www.bogarhatu.hu - ahol a Bogarazás kezdődik
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
Nem érkezett meg az aktiváló e-mail?
2025 Július 27, 15:38:34

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:     Részletes kereső
Népautós Szilveszter
Pólus Center
2024. december 31.
921223 Hozzaszólás 218 Témában írta 1614 Felhasználó
Legújabb tag: mickilangelo
* Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Oldalak: 1 ... 1900 1901 1902 1903 1904 [1905] 1906 1907 1908 1909 1910 ... 2015
Nyomtatás
Szerző Téma: SZMB (Szereld Magad Bogarad!) a ház előtt...  (Megtekintve 13328239 alkalommal)
Nem elérhető AZS

« Hozzászólás #4439 Dátum: 2006 Június 08, 18:23:07 »

Mondjuk 1 báros szivattyú esetében a szivattyú felett 10méterrel elhelyezett slaaagvéggel a fecskendőd még csak meg sem csiklandozná a köldökömet.  Grin

Viszont ha az egy báros szivattyúra teszel egy 2-3-4 colos slaaagot azt is el tudja látni.
Ezért más a szerkezet azt arra találták ki. Nem embereket kettévágni.

de én nem a szivattyú fölé 10 m-rel teszem azt az injekcióstűt ;-)))
1303LS
« Hozzászólás #4438 Dátum: 2006 Június 08, 18:20:40 »

átemelő szivattyúról volt szó, nem gyerkjátékokról. tegyünk egy átemelő szivattyú végére egy injekcióstűt, ami abból kijön, azzal simán kettéváglak ;-)))

Mondjuk 1 báros szivattyú esetében a szivattyú felett 10méterrel elhelyezett slaaagvéggel a fecskendőd még csak meg sem csiklandozná a köldökömet.  Grin

Viszont ha az egy báros szivattyúra teszel egy 2-3-4 colos slaaagot azt is el tudja látni.
Ezért más a szerkezet azt arra találták ki. Nem embereket kettévágni.
1303LS
« Hozzászólás #4437 Dátum: 2006 Június 08, 18:16:41 »

dehogynem érdekli. a fordulatszám-nyomás diagramon látszik, hogy sokkal alacsonyabb fordulaton is sokkal nagyobb nyomást produkál (akkor is, amikor még a nyomásszabályzó határértékétől még bőven odébb van)

Nincs ilyen diagrammom, de SZVSZ alacsony fordulaton nagyobb a különbség mint mondjuk 5000-en.Ugye?
SZóval nem a nagy végnyomásról kell elnevezni hanem arról hogy a szélesebb kerekek miatt jóval többet szállít.
Nem elérhető AZS

« Hozzászólás #4436 Dátum: 2006 Június 08, 18:15:07 »

Na ez az ami nem igaz.
Tehetsz Te arra injekcios tűt is akkor sem fog magasabbra nyomni.
Amint a slaaagban a vízoszlop magasságának nyomása eléri azt az értéket amit a szivattyú nyomni képes a vizmozgáz megáll.
Ezért szívják meg sokan a tecsós meg ocsunos szivattyúkkal hétezerért és csak pisál a slaagjuk.

átemelő szivattyúról volt szó, nem gyerkjátékokról. tegyünk egy átemelő szivattyú végére egy injekcióstűt, ami abból kijön, azzal simán kettéváglak ;-)))
Nem elérhető AZS

« Hozzászólás #4435 Dátum: 2006 Június 08, 18:12:46 »

Míg az hogy nagyobb nyomású a motort abszolút nem érdekli

dehogynem érdekli. a fordulatszám-nyomás diagramon látszik, hogy sokkal alacsonyabb fordulaton is sokkal nagyobb nyomást produkál (akkor is, amikor még a nyomásszabályzó határértékétől még bőven odébb van)

a végnyomás viszont télleg nem érdekli a motort ;-) mint a szutyok 1,6-os honda, ami 160 lóerő, de 7-8000-es fordulaton - 2000 alatt meg egyszerűen halott, mert ott még 20 lóerő sincs benne. ugye kurvára nem az számít, hogy 7000-nél mit tud egy autó, mivel az emberek nagy többsége nem 7000-es fordulaton jár ;-)
1303LS
« Hozzászólás #4434 Dátum: 2006 Június 08, 18:10:22 »

tudom, azért írtam ;-)

de ha egy átemelőszivattyúval akarsz magasra spriccelni, akkor tegyél rá nagyvidáman egy jó szűk végű csövet a kilépő oldalra, és akkor nyugodtan locsolhatod vele a harmadik emeletet.

Na ez az ami nem igaz.
Tehetsz Te arra injekcios tűt is akkor sem fog magasabbra nyomni.
Amint a slaaagban a vízoszlop magasságának nyomása eléri azt az értéket amit a szivattyú nyomni képes a vizmozgáz megáll.
Ezért szívják meg sokan a tecsós meg ocsunos szivattyúkkal hétezerért és csak pisál a slaagjuk.
Holló
« Hozzászólás #4433 Dátum: 2006 Június 08, 18:08:49 »

neeeem - neeeem
velem felesleges Wink
1303LS
« Hozzászólás #4432 Dátum: 2006 Június 08, 18:07:42 »

én meg szín vak Cheesy

Kitárgyaljuk?  Grin
Nem elérhető AZS

« Hozzászólás #4431 Dátum: 2006 Június 08, 18:06:49 »

Jó ezzel most megfogtál (majdnem) mert tényleg más a szerkezet.

tudom, azért írtam ;-)

de ha egy átemelőszivattyúval akarsz magasra spriccelni, akkor tegyél rá nagyvidáman egy jó szűk végű csövet a kilépő oldalra, és akkor nyugodtan locsolhatod vele a harmadik emeletet.
Nem elérhető SiD

« Hozzászólás #4430 Dátum: 2006 Június 08, 18:04:29 »

...előbb kielégít egy kopott csapágyas motort.
ez most tényleg a pumpák nemi élete  Grin

1963 VW1200 DeLuxe
Holló
« Hozzászólás #4429 Dátum: 2006 Június 08, 18:03:21 »

én meg szín vak Cheesy
1303LS
« Hozzászólás #4428 Dátum: 2006 Június 08, 18:03:18 »

azonos teljesítmény és szerkezet esetén a szállított mennyiség és a nyomás kizárólag a cső átmérőjétől függ... próbáltad már a slag végét összenyomni?

Jó ezzel most megfogtál (majdnem) mert tényleg más a szerkezet.
1303LS
« Hozzászólás #4427 Dátum: 2006 Június 08, 18:00:33 »

szóval a nagynyomású olajpumpát nyugodtan lehet nagynyomású olajpumpának nevezni, még akkor is, ha egyébként egy emelt szállítású fogaskerekes szivattyúról van szó.

Hívhatjuk bárhogy engem egyébként nem zavar.
De tényleg. Grin
Viszont a motor működése szempontjából az a tulajdonsága a fontosabb hogy nagyobb szállítású mert így alacsony fordulaton előbb kielégít egy kopott csapágyas motort.
Míg az hogy nagyobb nyomású a motort abszolút nem érdekli mivel a szelep úgy sem engedi bármeddig dühöngeni.
Ebből a szempontból olyan mint ha arról beszélnénk hogy kék vagy piros a cucc amit beépítünk, még akkor is ha tudjuk hogy a piros a nagyobb.A motort akkor sem az érdekli hogy piros.

Megalkuvó vagyok.  Grin
Nem elérhető AZS

« Hozzászólás #4426 Dátum: 2006 Június 08, 17:47:34 »

Szóval:  Grin

Van ugye az úgynevezett átemelő szivattyú ami ha prosiban írt paramétereit nézzük rengeteg vizet tud szállítani viszont nincs emelőmagassága, kb 5-6métert szoktak írni.Nincs nagy nyomása.Mélyebb kútból ki sem nyomja ugye a vizet.
ÉS van a -mondjuk- búvár szivattyú ami képes a vizet 40-45méter magasra is felnyomni a vizszállítása viszont némileg alulmarad egy hasonló átemelő szivattyúétől.

azonos teljesítmény és szerkezet esetén a szállított mennyiség és a nyomás kizárólag a cső átmérőjétől függ... próbáltad már a slag végét összenyomni?
Nem elérhető SiD

« Hozzászólás #4425 Dátum: 2006 Június 08, 17:46:10 »

...
Különben is érdemes megjegyezni hogy a motor csapágyainak kopásának jelentős hányada az indításokkor következik be nem a motor üzemi fordulatán. SZóval a legfontosabb az üzemi olajnyomás mielőbbi elérése.
Indítózás után azonnal padlógáz.  Wink

1963 VW1200 DeLuxe
Nem elérhető AZS

« Hozzászólás #4424 Dátum: 2006 Június 08, 17:44:45 »

A nyomást a rugós határoló szelep állítja be, mint a neve is mutatja ennek az a szerepe hogy a nyomás ne legyen túl nagy.
Az optimális nyomást egy nem szétkopott motor, olajszivattyú már alacsony fordulaton eléri, majd ez a kopások növekedésével egyre később fog bekövetkezni.
Az emeltszállítású olajszivattyú kopott motor esetén korábban ( alacsonyabb fordulaton ) képes a nagyobb nyomás elérésére.
Egyébként meg motorba építve egy olajszivattyúnál tök mindegy mekkora a maximális nyomása mert azt normál esetben soha nem éri el. Elengedi a fölös nyomást a szelep.

Különben is érdemes megjegyezni hogy a motor csapágyainak kopásának jelentős hányada az indításokkor következik be nem a motor üzemi fordulatán. SZóval a legfontosabb az üzemi olajnyomás mielőbbi elérése.

igen, és a kerékcsapágyak meg a kisebb gördülőellenállást hivatottak biztosítani, mivel szemben az indexnek az a helyes működése, ha felváltva világít-nem világít.

szóval a nagynyomású olajpumpát nyugodtan lehet nagynyomású olajpumpának nevezni, még akkor is, ha egyébként egy emelt szállítású fogaskerekes szivattyúról van szó.

csak hogy emiatt ne ess kétségbe, megsúgom, hogy amúgy pl. a vízcsap se csap.
1303LS
« Hozzászólás #4423 Dátum: 2006 Június 08, 17:42:43 »

Mindjárt áttérünk a locsoló szivattyúkra.

Szóval:  Grin

Van ugye az úgynevezett átemelő szivattyú ami ha prosiban írt paramétereit nézzük rengeteg vizet tud szállítani viszont nincs emelőmagassága, kb 5-6métert szoktak írni.Nincs nagy nyomása.Mélyebb kútból ki sem nyomja ugye a vizet.
ÉS van a -mondjuk- búvár szivattyú ami képes a vizet 40-45méter magasra is felnyomni a vizszállítása viszont némileg alulmarad egy hasonló átemelő szivattyúétől.
1303LS
« Hozzászólás #4422 Dátum: 2006 Június 08, 17:38:46 »

tsókolom bácsik! ez itt az olajpumpák nemi élete topik?  Grin
Mindjárt áttérünk a locsoló szivattyúkra.
Nem elérhető SiD

« Hozzászólás #4421 Dátum: 2006 Június 08, 17:38:08 »

tsókolom bácsik! ez itt az olajpumpák nemi élete topik?  Grin

1963 VW1200 DeLuxe
1303LS
« Hozzászólás #4420 Dátum: 2006 Június 08, 17:37:09 »

amúgy mintha említettem volna már, hogy ahhoz, hogy adott keresztetszeten több naftát toljon át, ahhoz ugye nagyobb nyomás szükségeltetik. márpedig attól, hogy valaki feltesz egy nagynyomású/emelt szállítású olajpumpát/fogaskerekes szivattyút, a blokk olajfuratai nem fognak kitágulni.

tehát az emelt szállítású fogaskerekes szivattyú szükségszerűen az eredetinél nagyobb nyomást állít elő, tehát nagynyomású.

A nyomást a rugós határoló szelep állítja be, mint a neve is mutatja ennek az a szerepe hogy a nyomás ne legyen túl nagy.
Az optimális nyomást egy nem szétkopott motor, olajszivattyú már alacsony fordulaton eléri, majd ez a kopások növekedésével egyre később fog bekövetkezni.
Az emeltszállítású olajszivattyú kopott motor esetén korábban ( alacsonyabb fordulaton ) képes a nagyobb nyomás elérésére.
Egyébként meg motorba építve egy olajszivattyúnál tök mindegy mekkora a maximális nyomása mert azt normál esetben soha nem éri el. Elengedi a fölös nyomást a szelep.

1303LS
« Hozzászólás #4419 Dátum: 2006 Június 08, 17:28:44 »

ha ledugózzuk, akkor nem is szállít többet ;-)))

Ki mondta hoyg többet szállít? SZVSZ kicsit naygobb lesz a nyomása a nagynak.
A szállítást dugózás nélkül kellene vizsgálni mondjuk úgy hogy egy slaaaggal locsolunk a világba, na akkor lesz a különbség számottevő.

1303LS
« Hozzászólás #4418 Dátum: 2006 Június 08, 17:26:02 »

hát, ez a túlzás tipikus esete, nekem ha vki azt mondja, hogy proci, tudom miről beszél, nem kell processzornak hívnia, stb stb. ha valami mindenki számára világos, minek másképp hívni? múltkor jót szívtam obiban, akartam csokit venni, igenám, de mi a rendes neve..hát eltartott egy darabig mire megtaláltam és leolvastam, hogy sorkapocs...aztán nemrég a gyárban kértem vkitől tapétázókést, csak nézett rám. mondom szike, egyből tudta, közben a szike egész más dolog...

Proci a processzor köznyelvi rövidítése.
Viszont a szivattyú és a pumpa abszolút más dolog.

PL.  egy számítógépben a központi memória is gyorsítja a feldolgozást meg a proci is, kb így viszonyul a pumpa is a szivattyúhoz.
Na jó kicsit sarkos voltam.  Grin
Nem elérhető AZS

« Hozzászólás #4417 Dátum: 2006 Június 08, 17:17:07 »

és akkor még a jóféle csirkepáleszról nem is beszéltünk ;-)
Holló
« Hozzászólás #4416 Dátum: 2006 Június 08, 17:01:20 »

sőőőt
sniccer pálinka
http://kep.tar.hu/holloart/50283147/21994732#2
Nem elérhető AZS

« Hozzászólás #4415 Dátum: 2006 Június 08, 16:48:56 »

aztán nemrég a gyárban kértem vkitől tapétázókést, csak nézett rám. mondom szike, egyből tudta, közben a szike egész más dolog...

sniccer az, vazze! ;-)))
dt
« Hozzászólás #4414 Dátum: 2006 Június 08, 16:48:33 »

OFF
EZER!!   Grin Grin Grin
ON

grat
Nem elérhető AZS

« Hozzászólás #4413 Dátum: 2006 Június 08, 16:48:01 »

Annyi a különbség, hogy én nem vagyok benne biztos hogy a nagypumpa ha pl ledugózzuk nagyobb nyomást állít elő mint a kicsi.

ha ledugózzuk, akkor nem is szállít többet ;-)))

amúgy mintha említettem volna már, hogy ahhoz, hogy adott keresztetszeten több naftát toljon át, ahhoz ugye nagyobb nyomás szükségeltetik. márpedig attól, hogy valaki feltesz egy nagynyomású/emelt szállítású olajpumpát/fogaskerekes szivattyút, a blokk olajfuratai nem fognak kitágulni.

tehát az emelt szállítású fogaskerekes szivattyú szükségszerűen az eredetinél nagyobb nyomást állít elő, tehát nagynyomású.
Nem elérhető BlackPsenior

« Hozzászólás #4412 Dátum: 2006 Június 08, 15:58:09 »

OFF

EZER!!   Grin Grin Grin

ON

« Hozzászólás #4411 Dátum: 2006 Június 08, 15:57:11 »

amúgymeg khm-khm-khm: 999

« Hozzászólás #4410 Dátum: 2006 Június 08, 15:54:53 »

sorkapocs...

ja, ráadásul sornak sor, de nem kapocs, hanem csavarantyús derótrögzítő :-)
Nem elérhető BlackP

« Hozzászólás #4409 Dátum: 2006 Június 08, 15:43:57 »

Fogaskerekes olajszivattyú.

Azaz emelt szállítású fogaskerekes olajszivattyúról tessenek ezentúl hablatyolni, rendben?!
hát, ez a túlzás tipikus esete, nekem ha vki azt mondja, hogy proci, tudom miről beszél, nem kell processzornak hívnia, stb stb. ha valami mindenki számára világos, minek másképp hívni? múltkor jót szívtam obiban, akartam csokit venni, igenám, de mi a rendes neve..hát eltartott egy darabig mire megtaláltam és leolvastam, hogy sorkapocs...aztán nemrég a gyárban kértem vkitől tapétázókést, csak nézett rám. mondom szike, egyből tudta, közben a szike egész más dolog...

Ne vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal...
Nem elérhető te_o

Zeitwagen...

« Hozzászólás #4408 Dátum: 2006 Június 08, 15:36:49 »

Ugyanazt mondjuk mindketten.
Annyi a különbség, hogy én nem vagyok benne biztos hogy a nagypumpa ha pl ledugózzuk nagyobb nyomást állít elő mint a kicsi.
Ha nagyobb is a nyomása amit nem zárok ki de nem vagyok benne biztos akkor is csak elenyésző a különbség.
Viszont szállított mennyiségben kell lenni komoly különbségnek.

Ha ledugózzuk, akkor az előállított nyomás a pumpa illesztésének pontosságától fog függeni, nem?

VW Beetle - the original since 1938
Nem elérhető te_o

Zeitwagen...

« Hozzászólás #4407 Dátum: 2006 Június 08, 15:35:21 »

Ja és akkor kezdhetjük azt is hogy miért is pumpa egy olajpumpa? Grin

Mikor nem is az. Cheesy

Fogaskerekes olajszivattyú.

Azaz emelt szállítású fogaskerekes olajszivattyúról tessenek ezentúl hablatyolni, rendben?!

1303LS
« Hozzászólás #4406 Dátum: 2006 Június 08, 15:30:07 »

Ha nagyobb is a nyomása amit nem zárok ki de nem vagyok benne biztos akkor is csak elenyésző a különbség.

Ja és akkor kezdhetjük azt is hogy miért is pumpa egy olajpumpa? Grin

Mikor nem is az. Cheesy
1303LS
« Hozzászólás #4405 Dátum: 2006 Június 08, 15:28:44 »

Egyet értek veled.
Viszont fenntartom, hogy az, hogy hogyan nevezed a pumpát nagynyomásúnak vagy emelt szállításúnak, az tökmindegy.  Evil
Mivel nem rendszerfüggő az elnevezése, elég megnézni a két pumpa karakterisztikáját. Amennyiben a görbe jellege ugyanolyan vagy hasonló, akkor látod, hogy ugyanazt mondjuk.
A rések csak extra fogyasztónak számítanak a pumpa szempontjából.

Tehát a nagynyomású pumpára elmondható, hogy nagyobb térfogatáram mellett is képes felépíteni a szükséges nyomást.
De nevezhetem emelt szállításúnak is, mivel adott nyomáson többet szállít a nagynyomású pumpa.
Természetesen a kopott motornak jobb az erősebb pumpa.
Ha a nyomás adott (mondjuk van egy nyomásszabályzó és működik), akkor a rések növekedésével a nyomásszabályzón átfolyó térfogatáram csökken.

Nem elérhető vw1966

« Hozzászólás #4404 Dátum: 2006 Június 08, 14:34:50 »

Az a" szerelő" Huh Hoffer Feribácsi és azt hiszel el neki amit akarsz.Sok szerencsét Grin
Persze érdemes megnézni az említett alkatrészt,de ezen az alapon cseréljük ki  a kitámasztó gömbfejet is!! ,lásd Partizán effekt. Shocked

Hoffer egy gányermájszter...olyan "furcsa hangú" motorokat épít  Grin tavay pilisben Martinnal nézegettük frissen elkészült tuning gépét ami elég vicces volt...az a 90es éve style bordó - bézsmetál
Nem elérhető amato

Results are all that matters.

« Hozzászólás #4403 Dátum: 2006 Június 08, 13:57:35 »

Egyet értek veled.
Viszont fenntartom, hogy az, hogy hogyan nevezed a pumpát nagynyomásúnak vagy emelt szállításúnak, az tökmindegy.  Evil
Mivel nem rendszerfüggő az elnevezése, elég megnézni a két pumpa karakterisztikáját. Amennyiben a görbe jellege ugyanolyan vagy hasonló, akkor látod, hogy ugyanazt mondjuk.
A rések csak extra fogyasztónak számítanak a pumpa szempontjából.

Tehát a nagynyomású pumpára elmondható, hogy nagyobb térfogatáram mellett is képes felépíteni a szükséges nyomást.
De nevezhetem emelt szállításúnak is, mivel adott nyomáson többet szállít a nagynyomású pumpa.
Természetesen a kopott motornak jobb az erősebb pumpa.
Ha a nyomás adott (mondjuk van egy nyomásszabályzó és működik), akkor a rések növekedésével a nyomásszabályzón átfolyó térfogatáram csökken.

Nem egészen így van.
Egy kisolajpumpa(akkor így nevezem) a résveszteségek megnövejedésekor  nem tud már megfelelő nyomást tartani.EZ tény.
A nagypumpa könnyebben megbirkózik a nagy mennyiségben elfolyó (nagy résveszteség) olaj pótlásával.Ez is tény.
Valahogy ahhoz lehetne hasonlítani mint amikor egy 1500ccm-es F1 motor lead ugye közel 1000LE-t, viszont van sok olyan hatalmas többtizezer ccm-es motor (mondjuk hajó, mozdony) ami szintén ekkörül a teljesítmény körül ad le.Mégsem lehet egyiket a másik helyett használni.
EZ most jó szar hasonlat volt, de már készülök aludni.
Egy tökéletes állapotú nem piszkált Typ1 motornál hóttökmindegy milyen pumpa van benne lehetne akár két darab nagyszállítású is nem jelent semmit.
Viszont egy kopott csapágyas motornak felüdülés egy nagypumpa.
Ezzel a dologgal összefekszik az itt vagy valamelyik másik topicban kitárgyalt olaj kérdés is, miszerint a kopott motorba tegyünk csak "sűrűbb" olajat hogy csökkentsük a résveszteséget.

Üdv,
amato

ELMO
1968 ELM220 VW1300
Nem elérhető te_o

Zeitwagen...

« Hozzászólás #4402 Dátum: 2006 Június 08, 10:02:33 »

Nagyon nyalcsorgatos latvany!
Porvedo kupakokat vajon hol lehet venni?
 Roll Eyes

Olyan néccáz forint bogárboltban. Van ahol több. Smiley

matchbox
« Hozzászólás #4401 Dátum: 2006 Június 08, 09:40:53 »

Na elhoztam tesomtol a multkor megerkezett tengelycsonkokat (csapszeges, tarcsafekes, ultetett, 5x205)  Grin
Azt mondjak, hogy szelesit oldalankent jo egy centit, amit nem tudom milyen felnivel lehetne ellensulyozni. (ha nem akarok keskenyitett futomuvet) Bar egyenlore a gyari 4"-os lesz rajta.
Tudja vki melyik felninek milyen az ET-je? (pl BRM, 356 style, Empi 5 spoke, stb)

Nagyon nyalcsorgatos latvany!
Porvedo kupakokat vajon hol lehet venni?
 Roll Eyes
Nem elérhető ratro

« Hozzászólás #4400 Dátum: 2006 Június 08, 09:14:12 »

Na elhoztam tesomtol a multkor megerkezett tengelycsonkokat (csapszeges, tarcsafekes, ultetett, 5x205)  Grin
Azt mondjak, hogy szelesit oldalankent jo egy centit, amit nem tudom milyen felnivel lehetne ellensulyozni. (ha nem akarok keskenyitett futomuvet) Bar egyenlore a gyari 4"-os lesz rajta.
Tudja vki melyik felninek milyen az ET-je? (pl BRM, 356 style, Empi 5 spoke, stb)

Gratula, komoly lesz!
Oldalak: 1 ... 1900 1901 1902 1903 1904 [1905] 1906 1907 1908 1909 1910 ... 2015
Nyomtatás

Ugrás: