www.bogarhatu.hu - ahol a Bogarazás kezdődik
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
Nem érkezett meg az aktiváló e-mail?
2025 Július 20, 10:23:47

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:     Részletes kereső
Népautós Szilveszter
Pólus Center
2024. december 31.
921218 Hozzaszólás 218 Témában írta 1614 Felhasználó
Legújabb tag: mickilangelo
* Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Oldalak: 1 ... 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 ... 44
Nyomtatás
Szerző Téma: IQ történelem  (Megtekintve 532297 alkalommal)
Nem elérhető aates

« Hozzászólás #830 Dátum: 2007 Február 05, 09:43:14 »

mondjuk úgy, hogy az alpolgármester is az?! vagy azért, mert az mégis csak egy szervezet?! nem tudom. szerinted indítsak magánakciót?

IQ, neked mi a véleményed? Cheesy

Farkas Attila Balázs
Az optimisták angolul tanulnak. A pesszimisták héberül. A realisták - lőni
Nem elérhető aates

« Hozzászólás #829 Dátum: 2007 Február 05, 09:42:11 »

és hogy jönnek ehhez az MSZP-sek?

mondjuk úgy, hogy az alpolgármester is az?! vagy azért, mert az mégis csak egy szervezet?! nem tudom. szerinted indítsak magánakciót?

Farkas Attila Balázs
Nem elérhető partizán

« Hozzászólás #828 Dátum: 2007 Február 05, 09:38:39 »

és hogy jönnek ehhez az MSZP-sek?

Nem elérhető aates

« Hozzászólás #827 Dátum: 2007 Február 05, 09:37:22 »

de van! Mit akarsz? Privát?

fel akarok hivatalosan háborodni az ingatlan adó ellen (tudom, más a neve, csak olyan szép, hogy elfelejtettem)... viszont nem egyedül szeretném csinálni... mit gondolsz?

Farkas Attila Balázs
Nem elérhető partizán

« Hozzászólás #826 Dátum: 2007 Február 05, 09:33:27 »

az nem olyan szimpi, ő most nem képvisel engem Smiley
amúgy nincs kontaktod a XII. kerületi MSZP-s képviselőhöz? politikai (?!) öngyilkosságot készülök elkövetni - csak lusta vagyok végigjárni a hivatalos utat, bár ha nem marad más, akkor kénytelen leszek...

de van! Mit akarsz? Privát?

Nem elérhető aates

« Hozzászólás #825 Dátum: 2007 Február 05, 09:22:47 »

hát azt nem biztos, de esetleg még egy Horn Gyulát...Smiley

az nem olyan szimpi, ő most nem képvisel engem Smiley
amúgy nincs kontaktod a XII. kerületi MSZP-s képviselőhöz? politikai (?!) öngyilkosságot készülök elkövetni - csak lusta vagyok végigjárni a hivatalos utat, bár ha nem marad más, akkor kénytelen leszek...

Farkas Attila Balázs
Nem elérhető partizán

« Hozzászólás #824 Dátum: 2007 Február 05, 09:16:29 »

hát azt nem biztos, de esetleg még egy Horn Gyulát...Smiley

Nem elérhető aates

« Hozzászólás #823 Dátum: 2007 Február 05, 08:34:32 »

figyu!
elintézem, hogy a Te országgyűlési képviselőd vezessen minketr és akkor elmondhatod neki, hogy milyen problémákat tapasztalsz a KISZ lakótelepeteken.Smiley

ezt el tudod intézni a Pokornyival is (én őt nyertem meg)?! mert akkor én is jönnék! sőt, átvállalom a beszélgetést is - hozzá csak áprilisra kaptam időpontot, elfoglalt a lelkem...

Farkas Attila Balázs
Nem elérhető partizán

« Hozzászólás #822 Dátum: 2007 Február 05, 08:32:19 »

én mennék, ha elötte tarthatok egy rövid előadást Nektek Smiley

figyu!
elintézem, hogy a Te országgyűlési képviselőd vezessen minketr és akkor elmondhatod neki, hogy milyen problémákat tapasztalsz a KISZ lakótelepeteken.Smiley

Nem elérhető IQ23

« Hozzászólás #821 Dátum: 2007 Február 04, 18:34:23 »

én mennék, ha elötte tarthatok egy rövid előadást Nektek Smiley

nem tudom mi történt de eltünt innen az avatar képem, meg a beírt szövegem is... Sad
Nem elérhető Bripery

www.elitevwclub.hu

« Hozzászólás #820 Dátum: 2007 Február 04, 10:23:29 »

akkor jegeljük...

ja,bár remélem a kordon már amire mi megyünk nem lesz ott..majd a Szili remélem az asztalra csap..mármint a jobb kezével Grin

www.elitevwclub.hu

1982 Porsche 931 (924 Turbo)
2021 VW Golf GTE

Akit magyarnak teremtett az Úristen és nem fogja pártját nemzetének-nem derék ember. Gróf Széchenyi István
Nem elérhető partizán

« Hozzászólás #819 Dátum: 2007 Február 04, 10:19:00 »

akkor jegeljük...

1303LS
« Hozzászólás #818 Dátum: 2007 Február 04, 10:02:41 »

pénteki naphoz mit szóltok? persze azért kellene még vagy 10 jelentkező...
az szerintem összehozható, hogy felállnak az autók a rendőrkordon mögött:)
Péntek meló, nekem.  Undecided
Nem elérhető Bripery

www.elitevwclub.hu

« Hozzászólás #817 Dátum: 2007 Február 04, 10:00:57 »

nekem 2 okból is csak április lenne jó..
1. a bogaram addigra készül el
2.Holnaptól márc 29ig nem leszek itthon..

www.elitevwclub.hu

2021 VW Golf GTE

Akit magyarnak teremtett az Úristen és nem fogja pártját nemzetének-nem derék ember. Gróf Széchenyi István
Nem elérhető Bripery

www.elitevwclub.hu

« Hozzászólás #816 Dátum: 2007 Február 04, 10:00:13 »

már látom magam előtt, hogy aircult zászlót lobogtatva jelez a parlament caffénál tömörülő cimbiknak, IQ meg elsírja magát a koronánál, térdre esik elrop valami sámántáncot.Smiley

Grin Grin

www.elitevwclub.hu

2021 VW Golf GTE

Nem elérhető partizán

« Hozzászólás #815 Dátum: 2007 Február 04, 09:54:52 »

a vendég nem,csak az a "szimpi képviselő" Evil

már látom magam előtt, hogy aircult zászlót lobogtatva jelez a parlament caffénál tömörülő cimbiknak, IQ meg elsírja magát a koronánál, térdre esik elrop valami sámántáncot.Smiley

Nem elérhető partizán

« Hozzászólás #814 Dátum: 2007 Február 04, 09:52:58 »

Nem elérhető Bripery

www.elitevwclub.hu

« Hozzászólás #813 Dátum: 2007 Február 04, 09:51:47 »

nem oda kellene szervezni a gyorsulásit? Jobbkormányos bogár kontra rendőrszállító ifa!:)

ha tényleg van igény, akkor leszervezem valami szimpi képviselővel, de csak akkor ha mindenki tiszteletben tartja azt, hogy a vendég nem kötsög.Smiley

a vendég nem,csak az a "szimpi képviselő" Evil

www.elitevwclub.hu

2021 VW Golf GTE

1303LS
« Hozzászólás #812 Dátum: 2007 Február 04, 09:29:12 »

nem oda kellene szervezni a gyorsulásit? Jobbkormányos bogár kontra rendőrszállító ifa!:)

ha tényleg van igény, akkor leszervezem valami szimpi képviselővel, de csak akkor ha mindenki tiszteletben tartja azt, hogy a vendég nem kötsög.Smiley
én is benne lennék, ha nem melós napomra esik, és mondjuk délutánra hogy a gyerekek is jöhessenek.  Lips Sealed
Nem elérhető partizán

« Hozzászólás #811 Dátum: 2007 Február 04, 09:24:53 »

én benne vagyok..de megint be lehessen oda állni a bogarakkal a kordonon belülre..

Nem elérhető Bripery

www.elitevwclub.hu

« Hozzászólás #810 Dátum: 2007 Február 04, 09:20:18 »

szervezzek kirándulást nektek?Smiley

persze mszp frakció vendégeként és valamelyik kedves képviselő felvezetésével.

én benne vagyok..de megint be lehessen oda állni a bogarakkal a kordonon belülre..

www.elitevwclub.hu

2021 VW Golf GTE

Nem elérhető partizán

« Hozzászólás #809 Dátum: 2007 Február 04, 09:13:37 »

buli lehetett.  Manapság nehéz oda bejutni!......  Smiley

szervezzek kirándulást nektek?Smiley

persze mszp frakció vendégeként és valamelyik kedves képviselő felvezetésével.

Nem elérhető IQ23

« Hozzászólás #808 Dátum: 2007 Február 01, 22:04:04 »

OK, akkor most felderítem a terepet a Szívcsakra körül!  teszek fel majd képet ide is + tapasztalati beszémolót az energiáramról  Cool

A Szent Koronát utoljára egy 2004 téli (?) terkebogos kiránduláson láttam a Parlamentben, húúúú de rég volt. Jó volt az is, 8 autó, 2 fok és eső...

buli lehetett.  Manapság nehéz oda bejutni!......  Smiley

nem tudom mi történt de eltünt innen az avatar képem, meg a beírt szövegem is... Sad
Nem elérhető IQ23

« Hozzászólás #807 Dátum: 2007 Február 01, 22:03:21 »

dehogyis. a fajtája volt puli, a neve meg bodri. még ennyit sem tudsz? ;-)))

Jogos. De mondom csak fényképen láttam és nehéz volt elolvasni a nevét a nyakörvön Smiley

Nem elérhető AZS

« Hozzászólás #806 Dátum: 2007 Február 01, 19:21:29 »

a Sumereknek volt egy alacsony  gubancos szőrű terelő kutyájuk, melynek neve puli volt...........

dehogyis. a fajtája volt puli, a neve meg bodri. még ennyit sem tudsz? ;-)))
Nem elérhető bokonon

« Hozzászólás #805 Dátum: 2007 Február 01, 19:06:42 »

húúú de irigyellek Smiley  legközelebb együtt megyünk!

Meg ha végre elbontjuk a kordont, megnézhetnénk a Szent Koronát is.  Tanulságos lenne mindkettő.

OK, akkor most felderítem a terepet a Szívcsakra körül!  teszek fel majd képet ide is + tapasztalati beszémolót az energiáramról  Cool

A Szent Koronát utoljára egy 2004 téli (?) terkebogos kiránduláson láttam a Parlamentben, húúúú de rég volt. Jó volt az is, 8 autó, 2 fok és eső...
Nem elérhető IQ23

« Hozzászólás #804 Dátum: 2007 Február 01, 13:51:45 »

Ez nem kizárt. Egyes feltételezések szerint úgy 80 000 ezer éve a homo sapiens ág (merthogy több hominida élt egyidőben) létszáma kb. 2000 főre csökkent. Genetikai szempontból csak így érthető meg az "ősapa" mutáció fennmaradása. Egyébként a kutyák evolúcója analóg példa a nagyrasszokra. Mióta is tenyészjtük őket?  Smiley

Hát én azt 'tudom' /olvastam és fényképen láttam/ hogy Mezopotámiában /talán Ur városában/ találtak a régészek egy 40 cm magas 4000 éves 'puli' szobrot. az már csak külön érdekesség, hogy a Sumereknek volt egy alacsony  gubancos szőrű terelő kutyájuk, melynek neve puli volt...........

Nem elérhető IQ23

« Hozzászólás #803 Dátum: 2007 Január 31, 23:42:14 »

Ez is ment a favoritok közé.
A DOBOGÓról eszembe jutott, ha Isten is akarja, hétvégén kimegyek a Pilisbe a Bogárral, és megmutatom neki a Szívcsakrát  Smiley

húúú de irigyellek Smiley  legközelebb együtt megyünk!

Meg ha végre elbontjuk a kordont, megnézhetnénk a Szent Koronát is.  Tanulságos lenne mindkettő.

Nem elérhető bokonon

« Hozzászólás #802 Dátum: 2007 Január 31, 21:02:13 »

http://dobogommt.hu/dobogo/main.php

Smiley  letöltések!  van egy két jó.

Ez is ment a favoritok közé.
A DOBOGÓról eszembe jutott, ha Isten is akarja, hétvégén kimegyek a Pilisbe a Bogárral, és megmutatom neki a Szívcsakrát  Smiley
Nem elérhető gsattila

« Hozzászólás #801 Dátum: 2007 Január 31, 15:44:01 »

Ez nem kizárt. Egyes feltételezések szerint úgy 80 000 ezer éve a homo sapiens ág (merthogy több hominida élt egyidőben) létszáma kb. 2000 főre csökkent. Genetikai szempontból csak így érthető meg az "ősapa" mutáció fennmaradása. Egyébként a kutyák evolúcója analóg példa a nagyrasszokra. Mióta is tenyészjtük őket?  Smiley

Kedveseim,
hagy szóljak hozzá én is ehhez a részéhez a fórumnak.
Valahol azt olvastam, hogy kb. 12000 évvel ezelőtt, szintén genetikai vizsgálatok alapján, az emberi populáció a Földön kb 8-10 ezer főre apadt; ami bizony közel áll a kihaláshoz. Emelett gondolom, a téma szakértői még rengeteg konkuráló elméletet és adott korban lévő adott populációs számot is fel tudnának sorolni.
Ez a számítás például számomra azért nem meggyőző, mert az írásos történelemből és képi ábrázolásokból tudható, hogy kb 3000 éve az főbb nagyrasszok embertípusai hasonlóak voltak a mostaniakhoz; tehát vagy minden nagyrassz (sárga, fehér, néger, óceániai - bocsánat a nem tudományos szóhasználatért) képviselte magát az említett 8-10 ezer főben; vagy fel kell tételezni, hogy az embereket érintő mutációs változások nagyon gyorsak voltak régebben, de szinte teljesen megszüntek az írott történelem óta.
Az egy ősapa dolog csak hit kérdése; de ha belegondolunk, hogy erre az egy ősapára pl 100 ősanya juthatott, akkor a beltenyészet is elkerülhető valamilyen szinten (A ősapa és B ősanya fia C ősanyával nemz gyereket pl). 
Nem elérhető IQ23

« Hozzászólás #800 Dátum: 2007 Január 30, 21:54:56 »

Megnéztem, eddig nem ismertem  Cool
A kincsesládán is elleszek egy darabig  Wink

http://dobogommt.hu/dobogo/main.php

Smiley  letöltések!  van egy két jó.

Nem elérhető bokonon

« Hozzászólás #799 Dátum: 2007 Január 30, 21:33:04 »

aham ismerem az oldalt Smiley

nézd meg a kincseslada.hu -t is Smiley

Megnéztem, eddig nem ismertem  Cool
A kincsesládán is elleszek egy darabig  Wink
Nem elérhető IQ23

« Hozzászólás #798 Dátum: 2007 Január 30, 20:19:13 »

Itt van egy kis olvasnivaló a föld betelepüléséhez, az alábbi hozzászólásamhoz, bár ebben csak 8 millióra ejti vissza a szerző a föld minimál létszámát.

http://www.mariaorszaga.hu/index.php?menu=bovebben&tipus=tortenelem&kod=269&mod=rovas&kat=1&rovat=&PHPSESSID=bc85d2e089492c7c12c2db539230a5

EZ NEM AZ OLDAL REKLÁMJA!!

aham ismerem az oldalt Smiley

nézd meg a kincseslada.hu -t is Smiley

Nem elérhető bokonon

« Hozzászólás #797 Dátum: 2007 Január 30, 19:54:09 »

Itt van egy kis olvasnivaló a föld betelepüléséhez, az alábbi hozzászólásamhoz, bár ebben csak 8 millióra ejti vissza a szerző a föld minimál létszámát.

http://www.mariaorszaga.hu/index.php?menu=bovebben&tipus=tortenelem&kod=269&mod=rovas&kat=1&rovat=&PHPSESSID=bc85d2e089492c7c12c2db539230a5

EZ NEM AZ OLDAL REKLÁMJA!!
Nem elérhető IQ23

« Hozzászólás #796 Dátum: 2007 Január 30, 18:00:45 »

Kedveseim,
Valahol azt olvastam, hogy kb. 12000 évvel ezelőtt, szintén genetikai vizsgálatok alapján, az emberi populáció a Földön kb 8-10 ezer főre apadt; ami bizony közel áll a kihaláshoz. Emelett gondolom, a téma szakértői még rengeteg konkuráló elméletet és adott korban lévő adott populációs számot is fel tudnának sorolni.
Ez a számítás például számomra azért nem meggyőző, mert az írásos történelemből és képi ábrázolásokból tudható, hogy kb 3000 éve az főbb nagyrasszok embertípusai hasonlóak voltak a mostaniakhoz; tehát vagy minden nagyrassz (sárga, fehér, néger, óceániai - bocsánat a nem tudományos szóhasználatért) képviselte magát az említett 8-10 ezer főben; vagy fel kell tételezni, hogy az embereket érintő mutációs változások nagyon gyorsak voltak régebben, de szinte teljesen megszüntek az írott történelem óta.
Az egy ősapa dolog csak hit kérdése; de ha belegondolunk, hogy erre az egy ősapára pl 100 ősanya juthatott, akkor a beltenyészet is elkerülhető valamilyen szinten (A ősapa és B ősanya fia C ősanyával nemz gyereket pl). 
Jogos az észrevétel.

Alább az hangzott el hogy egy ősapára és egy ősanyára vezethető vissza! Én ezt fogadtam kétkedéssel. Az egy ősapa 100 ősanya képes lehet benépesíteni a földet, ám ez is abszurd, mert ez már csak belemagyarázása a dolgoknak, hogy ne essünk bele a családon belüli nemzés csapdájába.
Mindenesetre egyet kijelenthetünk: Fingunk sincs hogy történt! Viszont /talán/ nem is érdekes, illetve érdekesnek érdekes, de nem hinném hogy bármihez is közelebb jutnánk ha tudnánk a választ. /nem változtatná meg az életünket messzemenően ezu a fajta tudás/

A másik dolog amit említesz, miszerint 8-10 ezer ember maradt volna fönn. Én erről még így konkrétan nem hallottam, viszont érdemes megfontolni hogy régebben közelebb éltek egymáshoz az emberek  (nyílván nem volt olyan népsűrűség mint manapság, de kisebb területen is éltek) Mikor az özönvíz bekövetkezett a Mezopotámiai élet szinte teljes egészében megszünt. Ahol föntmaradt az élet azok a hegyvidéki területek voltak. Elképzelhető, hogy minden rasznak voltak hegyvidéken élő lakói, akik újra birtokba vették az özönvíz levonulása után a magas felföldeket. Nem olyan könnyen pusztul ám ki az élet, mint ahogy gondolnánk.

Nem elérhető bokonon

« Hozzászólás #795 Dátum: 2007 Január 30, 17:29:32 »

a spektrumon/national geographicon nyomatják néha, én is láttam. kb. annyit bizonyítanak a genetikával, hogy tényleg ember az ember, és nem disznó pl. na ez az egyetlen őshöz visszavezethető nyom... ennyit erről... a genetikai láncnak azt a részét vizsgálta, ami azonos minden embernél - nahát, milyen meglepő Smiley számomra ez még nem bizonyíték az egyetlen ősapára... Smiley de én fafejű vagyok - tudom Tongue

Kedveseim,
Nem elérhető Petyó

1962

« Hozzászólás #794 Dátum: 2007 Január 30, 17:04:05 »

Dehogynem! ez egy nyitott topik (mondjuk a buzulást nem szeretem, de minden más mehet Smiley)

Érdekes teóriák ezek...

Aki nem hiszi járjon utána Smiley

Persze lehettett másképp is, kelhetne nyugaton is a Nap holnap reggel, ennek ellenére tapasztalati úton megjósolható, hogy holnap is keleten fog felkelni. Az általam beírtak is tapasztalati úton lettek kidolgozva ami nem zárja ki, hogy zőccség az egész. Azoknak akik a tudmány határait feszegetik gondolom a hit ad megnyugvást és erőt is a folytatáshoz.
« Utoljára szerkesztve: 2007 Január 30, 18:28:59 írta Petyó »

Petyó
Nem elérhető IQ23

« Hozzászólás #793 Dátum: 2007 Január 30, 16:39:02 »

Dehogynem! ez egy nyitott topik (mondjuk a buzulást nem szeretem, de minden más mehet Smiley)

Érdekes teóriák ezek. Ha elfogadjuk a materialista szemléletű (tehát Isten/Teremtő kiűzését az emberi életből/ Darwini elméletet, akkor kizárt, hogy egy anyától származzunk, hiszen a családon belüli nemzés hatalmas bajok forrása. Ezt különösebben nem kell bizonyítani. Mondjuk picit tyúk meg tojás esete forog fenn(annyiban hogy honnan számít embernek az ember) de képtelen vagyok elhinni hogy egy faj nősténye és hímje be tudná népesíteni a bolygót. Hacsak ezen faj nem több hímből és nőstényből állt. Ha meg többől állt akkor képtelen vagyok felfogni, hogy bármilyen útonmódon kipusztuljon majd az összes és csak egy maradjon meg, mint Ős.

Túl azon, hogy még nem találták meg /és véleményem szerint nem is fogják/ a hiányzó "láncszemet" mely elválasztja az embert a majomtól /vagy inkább összeköti(?)/ csak egy megoldás marad, mégpedig egy külső beavatkozás, egy gondviselő erő vagy Teremtő.

Aki nem hiszi járjon utána Smiley

Nem elérhető Petyó

1962

« Hozzászólás #792 Dátum: 2007 Január 30, 16:22:06 »

a spektrumon/national geographicon nyomatják néha, én is láttam. kb. annyit bizonyítanak a genetikával, hogy tényleg ember az ember, és nem disznó pl. na ez az egyetlen őshöz visszavezethető nyom... ennyit erről... a genetikai láncnak azt a részét vizsgálta, ami azonos minden embernél - nahát, milyen meglepő Smiley számomra ez még nem bizonyíték az egyetlen ősapára... Smiley de én fafejű vagyok - tudom Tongue

Valahol azt olvastam, hogy az egész emberiség genetikai variábilitása kisebb mint egy közönséges csimpánzcsapaté.
Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az emberi faj egyszer vagy többször is a kihalás szélére sodródott. Ennek az emberi populációnak vagyunk mindannyian a földön a leszármazottai. Értelemszerűen annak a populációnak volt egy ősapja és ősanyja akitől az egész csoport származott ugyan úgy, ahogy neked is vannak szüleid. Csak a szülő-gyermek távolság sokkal kisebb mint az egyén-ősanya,ősapa távolság.

A megtermékenyítés során a hímivarsejt csak a genetikai anyagát, míg a petesejt a genetikai anyagon felül a sejtalkotókat (pl. mitokodrium - itt zajlik a sejtben az energia termelése) is adja. Tehát a te tested összes sejtjének sejtalkotója az anyai sejtalkotók másolata egy az egyben, hiszen megtermékenyítés után a petesejt osztódik és alakítja ki az összes többi sejtet!
Abból, hogy spontán mutációval mekkora változás megy végbe adott idő alatt ezen sejtalkotók felépítésében ki lehet számolni az emberiség "életkorát" mert ezen mutációk számának csak töredéke alkot működésében elfogadható (vagyis életképes) utódokat. (Ha nincs energia termelés egy sejben az elpusztul és nincs ami szaporodjon ha elérte a megfelelő kort). Ezen adatok ismeretében ki lehet számolni kb. mikor élt az a genetikai ősanya akitől mindannyian származunk. Persze az ő idejében nem élt egyedül, csak azóta azon anyák utódai már mind meghaltak és nem maradt fenn genetikai lenyomatuk a mai a Föld nevű bolygón élő emberi populációban.

Asszem abbahagyom mert ez nem hiszem, hogy bárkit is érdekel ebben a topikban.  Tongue  Roll Eyes
« Utoljára szerkesztve: 2007 Január 30, 16:23:50 írta Petyó »

Petyó
Nem elérhető aates

« Hozzászólás #791 Dátum: 2007 Január 30, 15:20:48 »

Illetve, mindjárt cáfolom is magam. Minap -beteg voltam, bocs - néztem a TV. Azt állították, hogy a világ minden tájáról vett genetikai mintából megállapították, hogy a Földön ma élő összes férfinek egy ősapja volt. A többi család kihalt. Ez tudományos, nem vallási műsor volt.

Farkas Attila Balázs
Oldalak: 1 ... 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 ... 44
Nyomtatás

Ugrás: