www.bogarhatu.hu - ahol a Bogarazás kezdődik
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
Nem érkezett meg az aktiváló e-mail?
2025 Július 27, 15:43:02

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:     Részletes kereső
Népautós Szilveszter
Pólus Center
2024. december 31.
921223 Hozzaszólás 218 Témában írta 1614 Felhasználó
Legújabb tag: mickilangelo
* Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Oldalak: 1 ... 1898 1899 1900 1901 1902 [1903] 1904 1905 1906 1907 1908 ... 2015
Nyomtatás
Szerző Téma: SZMB (Szereld Magad Bogarad!) a ház előtt...  (Megtekintve 13328339 alkalommal)
Nem elérhető GeRGelu:

« Hozzászólás #4519 Dátum: 2006 Június 10, 13:06:47 »

Kérdés(ek): Mi határozza meg a szállított levegőmennyiséget a motor hűtésénél? Arra lennék kiváncsi hogy pl. az 1200-es és 1600 -os közt mi a különbség?
Tippem van: a főtengely ékszíjtárcsa átmérője. Ha ez akkor számszerint mekkora? 

A ventillator kerek nagysaga (magassaga) is kulonbozo. Valszeg ennek is lehet nemi hatasa a szallitott legmennyisegre.

Vintage Volkswagens: Always and Everywhere!
Nem elérhető Varázsló

Low Fast -többet forog, jobban pörög

« Hozzászólás #4518 Dátum: 2006 Június 10, 12:19:56 »

Kérdés(ek): Mi határozza meg a szállított levegőmennyiséget a motor hűtésénél? Arra lennék kiváncsi hogy pl. az 1200-es és 1600 -os közt mi a különbség?

Szerintem évjáratokon belül azonos, nincs különbség a szállított mennyiségben. Az ékszíjtárcsák azonosak. És csak kisebbet lehet kapni, mert 6000 főtengely fordulatnál (és felette) a ventillátor nem szállít rendesen.

Tudom, hogy némelyik adat különbözik (560 l/s és 620 l/s 4000 1/min-nél), de véleményem szerint csak valami sajtóhiba stb. szerű lehet benne, mert a járókerekek pl. a D-s és F-es motorokon azonosak, ahogy a szíjtárcsák is.

A régebbi 1200-eseken meg 500 l/s-ot szoktak megadni, de 3600 1/min-nél.

Stuntmanus

VW 1302 S

http://oettingertsv.blogspot.com/

"Már nem vagyok annyira fiatal, hogy mindenre azonnal tudjam a választ."
Nem elérhető aptom

« Hozzászólás #4517 Dátum: 2006 Június 10, 11:20:27 »

'81 Hecho en México
1303LS
« Hozzászólás #4516 Dátum: 2006 Június 10, 10:01:17 »

igy a parositas eselye 25%-ra esett vissza.  Huh

Kivéve ha van lendkerékjeladó a motoron.  Grin
Nem elérhető GeRGelu:

« Hozzászólás #4515 Dátum: 2006 Június 10, 09:44:21 »

Nem akarok überokoskodni, de én szeretem ugyanúgy felrakni a lendkereket, ahogy fent volt, mert elméletileg a főtengellyel együtt centírozzák ki a gyárban. Sajnos csak azért elméletileg, mert tudom, hogy a 18 ember, aki előttem szétszedte a motort az b*szott az ilyesmire figyelni, mindent kicserélgetett príma bontottra, amit "óccsóé" szerzett....és fennhangon hangoztatják, hogy "ha már szét volt szedve akkor soha nem lesz olyan, mint a gyári"  ...Hát így biztos nem. 

Hat en is ismertem ezt a dolgot, de mivel sajna meg nem volt bontatlan motorhoz szerencsem, igy a parositas eselye 25%-ra esett vissza.  Huh
(de ha cserelni kell egy 180-as lendkereket 200-asra akkor is hasonlo az arany. Persze lehet centirozni is.)

1303LS
« Hozzászólás #4514 Dátum: 2006 Június 10, 09:06:04 »

És a főtengely centírozás az mán SMAFU?  Grin

OFF
Ha már ez a reklám felmerült.
A hideg futkos a hátamon mikor nézem.
Mert ugye az öreg ájrodinamikát emleget ami mint tudjuk a levegőben mint közegben való haladás ellenállásával foglalatoskodik, viszont amire gondol az meg az ergonómia.
Mindegy személyikölcsönt így is lehet reklámozni.
ON
Nem elérhető Bill

« Hozzászólás #4513 Dátum: 2006 Június 10, 09:01:51 »

És a főtengely centírozás az mán SMAFU?  Grin
1303LS
« Hozzászólás #4512 Dátum: 2006 Június 10, 09:01:15 »

Nem akarok überokoskodni, de én szeretem ugyanúgy felrakni a lendkereket, ahogy fent volt, mert elméletileg a főtengellyel együtt centírozzák ki a gyárban. Sajnos csak azért elméletileg, mert tudom, hogy a 18 ember, aki előttem szétszedte a motort az b*szott az ilyesmire figyelni, mindent kicserélgetett príma bontottra, amit "óccsóé" szerzett....és fennhangon hangoztatják, hogy "ha már szét volt szedve akkor soha nem lesz olyan, mint a gyári"  ...Hát így biztos nem. 

Sőt régebben (most nem tudom hogy csinálják) pl  Pálgépműhely (tudom sokan szidják) a gépmunkához ha ők fűzték a motort mindig bekérték a lendkereket is de ha csak köszörülést kértél azt is kérhetted lendkerekes centírozással.
1303LS
« Hozzászólás #4511 Dátum: 2006 Június 10, 08:57:19 »

Pontosan.
Nekem is össze van jelölve a már említett kivertcsapos páros és úgy várja a sorsát.
Ha nem is a gyári kicentírozott összerekást is bontottam meg, azt tudom hogy szépen járt úgy a motor és annál rosszabb már ne legyen.
Nem elérhető Varázsló

« Hozzászólás #4510 Dátum: 2006 Június 10, 08:52:07 »

En ismereteim szerint a lendkereket 8 csaposra szoktak az erosebb tuning mociknal megcsinalni. Igy 90 fokkal elforgatva a 4 lyuk valszeg meg megoldhato a te esetedben. (gepmuhely arat nem tudok erre vonatkozolag, hasonlot odabenn megcsinaltatneka fiukkal)

Stuntmanus

VW 1302 S

Nem elérhető ABF-932

A bogaras külső buszos szívet takar

« Hozzászólás #4509 Dátum: 2006 Június 10, 08:46:47 »

"Minden bontás egy rontás!"
Teljesen jogos! A pénztárcám a tanú... De ha felhegeszttettem volna a korhadt küszöbre egy fél tábla lemezt, soha meg nem ismerek személyesen soha nem látott alkatrészeket, fogásokat, és fogalmam sem lenne a kocsi általános állapotáról. Így meg majd egyszer nyugodt leszek... Grin Roll Eyes

Bácsi Győző
Nem elérhető Varázsló

« Hozzászólás #4508 Dátum: 2006 Június 10, 08:39:32 »

De ha már egyszer ott van...! Grin

"Minden bontás egy rontás!"

Stuntmanus

VW 1302 S

Nem elérhető Varázsló

« Hozzászólás #4507 Dátum: 2006 Június 10, 08:38:52 »

Még annyit tennék hozzá a szimmering csere témához, hogy ha lent a lendkerék és kint a szimmering, akkor érdemes megnézni, hogy a hátsó vállas főtengelycsapágy hogy áll a blokkban, ki van-e verődve, mert akkor lehet kezdeni spórolni egy gépmunkára és felújításra. Tudni kell, hogy a lendkerék alatti hézagolók ennek a támcsapágynak a vállára támaszkodnak és amikor a pontos kihézagolás (0.7 mm) "elmegy" akkor nem kopás szokott lenni, hanem a csapágy mozog a blokkban.

A lendkerék csavar (Gland nut) meghúzása természetesen nyomatékkulcsal a legjobb, de az enyém csak 250-ig állítható. Én nem szoktam visszatenni régi csavart, ritkán használom kétszer és MINDIG betegesen megtisztítom mindkét menetet, tehát a csavaron és a furatban (a főtengelyen) is.

Stuntmanus

VW 1302 S

Nem elérhető Balage

Low Fast - többet forog, jobban pörög

« Hozzászólás #4506 Dátum: 2006 Június 10, 08:35:23 »

Én úgy tudom, hogy ha gyárilag nem volt benne akkor TILOS beszerelni ha nincs gyári helye!

Hogy a tarcsafekes lassulasnal ne kelljen izombol kitamasztani a kormanyon beszereztem ket ovet is elore (mivel gyarilag meg nem volt).
Muszakin nem okoskodhatnak ezen ha utolag szereltem be biztonsagi ovet?

1971     VW 1300 GT-L
1999     Piaggio Liberty 50 2T
Nem elérhető ABF-932

« Hozzászólás #4505 Dátum: 2006 Június 10, 08:32:04 »

a Qplungot azért nem fogod lepattintani.
De ha már egyszer ott van...! Grin

Bácsi Győző
Nem elérhető Pityubacsi

« Hozzászólás #4504 Dátum: 2006 Június 10, 08:06:20 »

Mivel a motorterem hangszigetelése némileg gallyra ment, még egyszer ki kell vennem a mocit, úgy hogy még gyakorolhatok is! Grin

a Qplungot azért nem fogod lepattintani.

flex 'em all!
Dízelt vezetni olyan, mint melegnek lenni. Ma már sokkal elfogadottabb, de még mindig szar dolog.
Nem elérhető ABF-932

« Hozzászólás #4503 Dátum: 2006 Június 10, 07:57:10 »

na, akkor mindketten ilyen ügyesek vagyunk :-))
Idézet
Mivel a motorterem hangszigetelése némileg gallyra ment, még egyszer ki kell vennem a mocit, úgy hogy még gyakorolhatok is! Grin

Bácsi Győző
Nem elérhető Pityubacsi

« Hozzászólás #4502 Dátum: 2006 Június 10, 07:47:22 »

Hogy a tarcsafekes lassulasnal ne kelljen izombol kitamasztani a kormanyon beszereztem ket ovet is elore (mivel gyarilag meg nem volt).

van rajta E betű, akkor nem ugathatnak

Nem hinném... Nekem is sikerült, Ladánál, Waresznál, és a bogár motornál is...

na, akkor mindketten ilyen ügyesek vagyunk :-))

flex 'em all!
Dízelt vezetni olyan, mint melegnek lenni. Ma már sokkal elfogadottabb, de még mindig szar dolog.
Nem elérhető ABF-932

« Hozzászólás #4501 Dátum: 2006 Június 10, 07:42:48 »

nemá'
kábé 3 alkalommal volt szerencsém(???) lebontani Qplungot, mindenféle segédeszköz nélkül sikerült visszapászintani rendes helyre a cuccost.
kezdők szerencséje??? :-))
Nem hinném... Nekem is sikerült, Ladánál, Waresznál, és a bogár motornál is...

Bácsi Győző
Nem elérhető GeRGelu:

« Hozzászólás #4500 Dátum: 2006 Június 10, 07:35:17 »

[melléklet törölve a rendszer által]

Nem elérhető GeRGelu:

« Hozzászólás #4499 Dátum: 2006 Június 10, 07:31:31 »

Nekem is lazult le egyszer már lendkerék (nem én raktam össze), stiftet szintén kiverte a főtengelyben(alapméretes tökéletes tengely Sad )
Viszont az "ahogy csak bírod" nem biztos hogy jó politika.Ha valaki akár buzgóságból akár csak úgy a fél méteres cső helyett méteressel (neadj'Isten másfél) játszik ugye ott SZVSZ a csavar már törik (1000+Nm) Meg hát mondjuk én 70+kg vagyok de lehet hogy az illető 120.
Mindenki környékén van valhol nyomatékkulcs amit kölcsön lehet kérni.

Egyébként egy ilyen főtengelystift fúrást javítást kb mennyiért csinálhat egy gépműhely?
Asszem a régi luk már nem is ad ki semmi nagyobb méretű stiftet.

En ismereteim szerint a lendkereket 8 csaposra szoktak az erosebb tuning mociknal megcsinalni. Igy 90 fokkal elforgatva a 4 lyuk valszeg meg megoldhato a te esetedben. (gepmuhely arat nem tudok erre vonatkozolag, hasonlot odabenn megcsinaltatneka fiukkal)

1303LS
« Hozzászólás #4498 Dátum: 2006 Június 10, 07:19:07 »

Úgy meg kell tépni ahogy csak bírod. Meg Loctite 243-as vagy 2701-est kell rákenni.

Én földre teszem a motort, laposvasat a lendkerékre csavarozok két kuplungcsavarral, erre és a blokkra rááll a segítőm, hogy ne boruljon fel, és én egy félméteres csövet dugok a profi dugókulcs szárra és ráállok. És dinamikusan is lökdösöm. Ez kb, 500 Nm.  Wink

Nekem csak egyszter lazult le lendkerekem és tette tönkre a főtengely stiftjeit. Többet nem fog.

Központosítani a kuplungtárcsát meg én nem tudom kézzel, nekem kell az idomszer. Az a biztos.

Nekem is lazult le egyszer már lendkerék (nem én raktam össze), stiftet szintén kiverte a főtengelyben(alapméretes tökéletes tengely Sad )
Viszont az "ahogy csak bírod" nem biztos hogy jó politika.Ha valaki akár buzgóságból akár csak úgy a fél méteres cső helyett méteressel (neadj'Isten másfél) játszik ugye ott SZVSZ a csavar már törik (1000+Nm) Meg hát mondjuk én 70+kg vagyok de lehet hogy az illető 120.
Mindenki környékén van valhol nyomatékkulcs amit kölcsön lehet kérni.

Egyébként egy ilyen főtengelystift fúrást javítást kb mennyiért csinálhat egy gépműhely?
Asszem a régi luk már nem is ad ki semmi nagyobb méretű stiftet.
1303LS
« Hozzászólás #4497 Dátum: 2006 Június 10, 07:11:22 »

Lehet.
Vagy pedig már annyira kopott a kiscsapágyad hogy annyi lötyögést enged, hogy a nem telesen központos tárcsával is be tud lődörögni a nyelestengelyed.Vagy lötyög a tárcsád közepe.
SZVSZ egy motor emeléshez taszigáláshoz jobb úgy nekimenni hogy tudod hogy a helyén a tárcsa és nem kell viszaengedni a motort aztán újrakezdeni.
Nem elérhető GeRGelu:

« Hozzászólás #4496 Dátum: 2006 Június 09, 22:45:39 »

Hi All!
Csináltattam zöldkártyát , hát nem középszerű! Pl: nincs benne az adatbázisban a Bogár ! Shocked ellenben a Velorex az benne van lehet belőle vagy tíz darab , az is gyüjtőknél. Befújta a szél a kipuffogo gázt a mühelybe erre letiltott a gép mert túl sok a co a műhelyben ! 

Nalam meg a bedugott gumicso (korabban fem) olvadt le fel perc alatt Grin
Aztan mondja a klubos hogy "a kispoknal is le szokott olvadni" Huh
(elottem egy 4 eves off topic renault megane-t tornasztak 20 percig, rangatva a gazbovdent mindenfele alapjaratnal, hogy jo legyen a gepnek. Pedig az meg nem oreg auto.)
Nagyot ujitottak megint egyesek jopenzert.  (a mi penzunkbol, lenyulasunkra, bar ez mar masik topic)

Nem elérhető Chabeetle

« Hozzászólás #4495 Dátum: 2006 Június 09, 22:35:32 »

Hi All!

Csináltattam zöldkártyát , hát nem középszerű! Pl: nincs benne az adatbázisban a Bogár ! Shocked ellenben a Velorex az benne van lehet belőle vagy tíz darab , az is gyüjtőknél. Befújta a szél a kipuffogo gázt a mühelybe erre letiltott a gép mert túl sok a co a műhelyben ! 
Nem elérhető Pityubacsi

« Hozzászólás #4494 Dátum: 2006 Június 09, 21:46:29 »

Központosítani a kuplungtárcsát meg én nem tudom kézzel, nekem kell az idomszer. Az a biztos.

nemá'
kábé 3 alkalommal volt szerencsém(???) lebontani Qplungot, mindenféle segédeszköz nélkül sikerült visszapászintani rendes helyre a cuccost.

flex 'em all!
Nem elérhető Maresz

WWW.BUGGARAGE.HU

« Hozzászólás #4493 Dátum: 2006 Június 09, 21:42:20 »

Úgy meg kell tépni ahogy csak bírod. Meg Loctite 243-as vagy 2701-est kell rákenni.

Én földre teszem a motort, laposvasat a lendkerékre csavarozok két kuplungcsavarral, erre és a blokkra rááll a segítőm, hogy ne boruljon fel, és én egy félméteres csövet dugok a profi dugókulcs szárra és ráállok. És dinamikusan is lökdösöm. Ez kb, 500 Nm.  Wink

Nekem csak egyszter lazult le lendkerekem és tette tönkre a főtengely stiftjeit. Többet nem fog.

én már törtem bele a nagy csavrat de hála isten a törés pillanatába le is lazul és ki is lehet tekerni!

WEBshop
http://retrocarclub.superwebaruhaz.hu/
Ha müszakivizsga vagy zöldkari kell és problémás az élet:06706223882;06706313882
Kedvezméynes kötelező bizti kötése!
Gyári vw audi seat skoda Alkatrészek beszerzése gyors határidővel,postázva
www.retroautoklub.hu
Nem elérhető Varázsló

« Hozzászólás #4492 Dátum: 2006 Június 09, 21:38:41 »

Hát rajzot azt nem tudok sehol.
Viszont a nagycsavar nyomatékkulccsal való meghúzása is fontos.
A meghúzási táblázatok 300Nm-t írnak, de én nem tartom túlzásnak a 350-400-at sem.

Stuntmanus

VW 1302 S

Nem elérhető Pityubacsi

« Hozzászólás #4491 Dátum: 2006 Június 09, 19:07:17 »

erről mondj még valamit mit jelent meg hogyan.
bár ha látnám, lehet nem kéne magyarázni.

bedugod a pici ujjadat, és érzed, hogy központos-e a tárcsa a főtengellyel vagy sem.
faszér' kell szerszám ilyenhez?

flex 'em all!
1303LS
« Hozzászólás #4490 Dátum: 2006 Június 09, 18:28:27 »

Ja akinek a olyanok a szomszédai........
hogy van eszterga......
Esetleg egy rajz róla valahol?

Hát rajzot azt nem tudok sehol.
Viszont a nagycsavar nyomatékkulccsal való meghúzása is fontos.
A meghúzási táblázatok 300Nm-t írnak, de én nem tartom túlzásnak a 350-400-at sem.
Nem elérhető Maresz

WWW.BUGGARAGE.HU

« Hozzászólás #4489 Dátum: 2006 Június 09, 18:09:12 »

Ki kell venni a motort és le kell venni a lendkereket, meg persze a kuplungot. Hosszú cső vagy légkulcs kell hozzá, meg talán 36-os krova.

van ledkerék lefogató is

WEBshop
http://retrocarclub.superwebaruhaz.hu/
Ha müszakivizsga vagy zöldkari kell és problémás az élet:06706223882;06706313882
Kedvezméynes kötelező bizti kötése!
Gyári vw audi seat skoda Alkatrészek beszerzése gyors határidővel,postázva
www.retroautoklub.hu
Nem elérhető Mamut

« Hozzászólás #4488 Dátum: 2006 Június 09, 17:37:14 »

Ja akinek a olyanok a szomszédai........
hogy van eszterga......
Esetleg egy rajz róla valahol?

A Biblia arra tanít, hogy szeresd felebarátodat. A Káma Szutra pedig megmagyarázza, hogyan...
1303LS
« Hozzászólás #4487 Dátum: 2006 Június 09, 17:32:17 »

Ha látnád 100% hogy tudnád.
A váltó nyelestengelyének bele kell mennie egyszerre a nagycsavar kiscsapágyába és a kuplung tárcsa ricnijébe.
Ezeknek koncentrikusnak kell lenniük, ezt nehéz összejátszani segédeszköz nélkül.
De akár egy seprűnyélből is esztergáltathatsz a szomszéddal egy célszerszámot ha a paramétereket leméred.  Grin
Nem elérhető Typ117

1969

« Hozzászólás #4486 Dátum: 2006 Június 09, 17:24:55 »

Kuplungszerkezet felszerelésénél fontos a tárcsa központosítása, ezt egy bontott nyelestengellyel érdemes megoldani de házilagos megoldások is be szoktak válni.

1303LS
« Hozzászólás #4485 Dátum: 2006 Június 09, 17:19:42 »

Üdv!
Főtengelyszimering csere a kuplung felőli oldalon mekkora munka, mi az amit ilyenkor feltétlenül érdemes, vagy kell cserélni? Célszerszám igény?

Motor ki. Ehhez ha már hozzáfogsz gondolom megvannak a feltételek, bár nem kell sok minden hozzá.
Kuplung szerkezet le, nagycsavar a lendkerék közepén 36-os.
Ide érdemes időben bezserezni a bika dugó kulcsot a megfelelő szárral és összerakáshoz nyomatékkulcs.
Nagycsavar ki, jó ha beszerzel valami lendkerék rögzítő dolgot, de rögtönözni is lehet, kézre, motortartócsavarokra vigyázni.
Lendkerék le, szimmering csere.
Összerakás fordított sorrendben.
Ellenőrizd a nagycsavar közepében a kiscsapágyat amibe a váltó nyelestengely megy, minimum zsírozni.
Kuplungszerkezet felszerelésénél fontos a tárcsa központosítása, ezt egy bontott nyelestengellyel érdemes megoldani de házilagos megoldások is be szoktak válni.
A motorvisszatételnél ha nem megy nem erőltetni hanem a kuplungtárcs aközpontosítását ellenőrizni.
Ja a kuplung kinyomócsapágyat is érdemes megnézni hogy szépen forog-e és esetleg kicserélni ha már úgy is szét van szedve.
Ja meg persze a kuplungtárcsát szintén.
Ha kihagytam valamit majd más megmondja.
Nem elérhető stonemen

« Hozzászólás #4484 Dátum: 2006 Június 09, 17:14:49 »

Ki kell venni a motort és le kell venni a lendkereket, meg persze a kuplungot. Hosszú cső vagy légkulcs kell hozzá, meg talán 36-os krova.

Üdv!
Főtengelyszimering csere a kuplung felőli oldalon mekkora munka, mi az amit ilyenkor feltétlenül érdemes, vagy kell cserélni? Célszerszám igény?
Nem elérhető Mamut

« Hozzászólás #4483 Dátum: 2006 Június 09, 17:08:30 »

Üdv!

A Biblia arra tanít, hogy szeresd felebarátodat. A Káma Szutra pedig megmagyarázza, hogyan...
Nem elérhető dogi

« Hozzászólás #4482 Dátum: 2006 Június 09, 13:36:02 »

jelentkeznék rá!  Wink

Már elkelt. Az elkövetkező 120 évre  Grin

" hülyék mondják meg mi legyen, a tisztesség száműzött idegen..."
Nem elérhető BlackP

« Hozzászólás #4481 Dátum: 2006 Június 09, 12:25:07 »

Off:
Ma megtaláltam a megfelelő embert a munkahelyemen. Hetente tud szállítani 10 liter benzinust 2000 forintos áron.
On:

jelentkeznék rá!  Wink

Ne vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal...
Nem elérhető dogi

« Hozzászólás #4480 Dátum: 2006 Június 09, 12:08:23 »

Milyen átkozott bután néz ki a bogár a 14"-os kerékkel, nehogy már azt tegyél fel! 
Hát monnyuk ez igaz.
Off:
Ma megtaláltam a megfelelő embert a munkahelyemen. Hetente tud szállítani 10 liter benzinust 2000 forintos áron.
On:
megkeresem gumobogit akkor.

" hülyék mondják meg mi legyen, a tisztesség száműzött idegen..."
Oldalak: 1 ... 1898 1899 1900 1901 1902 [1903] 1904 1905 1906 1907 1908 ... 2015
Nyomtatás

Ugrás: