon, csak ez az egy volt Grin
Így 439 VW van vitrinben  Cool Grin

Süni
« Hozzászólás #10498 Dátum: 2010 December 04, 10:17:10 »

Nekem is van.
És buszban is van.

Evil
Nekünk is van. Transzporter talin nyerte a lányom tombolán....

« Hozzászólás #10497 Dátum: 2010 December 03, 19:14:32 »

amit te csináltál, az jobb

Wink  kösz!
Nem elérhető BlackP

« Hozzászólás #10496 Dátum: 2010 December 03, 19:11:22 »

meg még mekszikói takszi...  Wink Grin
amit te csináltál, az jobb

Ne vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal...
Nem elérhető BigBug

« Hozzászólás #10495 Dátum: 2010 December 03, 18:04:43 »

És buszban is van.

Evil
muti

Nem elérhető wob974

« Hozzászólás #10494 Dátum: 2010 December 03, 15:58:09 »

<beszúrt kép törölve>

Nekem is van.
És buszban is van.

Evil

« Hozzászólás #10493 Dátum: 2010 December 03, 13:49:25 »

Nem csak rendőr verzió van, hanem sima fehér színű is.
meg még mekszikói takszi...  Wink Grin
Nem elérhető d1987

56/61/71/78

« Hozzászólás #10492 Dátum: 2010 December 03, 13:46:21 »

<beszúrt kép törölve>

Ha már számítógép...Ez sem semmi, USB-s optikai egér...Nagyon úgy néz ki, mintha az 1:43-as Schuco modellautó lenne az alapja, bár ez műanyag. Ebay-en 10 körül kapni, itthon láttam 6-ért, de mintha nem lett volna már készleten. Nem csak rendőr verzió van, hanem sima fehér színű is.

1956-Oval
1961-L10B
1961-L391
1971-L60D
1978-L96F
Nem elérhető Zoli

« Hozzászólás #10491 Dátum: 2010 December 03, 13:35:35 »

Nem elérhető Sagaris

« Hozzászólás #10490 Dátum: 2010 December 02, 13:57:18 »

Szeretném pont olyanra megcsinálni, mint az Ovál. Tudom, hogy hasonló színt találok, de pontosan olyat szeretnék.
Ha nem lesz más, kevertetek egy flakon festéket, aztán majd lesz valami...
Kuszto, köszi a felajánlást, festőkamránk nekünk is van a cégnél. Inkább szakértőt keresnék, aki nem az elsőt csinálja.

Pontosan olyant nem is szabad hasznalni mert barmilyen furca de pont attol lesz mas szinunek tuno. Mivel pont a 1/24/e az eredetinek ezert a sotetebb szinek sotetebbeknek latszanak a kisebb targzakon es forditva. Egyebkenty meg kb szinnel senki nem tudna megmondani a kulombseget, pont egy kekes/szurke szin eseten mint amilyen a te ovalod. femre jo a makettfestek, esetleg femalapozo hasznalataval jobb eredmenz erheto el ai a tartosagot es fedest, teruleset illeti.

1961 VW1200 DeLuxe

http://www.vulture.hu
Nem elérhető Protheus

Pődör Gergely

« Hozzászólás #10489 Dátum: 2010 December 02, 13:27:24 »

Talán olvasni kéne.

Evil
Kosz a kurtitast! :-)

Buzi, aki fékez! :-)))
Nem elérhető wob974

« Hozzászólás #10488 Dátum: 2010 December 02, 13:25:35 »

Legyszi'-legyszi' mondd, hogy csak veletlenul idezted be a 8 km szoveget egy szoert!  Jezusom ... Evil
(foleg, hogy ki sem derult, hogy azon belul mire irtad Tongue)

Talán olvasni kéne.

Evil

« Hozzászólás #10487 Dátum: 2010 December 02, 13:10:29 »

Evil

Nem elérhető wob974

« Hozzászólás #10486 Dátum: 2010 December 02, 13:01:56 »

Ezúttal a lökhárítókkal foglalkozok.
A kis bogarak meghatározó látványeleme a lökhárító. Többet változott az idők során, mint a kerék, de nem sokkal. Ha egy modellgyártó három különböző fajtát tart raktáron, nem hibázhat nagyot.
Babás-korlátos-csíkos, és majdnem bármilyen évjáratra passzol valamelyik.
A kisebb méretű modelleken az alváz egyszerű meghosszabbítása a lökhárító, míg a nagyobb, igényesebb modelleken külön alkatrész.

Nézzünk először három, HO méretarányú (1:87) bogarat. A Brekine, a Busch és a Wiking gyárak termékei, elsősorban vasút terepasztal kiegészítők.

<beszúrt kép törölve>

Evil
« Utoljára szerkesztve: 2010 December 02, 13:24:56 írta wob974 »

Nem elérhető BigBug

« Hozzászólás #10485 Dátum: 2010 December 02, 05:22:00 »

ez jó volt !  várom a folytatást

Nem elérhető Pityubacsi

« Hozzászólás #10484 Dátum: 2010 December 02, 02:48:21 »

Szeretném pont olyanra megcsinálni, mint az Ovál. Tudom, hogy hasonló színt találok, de pontosan olyat szeretnék.
Kuszto, köszi a felajánlást, festőkamránk nekünk is van a cégnél. Inkább szakértőt keresnék, aki nem az elsőt csinálja.

modellfestékből is lehet keverni, de azzal neked kell kísérletezned, hogy eltaláld a megfelelő árnyalatot.
kuszto nem festőkamrára gondolt, hanem kézi kicsi kompresszorra. (szerintem)

flex 'em all!
Dízelt vezetni olyan, mint melegnek lenni. Ma már sokkal elfogadottabb, de még mindig szar dolog.
Nem elérhető Mice

« Hozzászólás #10483 Dátum: 2010 December 01, 23:05:21 »

Mivel ritkán nézek ide, csak most találtam rá a játékbogár kerekekkel meg miegymással foglalkozó irásokra.
Eszembe jutott ezeket olvasva, hogy tegnap vettem egy játékot, ami gumi békapetéből, gumi ebihalakból és békából állt. Na, nem is bírtam ellenállni és megvettem. Ezek nélkül a marhaságok nélkül milyen szürke lenne a világ! Mi lenne, ha mindenki normális lenne? Nem lenne gumiebihalam és nem olvashatnék játék kübelwagen kerekekről. Elég szar lenne.

Várom a további írásokat!

...

Nem elérhető slavia919

« Hozzászólás #10482 Dátum: 2010 December 01, 21:57:45 »

A "mezei" autófestékek általában nem alkalmasak modellek festésére: túl vastagok, alapozást igényelnek.
Valóban, lehet színkód alapján festéket kevertetni 1-2 ezer forintért flakonját (pl. a Fóti úton Megyeren), de azok nem biztos, hogy modellekre is jók. A modellezőboltban kapható, óriási színválasztékú modellfestékek (pl. Revell) meg inkább műanyagra valóak, nem fémre. Ha nem fogdosásra, hanem vitrinbe készül az autó, óvatos és gondos bánásmóddal talán elmegy.
Azzal együtt 1:24 méretarányban megér egy próbát a kikevertetett autófesték, talán nem fedi el nagyon a modell finom részleteit, mondjuk a hűtőrácsot. Végső esetben újra homok és másik festék keresése..  Cheesy
én tikkurila temadur 20-as bázist ajánlanék.

Keresek afterbe díszlécet kesztyűtartó ajtóra!

« Hozzászólás #10481 Dátum: 2010 December 01, 21:13:00 »

A kis bogarak meghatározó látványeleme a lökhárító. Többet változott az idők során, mint a kerék, de nem sokkal. Ha egy modellgyártó három különböző fajtát tart raktáron, nem hibázhat nagyot.
Babás-korlátos-csíkos, és majdnem bármilyen évjáratra passzol valamelyik.
A kisebb méretű modelleken az alváz egyszerű meghosszabbítása a lökhárító, míg a nagyobb, igényesebb modelleken külön alkatrész.

Nézzünk először három, HO méretarányú (1:87) bogarat. A Brekine, a Busch és a Wiking gyárak termékei, elsősorban vasút terepasztal kiegészítők.

A Cararama rengeteg féle bogarat gyárt 1:62 méretarányban, érdekes módon egyforma lökhárítókkal. A T1-eket azért kétféle lökhárítókkal ábrázolják:

A Matchbox soha nem volt finnyás a méretarányok tekintetében: ahogy sikerül. Lényeg, hogy abba a bizonyos gyufásdobozba beférjen.
Gyűjteményem legrégebbi darabjai a T1 és a Bogár. Még a '60-as évek végén vásároltam őket a Deák-téri Hobby boltban.
Az MB nem nagyon variálja a lökhárítókat, bár képes babásat is gyártani, példa rá az idei kiadású Karman. A Bogár összképét feldobja a Monte Carlo Rally tábla.

Gyufásdoboz méretarányban sok más gyártó is ábrázol szívesen bogarat. Lássunk néhány kb. 1:64-est a Jada és a Maisto gyár választékából:

1:43 méretarányban már sokkal részletesebb modelleket találunk. Ebben a méretarányban már nagyon szépen ábrázolhatóak a különböző évjáratok jellegzetességei. Szerencsére a gyártók élnek a lehetőséggel.
A fekete perec Vitesse, a másik kettő Schuco termék.

A buszokat is igen részletesen ábrázolják. A karos indexes okker Kasten T1 a City, a kék-fehér Samba a Hongwell gyárat dícséri

Különbség van a T2a és T2b között is (Schuco ill. Minichamps)

1:43-nál valamivel nagyobb méretben igen szép és részletes, inkább játékok, mint modellekre is bukkanhatunk a boltokban. Ezek leginkább hátrahúzós motormechanikával készülnek.
Nézzünk két Bogarat, különböző lökhárítókkal, ebben a méretarányban, A sárga a Kinsmart, a piros-fehér tűzoltó a Welly terméke.

1:24. Ez már az a méretarány, amiben igen szépen ábrázolható sok apró részlet. Érdekes módon a gyártók ebben a méretben hanyagolják a korlátos lökhárítót, ki tudja miért...
A kék ovál egy számomra azonosíthatatlan (és meglepő módon :-) )kínai gyár teméke, a piros egy Maisto.

1:18-as méretben már a legapróbb részleteket is nagyon szépen lehet ábrázolni. A babás lökhárító egy Solido, a csíkos egy Revell modellen látható.

Végül nézzünk néhány gyufásdoboz méretű, a gyári VW-k kinézetéhez nem igazán ragaszkodó ábrázolást.
A modellek gyártói: HotWheels, Matchbox, számomra ismeretlen, Johnny Lightning

Nem elérhető BigBug

« Hozzászólás #10480 Dátum: 2010 December 01, 18:31:30 »

az autó festék nem lesz jó mert vastag !
eerbrassal szokták,tök híg festékkel

Nem elérhető stonemen

« Hozzászólás #10479 Dátum: 2010 December 01, 18:25:43 »

Nem elérhető Kuszto

« Hozzászólás #10478 Dátum: 2010 December 01, 15:22:31 »

Üdvw Stonemen

ha kikeverteted a színt és behozod a kollesza itt van kompresszor....amivel lefújhatod...
fújtam már műanyagra autó festéket de macerásabb...alapoztuk ill. több higítót raktam bele.
De szerintem jobban jársz anyagilag is ha veszel direkt makett festéket....
Pl a Móricz Zsigmond téren van vagy 1000 féle festék   

« Hozzászólás #10477 Dátum: 2010 December 01, 15:04:45 »

Te is le tudnad, ha kikevertetnel egy Spray Dose festeket  . . .20-25 juro darabja

A "mezei" autófestékek általában nem alkalmasak modellek festésére: túl vastagok, alapozást igényelnek.
Valóban, lehet színkód alapján festéket kevertetni 1-2 ezer forintért flakonját (pl. a Fóti úton Megyeren), de azok nem biztos, hogy modellekre is jók. A modellezőboltban kapható, óriási színválasztékú modellfestékek (pl. Revell) meg inkább műanyagra valóak, nem fémre. Ha nem fogdosásra, hanem vitrinbe készül az autó, óvatos és gondos bánásmóddal talán elmegy.
Azzal együtt 1:24 méretarányban megér egy próbát a kikevertetett autófesték, talán nem fedi el nagyon a modell finom részleteit, mondjuk a hűtőrácsot. Végső esetben újra homok és másik festék keresése..  Cheesy
Nem elérhető xoyox

visszatertem a Boxsterhez

« Hozzászólás #10476 Dátum: 2010 December 01, 14:53:09 »

Keresek olyasvalakit, akinek a kezébe adok egy homokfújt kasznit, mondok egy színkódot, és hibátlanul lefényezi az 1:23-as makettemet.

Te is le tudnad, ha kikevertetnel egy Spray Dose festeket  . . .20-25 juro darabja

hello agyagedenyek !
mi a helyzet ?
Nem elérhető stonemen

« Hozzászólás #10475 Dátum: 2010 December 01, 13:37:00 »

Keresek olyasvalakit, akinek a kezébe adok egy homokfújt kasznit, mondok egy színkódot, és hibátlanul lefényezi az 1:23-as makettemet.
Oldalak: 1 ... 174 175 176 177 178 [179] 180 181 182 183 184 ... 441
Nyomtatás

Ugrás: