www.bogarhatu.hu - ahol a Bogarazás kezdődik
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
Nem érkezett meg az aktiváló e-mail?
2024 Március 29, 06:22:38

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:     Részletes kereső
Tawaszi Rallye
Budapest
2024. május 11.
920121 Hozzaszólás 218 Témában írta 1606 Felhasználó
Legújabb tag: Stoye
* Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Oldalak: [1]
Nyomtatás
Szerző Téma: Segédletek  (Megtekintve 22543 alkalommal)
Nem elérhető Lazly
Hozzászólások: 904

« Hozzászólás #2 Dátum: 2006 Március 19, 13:28:06 »

Sziasztok!

Ugy éreztem szukseges par sort irnom az oldalra valo tartalom feltolteserol, hiszen mint mar annyiszor irtam, ez lenne a lenyege... Smiley

Feltolteni csak bejelntkezett, regisztralt felhasznalo tud. Az ottani bejelentkezesnek ill. regisztracionak semmi koze a forumos bejelentkezeshez ill. regisztraciohoz. Vigasztaljon az, hogy az oldalra sokkal egyszerubb regisztralni, nem igenyel meg visszaigazolo e-mailt se. Smiley
Belepes utan egy menu fogad jobb oldalt: "Tartalom feltöltése". Innen kell kivalasztani milyen jellegu tartalmat kivanunk feltolteni. A megfelelo tipusra katintva altalaban egy primitiv kerdoivet kapunk, amit egyszeruen kitoltve majd "leokezva" a tartalom felkerul az adatbazisba. Ezekutan egy admin ellenorzi azt, majd aktivalja a tartalmat.

A "cikk" feltoltese reszrol szeretnek egy par szot szolni, talan ez a legbonyolultabb ilyen kerdoiv. A "cikk" szor katintva az elobb emlitett menuben elojon egy ablak, ahol azt kell kivalasztanunk, hogy mely kategoriaba illik leginkabb bele cikkunk. Erre a nevre kattintva elojon az urlap.
  • Fejléc: Tulajdonkeppen a címnek megfelelo mezo.
  • Alcím: Egyértelmű
  • Szöveg: A cikked. Ide magát a szöveges tartalmat ird be. A formázáshoz a már megszokott "BBcode"okat használhatod, amiket itt, a forumban is használunk. Például vastagitani ugyan ugy vastagitasz. (lásd megfelelő segédlet) Oldal mezo alatt megtalalod a megszokott gombok egy reszet. Fole mozgatva az egeret rovid magyarazatot ad a funkciorol. Talan csak a "newpage" codeot erdemes kulon kiemelnem. Itt az a lenyeg, hogyha ilyen kodokat helyezunk el a szovegbe, akkor azt nem egy oldalon helyezi el, hanem tordelve, tobb oldalon. Ez akkor igen elegans es szerencses megoldas, ha kulonossen hosszu a cikkunk. Használata:
    Kód:
    [newpage=Előszó] bla bla bla [newpage=A lényeg] bla bla bla [newpage=Összegzés] bla bla bla
    Ez például 3 oldalra tori a szoveget, melyeknek a cime ott lathato. Smiley De az egyszeruseg kedveert lehet peldaul 1., 2. es 3. oldal nevet is adni, vagy egyszeruen nem adunk neki nevet. Ilyenkor a = jelet is hagyjuk el a kodbol. Vagyis csak annyi kell a zarojelek koze hogy "newpage"
  • Szerző: Egyértelmű
  • Feltöltes: Talán a másik legfontosabb resz. Itt tudod a gepedrol a tartalmakat feltolteni. Mint kepek, ill. csatolmanyok. A csatolmanyok es kepek feltoltese ugy tortenik, hogy a Feltolteseknel levo linkre kattintva legordul egy mezo. Itt kivalasztod a sajatgeprol, hogy mely tartalmat kivanod feltolteni, majd kivalasztod annak tipusat. Ezt addig csinalod amig mindent feltoltottel.
  • Mellékletek es kepek: Ez szinten fontos resz a feltoltes utan, ha nem csinalod meg feltolteseid elvesznek. A megfelelo tipus melleti nevre kattintva legordul egy menu. Itt x darab mezot talalsz, valahogy igy: kep 01, kep 02, stb... Kepbol 30, csatolmanybol 1 darab toltheto fel. Menj a sorban kovetkezo mezo melle, es kattints a mellete (vagy alatta) levo "megtekintes" gombra. Itt legordul egy lista, kepek eseten kiskepek a feltoltott tartalmakbol. Ebbol kivalasztod azt, amelyiket elso helyen szeretned latni. Es igy tovabb... Ha ezzel keszvagy akkor a kepeket elhelyezted a kepeket, csatolmanyt a cikkedben. Ezek a cikked mellet fognak megjelenni, igy kerlek ra, hogyha szovegen belul akarod elhelyezni, akkor azt valahogy igy tedd: "bla bla bla Lásd: 1. ábra bla bla"

Remélem segitettem, ha nem valami meg mindig nem megy, akkor keres meg, kiegeszitem a segédletet.
« Utoljára szerkesztve: 2006 Március 19, 19:42:50 írta Lazly »
Nem elérhető Lazly
Hozzászólások: 904

« Hozzászólás #1 Dátum: 2006 Február 27, 13:12:33 »

Udvozollek!

Szeretnem itt par szoban osszefoglalni azt, amit a foruzm hasznalataval kapcsolatban tudni erdemes. A kerdeseket nagyreszt az uj forum bevezetesekor altalanossagban felmerulo problemak alapjan foglamaztam meg. Ha az itt leirtak nem valaszoljak meg a kerdesed, kerlek az erre megfelelo topicban (vagyis temaban, mint pl itt a "Segedletek" vagy a "kezdetek" nevu topic) kerdezd azt meg, esetleg priviben akar tollem is. Szivessen segitek.

Regisztralas:

Egyertelmu, regisztralni a fent talalhato regisztracio gomb alatt tudsz. Regisztracio alatt par adat ker, illetve elfogadsz egy altalanos (sajnos idegen nyelvu) szabalyzatot, mely a netiket (vagyis internetes etiket) egy rovid kivonata. Az adatokat kitoltve, a szabalyzat alatti pipat kirakva, le "okezhatod" az adatlapot. Ekkor a rendszer a megadott e-mail cimedre kikuld egy azonosito e-mailt. Kovesd az ebben leirtakat. Ha ezzel kesz vagy, akkor maris belephetsz a kert azonositoddal es jelszavaddal. Belepes elott beallithatod hogy meddig maradjon a login belepve. Ezt ertsd: Ha ez az ido letelik ujra bekell lepni. Idegen helyen ne allitsd tul nagyra, otthoni szamitogepen akar a "mindorokre" opciot is valaszthatod.

Profil beallitasa:

Belepes utana lehetoseged nyilik uj hozzaszolas tetelere (specialis jogokat lasd kesobb), illetve profilod beallitasara. Ajanlott belepve hasznalni a forumot, mivel az igy szemelyre szabott szolgaltatasokat tud nyujtani (mint peladul fent a "friss" gomb alatti lista, mely a meg nem olvasott hozzaszolasokat listazza (mivel uj profilnal ez a teljes forum lista lenne, ezert csak a regisztracio utani uj hozzaszolasokra ertendo)
Profilodat a "profil" gomb alatt tudod beallitani. Itt megtekintheted adatlapodat, szemelyes statisztikaidat (amik minden tag szamara hozzaferhetoek), jogosultsagaidat, es a tobbi. Az igazan fontos resz a bal oldali a menuben a "Profil módosítása" feliratt alatti funkciok.
Vegyuk sorra oket:

   * "Azonosítóhoz kapcsolódó beállítások": Korulbelul azt az adatlapot modsithatod, amit regisztracional megadtal. Minden modositas utan a jelszavad (jelszo modistas eseten a regit) ujra be kell irni, biztonsagi okokbol.
   * "Fórum profil információ": Altalanos megjelenesedet allithatod itt be. Az un. Avatarodat (ami egy kiskep a neved alatt). Eyt feltoltheted szamitogepedrol vagy kulso forrasbol megadhatod az elereset. Beallithatsz egy szemelyes szoveget, amit a rendszer az avatarod alatt fog kiirni. Szuletesnap, es egyeb szemelyes adatok. Azert van ra szukseg, hogy a szulinapodat kiirja a rendszer. Smiley Egyeb elerhetosegek. MSN, Skype, ICQ, esetleg weblap. Ezeket masok lathatjak, ha keresnek megtalalnak. Illetve az alairas. Amit ide beirsz minden hozzaszolasod alatt kiirja automatikussan a forum, nem kell beirni. Barmit irhatsz ide, termeszetessen a joizles hatarain belul. Miutan befejezted, hasznald lent a "profil szerkesztese" gombot.
   * "Kinézet és elrendezés": Itt megjelenesi beallitasok vannak. Peldaul: milyen sorrendben rakja ki a hozzaszolasokat, mi a het elso napja, es a tobbi. Ezeket csak akkor hasznalod, ha belepsz, ha Vendegkent olvasod a forumot akkor a rendeszer beallitasok mukodnek.
   * "Értesítés és email" es "Privát üzenetek beállításai": Ezeket csak haladobb felhasznaloknak ajanlom, ha egy ideje hasznalod a forumot, tudni fogod mi a funkcioja.

Szeretnem felhivni a figyelmet, hogy az "azonosito torlese" funkcio hasznalata eseten a beallitasaid, szemelyes uzeneteid es belepesed lehetosege visszaallithatatlanul elvesz. Jol gondold meg, hasznalod-e ezt a funkciot.

Szemelyes uzenet kuldese:

Ez a funkcio arra valo, hogy a forumon regisztralt tagok egymaskozt szemelyes, masok altal nem kovetheto komunikaciot folytathassanak. Tobb modon is eljuthatsz ide. Eloszor is a kis zold monitorokra kattintas (ami ha online a tag akkor bevan kapcsolva, ha offline akkor nincs bekapcsolva) egybol irhatod neki az uzenetet. Taglistat elered a fooldalrol. Ott hasonlokep a monitorra katt. Masok profiljaba bongeszes kozben is megtalalod ezt a funkciot.
Uzenetet irni ugyan ugy kell, mint hozzaszolast, lasd lentebb.
Ha vissza akarod olvasni a levelezesed, menj az oldal aljara a fooldalon, ahol egy "Fórum statisztikák" reszt is talalsz. Ott keres meg valami ilyesmit:
"Privát üzeneteid: 24 Új: 2"
Itt a szamokra kattintva eljuthatsz a postaladadhoz.

Forum olvasása:

A bogarhatu.hu foruma egy kettszintu forum. Ezt ertsd: Kategoriak vannak, azon belul un. topicok es azon belul a un. postok. A topicokat szoktak forumnak is, a postokat pedig hozzaszolasnak hivni. (A regi tipusu, egyszintu forumokban nincsenek kategoriak)
Bongeszni is eszerint bongeszhetsz. Kattints a olvasni kivant kategoriara, azon belul a topicra, es mar olvashatod is a forumot.
Szeretnem felhivni a figyelmet az oldal tetejen talalhato "Friss" gombra. Ennek funkciojat profil beallitasainal mar reszleteztem.

Hozzászolás írása:

Hozzászolást, más néven postot irni az alabbi modon kell.
Mintha olvasnal, elmesz abba a topicba, ahova a postot irni szeretned. Itt az oldal tetejen talalsz egy gombot "uj hozzaszolas" felirattal. Erre katt. Elojon egy szerkeszto ablak, ahol a hozzaszolasod irhatod.
A temat ha ugy gondolod modosithatod. A nagy feher mezobe ird a hozzaszolasod. A mezo feletti gombok a hozzaszolas formazasara szolgal. Ez automatikus, a Wordben megszokott rendszerhez hasonlo. Kijelolod amit formazni akarsz, majd rakatintasz a gombra. Ne lepodj meg, nem fogja megcsinalni. Helyette berak egy kodot. De valojaban amikor majd leokezod, a megjelenites mar formazva fog tortenni.

A vastagitasra mutatnek egy peldat.
Kód:
[b]vastagitasra[/b]


Es hogy egymasba agyaast is mutassak, kozepre zart, alahuzott mondatra is mutatok egy peldat:
Kód:
[center][u]Es hogy egymasba agyaast is mutassak, kozepre zart, alahuzott mondatra is mutatok egy peldat:[/u][/center]

Melleklet csatolasa: Lentebb talalhatsz egy sort, hogy "csatol". Az ide megadott file feltoltesre kerul. Ez az esetben, ha kep, megjelenitesre kerul (figyelem: csak a nepszerubb formatumok) a hozzaszolas aljan. Egyebkent pedig letolthetove teszi a rendszer, egy link lesz ra az oldal aljan. A tallozas gombal a sajatgeprol kivalaszthatod a filet, amit feltoltesz. Ha tobbet szeretnel feltolteni, hasznald a "tobb csatolt allomany" gombot.

FIGYELEM! A csatolmany feltoltese lasabb internet kapcsolatnal jelentos idot vehet igenybe, legy turelemmel!

Ha masoknak az uzenetet valaszolod meg, az alabbit tedd: A post, amire valaszolsz, olvasasanal talalsz jobb felul egy "idezes" gombot. Arra katt, es elojon a jol ismert hozzaszolas ablak, csak nem ures kozepen a hozzaszolas mezo, hanem egy kodsort mar tartalmaz. Ne ebbe ird a valaszod, honem ez utan, esetleg ez ele. A hozzaszolasodnal meglesz jelenitve az is, amire valaszolsz, kis betuvel, jelolve hogy azt a reszt nem te irtad. Ezt tartalmazza az az elolre beirt sor.
Ha valamit elirtal, modositasz, hasznald a "modositas" gombot. Ez a sajat hozzaszolasidnal ott van, ahol az "idezes" gomb is.

FIGYELEM! Az "Itt lehet anyázni a szervizt" belül találsz egy "Tesztpálya, avagy probálkozások" nevű fórumot. Itt nyugodtan probalgass mindent, azert van... Smiley

Jogok:

Tájékoztató jellegel: Az alabbi jogai vannak a regisztralt, es nem regisztralt felhasznaloknak

Szempont       Vendég        Regisztrált, és belépett tag
Általános Olvasas:
X
X
Általános Írás:
X
Általános Szavazás:
X
Közösségi fórum olvasás:
X
Közösségi fórum írás:
X
Közösségi fórum topic létrehozás:
X
Szervizes mondta Olvasás:
X
X
Szervizes mondta Írás:
Lomtar Olvasas:
X
Lomtar Írás:
Friss funkcio hasznalata:
X

Nem szeretnek a topic letrehozasrol kulon szot szolni, tapasztaltabb felhasznaloknak menni fog. Annyi meg, hogy nagyon hasonló a hozzászolás írásához.

Remélem segitettem! Jó forumozást!

irta: Lazly, 2006.02
[/i]
« Utoljára szerkesztve: 2006 Március 04, 16:54:46 írta Lazly »
Nem elérhető Lazly
Hozzászólások: 904

« Dátum: 2006 Február 27, 12:47:12 »

Sziasztok!

Ha valami kerdesed van, jo helyen jarsz. Ide osszegyujtottuk azokat a gyakran felmerulo problemakat amikre szukseged lehet, mind a forummal, mind az oldal hasznalataval, bovitesevel kapcsolatban.

Jo bongeszest!
Oldalak: [1]
Nyomtatás
 
Ugrás:  

Powered by MySQL Powered by PHP www.bogarhatu.hu - ahol a Bogarazás kezdődik Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország
Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!
Az oldal 0.084 másodperc alatt készült el 18 lekéréssel.