www.bogarhatu.hu
- ahol a Bogarazás kezdődik
Üdvözlünk,
Vendég
. Kérlek
jelentkezz be
vagy
regisztrálj
.
Nem érkezett meg az
aktiváló e-mail?
2025 Július 20, 14:06:07
1 óra
1 nap
1 hét
1 hónap
Mindig
Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:
Részletes kereső
Népautós Szilveszter
Pólus Center
2024. december 31.
921218
Hozzaszólás
218
Témában írta
1614
Felhasználó
Legújabb tag:
mickilangelo
www.bogarhatu.hu - ahol a Bogarazás kezdődik
>
Hová tartozol?
>
Közösségi Fórum
>
Lomtár
> Téma:
IQ történelem
Oldalak:
1
...
6
7
8
9
10
[
11
]
12
13
14
15
16
...
44
Szerző
Téma: IQ történelem (Megtekintve 532751 alkalommal)
Petyó
1962
Re: IQ történelem
«
Hozzászólás #1350 Dátum:
2007 április 12, 14:19:26 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 12, 13:00:04
nem haragszom. csalódott vagyok. Azt írtad huzamosabb ideig éltél külföldön és szavakat is képeztél. Ebből gondoltam hogy bírod a nyelvet. Azt hogy tudunk vitatkozni, meg abból gondoltam ahogy reagáltál a levelemre. De akkor mégiscsak az első benyomásom volt a jó!?
kicsit segítek
angol-magyar
...
valószínűleg??? Korona=uralkodói fejdísz! nyilván, valószínűleg nekünk nem voltak uralkodóink! (mondjuk Attila) de még ha voltak is valószínűleg nem hordtak fejdíszt?! Hogy gondolod? Hegykorona?! Napkorona?! jaaaaa jövevényszavak! valószínűleg! Hüje buta szólopkodó magyarok
pfúj.
Az meg hogy Szerinted 2000 éve kaptuk az elsőt............ nem minősítem. Így tanították Neked. Nem a Te hibád. Jól megtanultad.
A világot mind
i
g a konstruktiv viták vitték elöre. Szerintem most értük el azt az alsó szintet ahol én kiszállok annak ellenére, hogy semmiben sem mondtam neked ellent. (ha eltekintünk a masinosztrotyel epizódtól aminek semmi köze nem volt az egészhez) Úgy gondolom, hogy nagyon érdekes az amit olvastam a linken amit betettél. Ha ebben a szemléletben olvasod el hozzászólásaimat lehet, te is észreveszed a valódi mondandómat!
Petyó
IQ23
«
Hozzászólás #1349 Dátum:
2007 április 12, 14:18:40 »
Idézetet írta: aates - 2007 április 12, 14:03:49
leginkább jelentést adó hatásuk van, mint minden hangnak
persze bármit bele lehet magyarázni, de van-e értelme???
jó példa erre a "játék a betűkkel", ami csiszolja az elmét - de tudományos nézetnek elfogadni a közben alkotott szavakat... na az már sok nekem
ez nem igaz!
azart nam agaz, mart a Magyar nyalvban nam a maganhangzak hardazzak a jalantastartalmat, hanam a massalhangzak. Kalanban azt sam tadnad alalvasna, allatva artalmazna!
nem tudom mi történt de eltünt innen az avatar képem, meg a beírt szövegem is...
IQ23
«
Hozzászólás #1348 Dátum:
2007 április 12, 14:16:03 »
Idézetet írta: aates - 2007 április 12, 13:51:08
ha a karol és körül egy tőből ered, akkor hogyan is van ez?
ó-kezű emberek éltek akkoriban?!
inkább két tő, a kar és a kör - függetlenül attól, hogy valóban k-r a két mássalhangzó bennük. van még ilyen, pl.: kor, kér, kúr...
karol, körül tényleg nem látod bennük az azonos képet? amikor KAROLsz akkor KÖRÜL ölelsz valamit. mint a KaRám körül öleli a területet olyanképp mint a KeRítés, vagy a KoRona az uralkodó fejét.A KoRong széle is KaRika. Ettől jobban nem tudom elmagyarázni.
Van még valaki aki nem érti??
kor,kér,kúr
Nos a kor (gyöke K+R) az időt eleink nem lineálisan fogták föl hanem mint "évKöR"-t. A linealitásban nincs ismétlés, míg a körben van (tavasz,nyár,ősz,tél)
a kér ez fogós kérdés, mert ennek valószínűleg nem a K+R a gyöke (már amennyiben a kér, kérés, kérelem-re gondolsz) tehát nincs benne a "kör, görbülés,bekerítés,bezárás" képe, hanem valami más. De majd utána nézek.
a kúr (ha a kúriára gondolok akkor lehet a gyöke K+R ahol egy olyan házról beszélünk ami egyedül álló építmény körbezárva -legalább is bele tudom látni ezt is. van értelme)
ha a kúrásra gondolsz akkor a kurjant jut eszembe (kúrás közben kurjongatsz) ahol meg a H+R gyök van meg. (H-ból K-lesz) H+R pedig: minden ami kimagaslik valamiből. harsan,harsog,horkan,horgas, híres H elhagyással orom,orr...stb
nem tudom mi történt de eltünt innen az avatar képem, meg a beírt szövegem is...
aates
«
Hozzászólás #1347 Dátum:
2007 április 12, 14:03:49 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 12, 13:58:11
Akkor meg nem tudom mi a "bajod" a magánhangzó váltással, illetve jelentést módosító/finomító hatásukkal.
leginkább jelentést adó hatásuk van, mint minden hangnak
persze bármit bele lehet magyarázni, de van-e értelme???
jó példa erre a "játék a betűkkel", ami csiszolja az elmét - de tudományos nézetnek elfogadni a közben alkotott szavakat... na az már sok nekem
Farkas Attila Balázs
Az optimisták angolul tanulnak. A pesszimisták héberül. A realisták - lőni
IQ23
«
Hozzászólás #1346 Dátum:
2007 április 12, 13:58:11 »
Idézetet írta: aates - 2007 április 12, 13:48:08
esküszöm többször végiggondoltam, de akkor is magánhangzó az A, E
Akkor meg nem tudom mi a "bajod" a magánhangzó váltással, illetve jelentést módosító/finomító hatásukkal.
aates
«
Hozzászólás #1345 Dátum:
2007 április 12, 13:51:08 »
ha a karol és körül egy tőből ered, akkor hogyan is van ez?
ó-kezű emberek éltek akkoriban?!
inkább két tő, a kar és a kör - függetlenül attól, hogy valóban k-r a két mássalhangzó bennük. van még ilyen, pl.: kor, kér, kúr...
Farkas Attila Balázs
aates
«
Hozzászólás #1344 Dátum:
2007 április 12, 13:48:08 »
esküszöm többször végiggondoltam, de akkor is magánhangzó az A, E
Farkas Attila Balázs
IQ23
«
Hozzászólás #1343 Dátum:
2007 április 12, 13:22:44 »
Idézetet írta: aates - 2007 április 12, 13:07:50
most komolyan gondolod, hogy egy jövevény szavaktól hemzsegő hozzászólás választ érdemel?! (pl. disc, crown...)
a magánhangzókat behelyettesítő irányzattal meg már megint elevenembe találtál, mint a matematikával
azért meghallgatnám, amikor azt mondod, hogy "kirkl"
) Te balga Te!!
Mássalhangzó váltást akartál írni nem? A magánhangzók csak színesítik a nyelvet illetve a "közel-távol" érzetét keltik Ez, Az, ErrE, ArrA, kÖrÜl, kArOl....ésatöbbi.
mássalhangzó váltás pedig létezik.
A ser mély hangon sar(j), régen sari, mint gonoszi, gazi. Ahogyan a szőr, úgy a növény hajtása, oldalhajtása, de minden, ami kinő: sarj. Sarjad=serken. A gyerek ezért serdül, serdülő. Sertés esetében r>l váltással: süldő. Aki, ami magasra serkent: surján. Sarj s>sz váltással a szar>szaru>szarv, mert ez is sarj, de s>t váltással a tarj, taraj is. A csíra is a sarj szóból van. Mint ahogy a sarjakkal dús terület: cserjés. Ebből r>l váltással a csalit, ógörög ’thaleth’.
/részlet Varga Csaba Az ősnyelv titkaiból/
aates
«
Hozzászólás #1342 Dátum:
2007 április 12, 13:07:50 »
most komolyan gondolod, hogy egy jövevény szavaktól hemzsegő hozzászólás választ érdemel?! (pl. disc, crown...)
a magánhangzókat behelyettesítő irányzattal meg már megint elevenembe találtál, mint a matematikával
azért meghallgatnám, amikor azt mondod, hogy "kirkl"
«
Utoljára szerkesztve: 2007 április 12, 13:09:40 írta aates
»
Farkas Attila Balázs
IQ23
«
Hozzászólás #1341 Dátum:
2007 április 12, 13:00:04 »
Idézetet írta: Petyó - 2007 április 12, 12:16:58
Ne haragudj, nincs rá időm, hogy idegen nyelveket vizsgálgassak ilyen behatóan. nincs?
nem haragszom. csalódott vagyok. Azt írtad huzamosabb ideig éltél külföldön és szavakat is képeztél. Ebből gondoltam hogy bírod a nyelvet. Azt hogy tudunk vitatkozni, meg abból gondoltam ahogy reagáltál a levelemre. De akkor mégiscsak az első benyomásom volt a jó!?
kicsit segítek
angol-magyar
CiRcle (C+R megfelel K+R-nek) - kör
mivel "véletlen" szóegyezés nem lehet (hiszen két különálló nyelvről van szó, nem képzelhető el máshogy csak ha volt "közös" ős nyelv melyből mindketten meríthettek! és mivel a magyarban van meg az egész, ezért nem kétséges, hogy ha nem is AZ Ősnyelv a magyar, de hogy a legközelebb áll hozzá az számomra biztos) Természetesen egy szóból ezt levezetni nem lehet, de helyhiány miat.......
CRown - KoRona
még itt is megvan az "egyezés"
Disc - Korong
semmi
loop,ring - Karika
semmi
Amit látni kell: Nincs "élő" kapcsolat. De még egymással sincsenek kapcsolatban.
gondolod, hogy egy másik nyelvben pont ugyanaz a szótő, a belöle képződő szavak és a képzéshez használt hangok/betűk viszonya mint magyar nyelvben.
Nem gondolom! Csak míg a magyarban a szóbokrok élnek terebélyesed(het)nek addig ezen nyelvekben azt látom, hogy még az azonos jelentésű szavaiknál sincsenek meg az összefüggések! persze ez nem igaz így mert náluk is vannak, de nálluk csak "ágak" vannak a bokorról!
A korona mintha kilógna, valószínűleg jövevényszó. Kétezer éve kaptuk az elsőt. Addig minek elnevezni ami nincs?
valószínűleg??? Korona=uralkodói fejdísz! nyilván, valószínűleg nekünk nem voltak uralkodóink! (mondjuk Attila) de még ha voltak is valószínűleg nem hordtak fejdíszt?! Hogy gondolod? Hegykorona?! Napkorona?! jaaaaa jövevényszavak! valószínűleg! Hüje buta szólopkodó magyarok
pfúj.
Az meg hogy Szerinted 2000 éve kaptuk az elsőt............ nem minősítem. Így tanították Neked. Nem a Te hibád. Jól megtanultad.
Petyó
1962
«
Hozzászólás #1340 Dátum:
2007 április 12, 12:16:58 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 12, 12:02:56
Egy válasz: Egyik sem a magyaron kívűl.
...
írd melléjük adott nyelven hogy mondják és már ebből kitűnik, hogy míg nálunk mint egy bokorból (a bokor töve a K+R) sarjadzanak az "új" szavak, addig az általad írt nyelvben nincs meg a teljes összefüggés.
Ne haragudj, nincs rá időm, hogy idegen nyelveket vizsgálgassak ilyen behatóan. De gondolom azt te sem gondolod, hogy egy másik nyelvben pont ugyanaz a szótő, a belöle képződő szavak és a képzéshez használt hangok/betűk viszonya mint magyar nyelvben. Max. ha rokonnyelv.
A korona mintha kilógna, valószínűleg jövevényszó. Kétezer éve kaptuk az elsőt. Addig minek elnevezni ami nincs?
Petyó
IQ23
«
Hozzászólás #1339 Dátum:
2007 április 12, 12:12:16 »
Idézetet írta: partizán - 2007 április 12, 11:40:47
hát ez nagyon nem így van. Ott állomásoztak orosz csapatok, mert orosz föld volt. Ezeket riadóztatták a behatolás hírére. Ahogy anno horvát berepülések miatt is riadóztatták a magyar légierőt.
No, ezeket az oroszokat picsázta el bem. Nem kellett volna, akkor még nem volt szó orosz beavatkozásról.
1. béke időben nem állomásoznak "csakúgy" csapatok.
2. A labancok hatoltak be először, mért nem ővelük csaptak össze?
3. Tegyük fel hogy a szomszédodban nagy veszekedés támad. Előveszed a kaszádat /kiegyenesíted/ hátha meg kell védened magad. a randalírozók közül az egyik bemászik a kertedbe, majd követi a másik és jól elveri az egyiket. Mit csinálsz?? Szólsz hogy: -gyerekek menjetek már a picsába, összetúrjátok a petúniámat! huzzatok a retekbe! vagy nekiálsz verekedni?
Mert Bem aki jó hadvezér volt, nem hiszem hogy ne látta volna át hogy két nagyhatalommal egyszerre nem bír viaskodni kicsiny országunk.
Nem inkább úgy lehetett (amire volt már példa: Kassa bombázása) hogy labancék készakarva vonultak vissza orosz föld re, hogy legyen indok beszállni orosz részről a háborúba! Nem logikusabb ez?
IQ23
«
Hozzászólás #1338 Dátum:
2007 április 12, 12:02:56 »
Idézetet írta: Petyó - 2007 április 12, 11:18:21
Ha durva akarnék lenni azt mondanám csak, hogy fordulj pszichiáterhez üldözési mánia miatt.
Inkább elmagyarázom mire gondoltam. Amikor külföldön voltam huzamosabb ideig, élő beszédben spontán elkezdtem szavakat képezni magyar logika szerint. Ezen nevettek mert ezek a kreálmányok számukra idegenek és viccesek voltak pedig az ő nyelvükben is előfordulnak ugyanezen logika alapján képzett szavak.
Egy kérdés: Melyik nyelv nem képírás azaz leírása szóban annak a képnek amire gondolsz?
Egy válasz: Egyik sem a magyaron kívűl.
Inkább elmagyarázom mire gondoltam.
Na erre akartalak rávenni "durva" hangvételű levelemmel
írjál inkább többet, de olyat amibe van valami és amibe/amivel lehet kötözködni/vitatkozni
Szóval amire kértél azt nehéz "röviden" leírni. Szótár kéne hozzá! /milyen nyelvterületen vagy otthon egyébként? angol,francia,olasz,német?/
K+R minden ami körbe ölel,behatárol,körbevesz,görbül Ez az "ŐSKÉP" ez egy "gyök" Tehát bármi ami így kezdődik /még ha nem is ismered a szót/ egyből megsejted, felrémlik mit is jelenthet, de legalább is "érzed".
KöR
KöRöny=kenyér
KöRül
KöRlet
KöRzet
KoR
KoRong
KaRol
KaRika
KaRám
KeRít
KeRítés
KoRona
írd melléjük adott nyelven hogy mondják és már ebből kitűnik, hogy míg nálunk mint egy bokorból (a bokor töve a K+R) sarjadzanak az "új" szavak, addig az általad írt nyelvben nincs meg a teljes összefüggés.
partizán
«
Hozzászólás #1337 Dátum:
2007 április 12, 11:40:47 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 12, 11:26:21
Igen! Igen? Az oroszok hadserege (mely tönkre veretett) "csak úgy" ott állomásozott???! Vagy már épp indulni akartak felénk a labancokkal szövetségben??!
Ennek nem sok értelme van. Mert ha Bem üldözi majd megveri a labancokat (már az is fura hogy a labancok odaszaladtak/menekültek az oroszokhoz, hisz ki fogad be egy sereget ha nem szövetségese) majd aki jól végezte dolgát épp hazafelé indul és beleütközik egy hadseregbe?! Ha ez a hadtest a hazáját védeni hivatott, akkor bitos nem kezdeményez csatát - csak kivonul hogyha a mocskos magyarok támadnának akkor tudjon védekezni - Normális hadvezér, ha az üldözendő (labanc) ellenfelével végzett szó nélkül hazatér (és bocsánatot kér hogy idegen földre tévedt) ha viszont a hadsereg (orosz) hadrendbe fejlődik és a visszavonulást fenyegeti, akkor megütköznek. Ez utóbbi a logikus nekem, nem pedig, hogy "békés" védelmi célra kivezényelt sereget támadott Bem.
hát ez nagyon nem így van. Ott állomásoztak orosz csapatok, mert orosz föld volt. Ezeket riadóztatták a behatolás hírére. Ahogy anno horvát berepülések miatt is riadóztatták a magyar légierőt.
No, ezeket az oroszokat picsázta el bem. Nem kellett volna, akkor még nem volt szó orosz beavatkozásról.
06204031888,
kalmarszilard@gmail.com
IQ23
«
Hozzászólás #1336 Dátum:
2007 április 12, 11:36:15 »
Idézetet írta: aates - 2007 április 12, 11:24:39
a "dehogynem" kifejezés pedig helytelen, nyelvi korcsosulás. talán mellőzd a használatát, ha nem akarsz kikapni
ha gondolod, akkor sorolok szinonímákat rá, amelyek helyesek is, de szvsz Te is tudsz!
kedvencem ebben a témában az "ámde"
Nem tudom mért lenne korcsosulás a dehogynem. mindenesetre ez jutott eszembe.
az ámde az remek nagyon, csak a kettős tagadást hogy-hogynem éppen nem példázza.
a masínosztroj.... csak úgy írtam, mert ez azon szavak egyike, melyet bírok oroszul (ámbár rosszul:)
De hogy ne erőltesd meg magd, fordíts le egy tetszőleges szöveget mely ezen a lapon van és nem hosszabb 3 sornál. hamar kiderül kinek van igaza
Ettöl függetlenül nem az a lényeg a vitatott cikknek ( bár nem elhanyagolható) hogy melyik nyelv "rövidebb" hanem a nyelv teljessége.
IQ23
«
Hozzászólás #1335 Dátum:
2007 április 12, 11:26:21 »
Idézetet írta: partizán - 2007 április 12, 11:07:36
milyen rébuszok. Bem üldözöt egy labanc sereget és a biztonság kedvéért odaát megverte az oroszokat is. Mert ahhoz volt szokva osztralenka óta és bizony hiányzott neki.
Az ilyen dolgok nem szoktak jól esni nagyhatalmaknak...
Igen! Igen? Az oroszok hadserege (mely tönkre veretett) "csak úgy" ott állomásozott???! Vagy már épp indulni akartak felénk a labancokkal szövetségben??!
Ennek nem sok értelme van. Mert ha Bem üldözi majd megveri a labancokat (már az is fura hogy a labancok odaszaladtak/menekültek az oroszokhoz, hisz ki fogad be egy sereget ha nem szövetségese) majd aki jól végezte dolgát épp hazafelé indul és beleütközik egy hadseregbe?! Ha ez a hadtest a hazáját védeni hivatott, akkor bitos nem kezdeményez csatát - csak kivonul hogyha a mocskos magyarok támadnának akkor tudjon védekezni - Normális hadvezér, ha az üldözendő (labanc) ellenfelével végzett szó nélkül hazatér (és bocsánatot kér hogy idegen földre tévedt) ha viszont a hadsereg (orosz) hadrendbe fejlődik és a visszavonulást fenyegeti, akkor megütköznek. Ez utóbbi a logikus nekem, nem pedig, hogy "békés" védelmi célra kivezényelt sereget támadott Bem.
aates
«
Hozzászólás #1334 Dátum:
2007 április 12, 11:24:39 »
a "dehogynem" kifejezés pedig helytelen, nyelvi korcsosulás. talán mellőzd a használatát, ha nem akarsz kikapni
ha gondolod, akkor sorolok szinonímákat rá, amelyek helyesek is, de szvsz Te is tudsz!
kedvencem ebben a témában az "ámde"
Farkas Attila Balázs
Petyó
1962
«
Hozzászólás #1333 Dátum:
2007 április 12, 11:23:40 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 12, 11:03:39
PÉLDAAAAAAAA!? és ne olyat hogy masinosztroltyejnűj=metró szerelvény
mert az nem életszerű, hanem szakszó. De tényleg érdekel mert ez így egy ellenőrzés leend!
...
A masinosztroityelnüj az szerintem - gépépítő-t jelent: masina - gép; sztroity/pásztroity - építeni. A "nüj" a végén meg melléknév képző.
Most látom megelőztek....
«
Utoljára szerkesztve: 2007 április 12, 11:26:13 írta Petyó
»
Petyó
aates
«
Hozzászólás #1332 Dátum:
2007 április 12, 11:21:27 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 12, 11:03:39
mert az nem életszerű, hanem szakszó. De tényleg érdekel mert ez így egy ellenőrzés leend!
- Nem csak a némettel, hanem olasz és szláv nyelvvel is párhuzamba állította (igaz hogy a németet domborította jobban)
És akkor még nem is beszéltünk a magyar nyelvben meglévő kettős tagadásról! ami sok-sok környező nyelvben ugyancsak nincs meg, illetve ami alapján (is) kitűnik, hogy a magyar "matematikai" nyelv (pontosabban nem a nyelv matematikai, hanem a magyar nyelvvel való gondolkodás)
példa:
-Kérdés: Nem te borítottad ki a szemetet?
válasz1: De (de=igen, igen = "+1")
válasz2: Dehogy (dehogy=nem, hogy/ebben az esetben/= "-1") "+1" x "-1" = "-1"!
válasz3: dehogynem könnyen belátható hogy "+1" x "-1" x "-1" = "+1"
No ilyen és ehhez hasonló példákat várunk minden kedves olvasótól
az általad említett példa fordítása magyarra: gépjármű építő (fonetikusan: másinasztajítyelnij - hogy miért, abba most ne menjünk bele
). talán az otthoni gépemen van még fordításom (3 nyelven), ha megtalálom, akkor elküldöm - ha nem, akkor nem
nem fogok ingyen dolgozni! amúgy meg ne szavakból indulj ki, hanem szövegből!
igen, valóban említette a szláv nyelveket is, amiből azt a következtetést vontam le, hogy vagy nem birtokolja azokat, vagy... na erre gondolni se merek...
a matematikai faszsággal meg hagyjál... "mindenben annyi a tudomány fiam, amennyi a matematika" - rohadjak meg, akkor inkább leszek ostoba és tudatlan és fafejű, de ezt nem...
cserébe megértem a történéseket
és szerintem nem bináris a nyelvünk, meg az életem sem - értsd ahogy akarod
Farkas Attila Balázs
Petyó
1962
«
Hozzászólás #1331 Dátum:
2007 április 12, 11:18:21 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 11, 23:21:59
valószínűnek tartom hogy el sem olvastad amit belinkeltem. Vagy nem tudsz olvasni. Vagy értelmezni az olvasottakat. Vagy mond meg mire gondolsz!
Mert ezen tanulmányokban nem arról van szó hogy a rekedt hangú embert a magyar úgy mondja hogy "kappan hangú" a német meg máshogy (mondjuk úgy hogy "seprű hangú" amin lehetne röhögni) hanem a gyökrendszer azon
teljességéről
ami CSAK a ma Magyarnak nevezett nyelvben van meg egészben. Illetve arról, hogy a Magyar nyelv olyan mint egy képírás! Meg nem arról van szó hogy lehet röhögni hogy te a bal karodon hordod az órát én meg a templom tornyába építem, mert ha figyelmesen olvasol akkor ont arról van szó, hogy te a kezeden napórát hordasz, én meg atomórát építek. Senki nem azt állítja hogy nincsenek finomságok más nyelvekben! olvasd el a cikkeket. Ha találsz benne olyat ami nem tiszta, nem világítja meg más színben az eddig általad tudottat, vagy csak nem értesz vele egyet akkor írd le.
Ha durva akarnék lenni azt mondanám csak, hogy fordulj pszichiáterhez üldözési mánia miatt.
Inkább elmagyarázom mire gondoltam. Amikor külföldön voltam huzamosabb ideig, élő beszédben spontán elkezdtem szavakat képezni magyar logika szerint. Ezen nevettek mert ezek a kreálmányok számukra idegenek és viccesek voltak pedig az ő nyelvükben is előfordulnak ugyanezen logika alapján képzett szavak.
Egy kérdés: Melyik nyelv nem képírás azaz leírása szóban annak a képnek amire gondolsz?
Petyó
partizán
«
Hozzászólás #1330 Dátum:
2007 április 12, 11:07:36 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 12, 10:41:05
Ne rébuszokba beszélj apám!
nem tudok ilyenről. mire gondolsz? Oda ment Bemapó oroszokat gyilkolni csak úgy? vagy területet foglalni? vagy üldözte a labanc hadat? vagy mi volt?
milyen rébuszok. Bem üldözöt egy labanc sereget és a biztonság kedvéért odaát megverte az oroszokat is. Mert ahhoz volt szokva osztralenka óta és bizony hiányzott neki.
Az ilyen dolgok nem szoktak jól esni nagyhatalmaknak...
06204031888,
kalmarszilard@gmail.com
IQ23
«
Hozzászólás #1329 Dátum:
2007 április 12, 11:03:39 »
Idézetet írta: aates - 2007 április 12, 07:41:54
nem mindenben értek vele egyet
amúgy valóban van benne sok igazság. most nem fogom részletesen leírni, hogy mivel értek egyet. azt viszont nem osztom, hogy két különböző nyelvű szövegnél a magyar változat lenne a rövidebb! sőt! fordítottam éppen eleget ahhoz, hogy ezzel tisztában legyek! azért, mert a személyes névmást nyelvünkben nem kell használni úton-útfélen, még nem lesz egy szöveg rövidebb!! tapasztalatom az, hogy amikor oroszról fordítok, akkor a magyar szöveg megközelítőleg az egy harmadával hosszabb. ha ugyan ezt a szöveget angolra fordítom, akkor szintén ennyivel, de rövidebb lesz az eredeti - orosz - változatnál. amúgy ezt nem csak én figyeltem meg! az tény, hogy a némethez képest (mely nyelvvel hasonlította össze a magyart - értelmezésem szerint - a szerző) valóban rövidebb. viszont egy-két nyelv ismeretében még nem szabad általánosítani.
amúgy meg tudjátok jól, hogy mennyire szeretem nyelvünket, és én is - IQ-val karöltve - próbálok mindenkit rávezetni a szépségeinek kihasználására, alkalmazására. viszont ettől még nem tartok egy nyelvet sem kevesebbnek a miénknél
- Nem csak a némettel, hanem olasz és szláv nyelvvel is párhuzamba állította (igaz hogy a németet domborította jobban)
-Magam sem tartok egy nyelvet sem
sokkal
kevesebbnek a mienknél, mintahogy a világbajnok harmadi, negyedik, ötöddik,........ helyezetteket sem tartom kevesebbre az első helyezetnél.
És akkor még nem is beszéltünk a magyar nyelvben meglévő kettős tagadásról! ami sok-sok környező nyelvben ugyancsak nincs meg, illetve ami alapján (is) kitűnik, hogy a magyar "matematikai" nyelv (pontosabban nem a nyelv matematikai, hanem a magyar nyelvvel való gondolkodás)
példa:
-Kérdés: Nem te borítottad ki a szemetet?
válasz1: De (de=igen, igen = "+1")
válasz2: Dehogy (dehogy=nem, hogy/ebben az esetben/= "-1") "+1" x "-1" = "-1"!
válasz3: dehogynem könnyen belátható hogy "+1" x "-1" x "-1" = "+1"
No ilyen és ehhez hasonló példákat várunk minden kedves olvasótól
«
Utoljára szerkesztve: 2007 április 12, 11:11:36 írta IQ23
»
IQ23
«
Hozzászólás #1328 Dátum:
2007 április 12, 10:41:05 »
Idézetet írta: partizán - 2007 április 12, 08:33:09
1848 előtt mikor tettükj a lábunk a földjükre? Nehéz lett volna, mert akkoriban még nem igazán voltunk határosak az oroszokkal. És 1849-ben ha bemapó nem kalandozik egyet roszföldön...
Ne rébuszokba beszélj apám!
nem tudok ilyenről. mire gondolsz? Oda ment Bemapó oroszokat gyilkolni csak úgy? vagy területet foglalni? vagy üldözte a labanc hadat? vagy mi volt?
partizán
«
Hozzászólás #1327 Dátum:
2007 április 12, 08:33:09 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 11, 23:09:14
na de mikor tettük mi a lábunkat a földjükre?? 1848 elött? mikor? (nem beszélve arról, hogy Kievet Árpádék alapították de ez most mellékes:)
1848 előtt mikor tettükj a lábunk a földjükre? Nehéz lett volna, mert akkoriban még nem igazán voltunk határosak az oroszokkal. És 1849-ben ha bemapó nem kalandozik egyet roszföldön...
06204031888,
kalmarszilard@gmail.com
aates
«
Hozzászólás #1326 Dátum:
2007 április 12, 07:45:15 »
Idézetet írta: Petyó - 2007 április 11, 19:06:41
Ha az ember idegen nyelvet tanul/használ, azokban is észreveszi ezeket a finomságokat. Vagy éppen a térdüket csapkodják nevettükben a külföldiek, hogy milyen szóösszetételeket alkotsz amikor velük beszélsz.
nana, azért burkus barátainkat meglehetősen nehéz a szó-összetételekben túlszárnyalni
Farkas Attila Balázs
aates
«
Hozzászólás #1325 Dátum:
2007 április 12, 07:44:05 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 11, 23:09:14
na de mikor tettük mi a lábunkat a földjükre?? 1848 elött? mikor? (nem beszélve arról, hogy Kievet Árpádék alapították de ez most mellékes:)
ezért is híjuk Kijevnek, így, j-vel
Farkas Attila Balázs
aates
«
Hozzászólás #1324 Dátum:
2007 április 12, 07:41:54 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 11, 23:21:59
valószínűnek tartom hogy el sem olvastad amit belinkeltem. Vagy nem tudsz olvasni. Vagy értelmezni az olvasottakat. Vagy mond meg mire gondolsz!
Mert ezen tanulmányokban nem arról van szó hogy a rekedt hangú embert a magyar úgy mondja hogy "kappan hangú" a német meg máshogy (mondjuk úgy hogy "seprű hangú" amin lehetne röhögni) hanem a gyökrendszer azon
teljességéről
ami CSAK a ma Magyarnak nevezett nyelvben van meg egészben. Illetve arról, hogy a Magyar nyelv olyan mint egy képírás! Meg nem arról van szó hogy lehet röhögni hogy te a bal karodon hordod az órát én meg a templom tornyába építem, mert ha figyelmesen olvasol akkor ont arról van szó, hogy te a kezeden napórát hordasz, én meg atomórát építek. Senki nem azt állítja hogy nincsenek finomságok más nyelvekben! olvasd el a cikkeket. Ha találsz benne olyat ami nem tiszta, nem világítja meg más színben az eddig általad tudottat, vagy csak nem értesz vele egyet akkor írd le.
nem mindenben értek vele egyet
amúgy valóban van benne sok igazság. most nem fogom részletesen leírni, hogy mivel értek egyet. azt viszont nem osztom, hogy két különböző nyelvű szövegnél a magyar változat lenne a rövidebb! sőt! fordítottam éppen eleget ahhoz, hogy ezzel tisztában legyek! azért, mert a személyes névmást nyelvünkben nem kell használni úton-útfélen, még nem lesz egy szöveg rövidebb!! tapasztalatom az, hogy amikor oroszról fordítok, akkor a magyar szöveg megközelítőleg az egy harmadával hosszabb. ha ugyan ezt a szöveget angolra fordítom, akkor szintén ennyivel, de rövidebb lesz az eredeti - orosz - változatnál. amúgy ezt nem csak én figyeltem meg! az tény, hogy a némethez képest (mely nyelvvel hasonlította össze a magyart - értelmezésem szerint - a szerző) valóban rövidebb. viszont egy-két nyelv ismeretében még nem szabad általánosítani.
amúgy meg tudjátok jól, hogy mennyire szeretem nyelvünket, és én is - IQ-val karöltve - próbálok mindenkit rávezetni a szépségeinek kihasználására, alkalmazására. viszont ettől még nem tartok egy nyelvet sem kevesebbnek a miénknél
Farkas Attila Balázs
IQ23
«
Hozzászólás #1323 Dátum:
2007 április 11, 23:21:59 »
Idézetet írta: Petyó - 2007 április 11, 19:06:41
Ha az ember idegen nyelvet tanul/használ, azokban is észreveszi ezeket a finomságokat. Vagy éppen a térdüket csapkodják nevettükben a külföldiek, hogy milyen szóösszetételeket alkotsz amikor velük beszélsz.
teljességéről
IQ23
«
Hozzászólás #1322 Dátum:
2007 április 11, 23:09:14 »
Idézetet írta: partizán - 2007 április 11, 23:00:14
ruszki levéltári kutatások alapján tény, hogy 1956. október 28-án az SZKP KB úgy döntött, hogy nem avatkozik be Budapesten. Aztán aznap elkezdték fellógatni a kommunistákat, megostromolták az MDP budapesti székházát. Moszkvában ekkor döntöttek úgy, hogy felülvizsgáják a korábbi döntésüket... Szóval magunk is tehetünk valamelyest 56 eltiprásáról...
partizán
«
Hozzászólás #1321 Dátum:
2007 április 11, 23:00:14 »
Idézetet írta: Petyó - 2007 április 11, 19:03:48
56 ?
ruszki levéltári kutatások alapján tény, hogy 1956. október 28-án az SZKP KB úgy döntött, hogy nem avatkozik be Budapesten. Aztán aznap elkezdték fellógatni a kommunistákat, megostromolták az MDP budapesti székházát. Moszkvában ekkor döntöttek úgy, hogy felülvizsgáják a korábbi döntésüket... Szóval magunk is tehetünk valamelyest 56 eltiprásáról...
06204031888,
kalmarszilard@gmail.com
Petyó
1962
«
Hozzászólás #1320 Dátum:
2007 április 11, 19:06:41 »
Idézetet írta: Závodszky Iwán - 2007 április 11, 16:39:11
Eltartott egy ideig mire elolvastam. Bizton állítom, hogy nagyon érdekes, szép olvasmány!
Nagyon odab*sz! (....és nem nagyon oda van b*szva!).......aki olvasta érezni fogja különbséget!
Ezidáig is éreztem, hogy szép és tökéletes a nyelvünk, de így összefoglalva még érdekesebb látásmódba helyezte az eddig csak "érzett" dolgokat!
Köszi!
Petyó
Petyó
1962
«
Hozzászólás #1319 Dátum:
2007 április 11, 19:03:48 »
Idézetet írta: partizán - 2007 április 11, 15:50:51
egyébként is, az oroszok nekünk idáig csak visszaütöttek. 1849-ben és 1945 ben is. Mindkét alkalommal sajna mi tettük először a lábunk az ő földjükre...
56 ?
Petyó
Závodszky Iwán
ZDESIGN for VOLKS and ROLL.5
«
Hozzászólás #1318 Dátum:
2007 április 11, 16:39:11 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 11, 15:21:07
vagy beszéljünk a gyök rendszerekről és a képi gondolkodásról?
http://www.magtudin.org/A%20tudas%20nyelve.htm
Eltartott egy ideig mire elolvastam. Bizton állítom, hogy nagyon érdekes, szép olvasmány!
Nagyon odab*sz! (....és nem nagyon oda van b*szva!).......aki olvasta érezni fogja különbséget!
Ezidáig is éreztem, hogy szép és tökéletes a nyelvünk, de így összefoglalva még érdekesebb látásmódba helyezte az eddig csak "érzett" dolgokat!
Köszi!
20/9392-292
HAMAROSAN KAPHATÓ:
Pólók:
www.polo-art.hu/index2.php
Bogaras pólók az egyéb termékek kategóriában
partizán
«
Hozzászólás #1317 Dátum:
2007 április 11, 15:50:51 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 04, 09:28:08
Ezt minden jóérzésű ember ünnepli!
idegen katonák ne legyenek Magyar földön! Magyar katonák ne legyenek idegen földön! ez alap.
egyébként is, az oroszok nekünk idáig csak visszaütöttek. 1849-ben és 1945 ben is. Mindkét alkalommal sajna mi tettük először a lábunk az ő földjükre...
06204031888,
kalmarszilard@gmail.com
IQ23
«
Hozzászólás #1316 Dátum:
2007 április 11, 15:21:07 »
vagy beszéljünk a gyök rendszerekről és a képi gondolkodásról?
http://www.magtudin.org/A%20tudas%20nyelve.htm
IQ23
«
Hozzászólás #1315 Dátum:
2007 április 11, 14:36:46 »
Idézetet írta: bokonon - 2007 április 05, 21:55:39
Egyelőre felfüggesztjük. Kicsit most massza az agyam a munkahelyi meg az építkezési dolgok miatt
, remélem a húsvét majd helyreállít.
No drágalátos barátom (és Tik is hallgatóságba burkolózók). Húsvét eltelvén, a következő "bizonyítékot" tárom elibéd, melyet nemrég találtam.
http://www.magtudin.org/amagyarnyelv.htm
Remélem meggyőző ezen írás. De ha látsz benne logikai bukfencet, vagy hibás következtetést, úgy bátran rukkolj ki vele.
«
Utoljára szerkesztve: 2007 április 11, 14:38:19 írta IQ23
»
bokonon
«
Hozzászólás #1314 Dátum:
2007 április 05, 21:55:39 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 05, 20:14:24
Szerinted én azt mondom, hogy nálam az igazság?? Ki tudhatná azt tiszta szívvel állítani? Nekem elég hogy igaznak hiszem, ezért tudok kiállni mellette. Máshogy nem is tudnék vitázni.
Rába-közi táltos hagyományok: A jószomszédság törvénye: Mindent szabad ami nem árt másnak! Na ez a liberalizmus. Érdekes módon visszaköszön a régmúltunkból. Jó mi?!
Én nem akarom rákényszeríteni a véleményemet senkire. Ha látok egy embert a földön elesve, megpróbálom talpra segíteni. Ha nem akarja akkor nem. Most épp arról próbállak meggyőzni, hogy jobb fölállni a földről, mert szebb tartást ad és meszebb látsz.
Szóval? válaszolsz a kérdésemre?vagy abbahagyjuk?
Egyelőre felfüggesztjük. Kicsit most massza az agyam a munkahelyi meg az építkezési dolgok miatt
, remélem a húsvét majd helyreállít.
IQ23
«
Hozzászólás #1313 Dátum:
2007 április 05, 20:14:24 »
Idézetet írta: bokonon - 2007 április 05, 19:10:41
Nem tartom életcélomnak, hogy mindenkit meggyőzzek arról, hogy csak nekem lehet igazam, és igazából nem is zavar, ha valaki más véleményen van mint én, ameddig nem akarja a véleményét rámkényszeríteni.
Ezt hívják LIBERALIZMUSnak
Szerinted én azt mondom, hogy nálam az igazság?? Ki tudhatná azt tiszta szívvel állítani? Nekem elég hogy igaznak hiszem, ezért tudok kiállni mellette. Máshogy nem is tudnék vitázni.
Rába-közi táltos hagyományok: A jószomszédság törvénye: Mindent szabad ami nem árt másnak! Na ez a liberalizmus. Érdekes módon visszaköszön a régmúltunkból. Jó mi?!
Én nem akarom rákényszeríteni a véleményemet senkire. Ha látok egy embert a földön elesve, megpróbálom talpra segíteni. Ha nem akarja akkor nem. Most épp arról próbállak meggyőzni, hogy jobb fölállni a földről, mert szebb tartást ad és meszebb látsz.
Szóval? válaszolsz a kérdésemre?
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 05, 17:12:37
Csak megírhatnád mi verejtékszagú, illetve mivel nem értesz egyet.
Melyik cikket olvastad?
vagy abbahagyjuk?
bokonon
«
Hozzászólás #1312 Dátum:
2007 április 05, 19:10:41 »
Idézetet írta: IQ23 - 2007 április 05, 17:12:37
Szóval: Az rendben van hogy ilyeneket írsz:
elolvasva a cikket amit ajánlottál (érdekes volt, nem kérdés), olyannak tartom, hogy egy prekoncepcióba akar begyömöszölni mindent a szerző, csak azokat hozva fel példaként amik beleillenek az elméletbe, akár verejtékszagúan is.
Csak megírhatnád mi verejtékszagú, illetve mivel nem értesz egyet. Már csak azért is, hogy megcáfolva érveidet gyorsan a fölbe döngölhesselek ahonnan majd mint egy megújulva, pillangóként röpülhetsz a magyarság fényes oltára felé.
Nem tartom életcélomnak, hogy mindenkit meggyőzzek arról, hogy csak nekem lehet igazam, és igazából nem is zavar, ha valaki más véleményen van mint én, ameddig nem akarja a véleményét rámkényszeríteni.
Ezt hívják LIBERALIZMUSnak
IQ23
«
Hozzászólás #1311 Dátum:
2007 április 05, 17:12:37 »
Idézetet írta: bokonon - 2007 április 05, 16:53:40
Húúúú de sarkos
Az egész csak annyit akart jelenteni, hogy a különböző inputokból szeretem magam leszürni a véleményem, ami gyakran nem az ami az elvárás. Pl elolvasva a cikket amit ajánlottál (érdekes volt, nem kérdés), olyannak tartom, hogy egy prekoncepcióba akar begyömöszölni mindent a szerző, csak azokat hozva fel példaként amik beleillenek az elméletbe, akár verejtékszagúan is.
Ha a "De utána már nem nézel, nem olvasol, nem elmélkedsz rajta" azt jelenti, hogy nem Veled értek egyet, akkor valóban nem gyakorlom e nemes tevékenységeket
igaz. valóban ilyen hangzása van amit írtam (mármint hogy nulla vagy ha nem értesz velem egyet
Ez nem volt szép tőlem. Csak annyira hiszem az "igazam" hogy néha elszállok
Szóval: Az rendben van hogy ilyeneket írsz:
elolvasva a cikket amit ajánlottál (érdekes volt, nem kérdés), olyannak tartom, hogy egy prekoncepcióba akar begyömöszölni mindent a szerző, csak azokat hozva fel példaként amik beleillenek az elméletbe, akár verejtékszagúan is.
Csak megírhatnád mi verejtékszagú, illetve mivel nem értesz egyet. Már csak azért is, hogy megcáfolva érveidet gyorsan a fölbe döngölhesselek ahonnan majd mint egy megújulva, pillangóként röpülhetsz a magyarság fényes oltára felé.
Melyik cikket olvastad?
Oldalak:
1
...
6
7
8
9
10
[
11
]
12