www.bogarhatu.hu - ahol a Bogarazás kezdődik
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
Nem érkezett meg az aktiváló e-mail?
2026 Február 14, 14:51:35

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:     Részletes kereső
Népautós Szilveszter
Pólus Center
2025. december 31.
921505 Hozzaszólás 218 Témában írta 1617 Felhasználó
Legújabb tag: Mignon
* Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Oldalak: 1 ... 48 49 50 51 52 [53] 54 55 56 57 58 ... 558
Nyomtatás
Szerző Téma: Tuning, teljesítmény, futómű  (Megtekintve 3721532 alkalommal)
Nem elérhető callook

Low Fast - többet forog, jobban pörög

« Hozzászólás #20206 Dátum: 2014 április 09, 19:31:25 »

Én mindenképp a verseny csőkígyót (merged header) akartam, ott meg nem opció a fűtésdob, viszont a J-cső a készlet része, mert egész máshol megy mint a többi J-cső. Még az alsó lemezeket sem lehet feltenni tőle.

Ilyen az enyém:

https://www.drdracingheads.com/xcart/Type-1-Stainlees-Steel-Merged-1-5-8-header-and-muffler.html

Mondjuk amikor Franciáktól jöttünk haza és lehült hajnalban az idő, na meg a kialvatlanságtól is fázik az ember, és akkor én 19 órája vezettem, akkor 2 pokróccal voltam betakarózva... Meg Stone is ígérte, hogy üzemelni fog az állófűtés amikor megyünk a sarkkör fölé, aztán csak a dupla zokni, meg a kabát fűtött... (De legalább a herém égett a szúnyogcsípésektől) De ha azt kibírtuk, minek fűtés?!  Tongue Grin

köszi a véleményeket/tanácsokat kipufogó témában  Wink
ma volt a kezemben gyári 2.1wbx hengerfej, és annak 35mm a kipufogó csatorna kilépő nyílása - és pont arra gondoltam amit Callook írt, hogy fel kellene túrni a 32 járatomat tölcséresen 35-re, és akkor adja magát a 38-as rendszer.
egyelőre várok tapasztalatokat a 32-es rendszerrel, és közben elkezdek gyűjteni 38-asra.
az a nyűg a nagyobbal még, hogy a gyári hőcserélő nem jó hozzá, mert korlátozza az 1 és 3 henger töltéscseréjét  Undecided vagy heroináron bővebb csővel szerelt hőcserélő, vagy J cső a megoldás. viszont én nem szeretnék benzinkályhát - öngól  Jezusom ...

Nem elérhető sleepAIR

« Hozzászólás #20205 Dátum: 2014 április 09, 17:43:00 »

Ezt a Porsche fék-futómű dolgot olyan szépen,alaposan,és mindenre kiterjedően összeszedted,hogy ennél jobban nem is lehetne!
Minden elismerésem,és köszönet érte,hogy ilyen profin leírtad! Kezfogas
Ennek tényleg menni kell a főoldalra a tudás bázisba,ennek nem szabad elvesznie!

Lehet,hogy nem tudom jól,de azzal még kiegészíteném,hogy az első tengelycsonknál a furat a km spirálnak az nem típusfüggő,hanem évjáratfüggő.Szintén az 1985 a dátum,mint a vas és alu lengőkarnál.A régebbi évjáratok még mechanikus-bowdenes km órásak voltak,a fiatalabbak pedig már elektromosan működtek.

Az első futóműnél sem kötelező a Kerscher gömbefej (persze biztos jobb ha van),hanem létezik valami okosság (talán adapter),amit esztergályossal le lehet gyártani,és akkor nem kell a Kerscheré.A Breuer Zsolti már ezt is kiagyalta,és meg is csinálta/csináltatta,és működik.

Talatam egy-ket jo oldalt, ahol a zome megvolt, ezeket probaltam osszegyurni. Sokakat foglalkoztat a dolog, hasznos ha megvan egyben.

A km ora dolog lehet ugy, ahogy irod, passz  Huh  a futomunel kivancsi vagyok mire gondolsz, remelem Zsolti megirja. Regen mikor meg az arany karmannrol kerdeztem, ott a szukitos megoldast meselte, hogy a vw agyra hogy lehet ramokolni a dolgokat.

A typ4 miatt a futes nalam ugrott, mondjuk mar a sargabol is kidobtam a felujitasnal, mert elotte sem mukodott frankon. Viszont mikor SPA-ban nyar kozepen befagyott a seggem, belattam hogy valami kell...szerintem az ulesfutes jopofa, mert kompakt, barhova rakhato es ad egy kis meleg erzetet, ami tavasztol oszig eleg..legalabbis az off autokbol kiindulva. Nalad inkabb azt kene tudni, hogy milyen kipufogot szeretnel, mert nem mindegyikhez lehet hasznalni a hocsereloket + a cup strebe se biztos, hogy nem lesz utban.
« Utoljára szerkesztve: 2014 április 09, 18:17:31 írta sleepAIR »

http://sleepair.blogspot.hu

Typ3 Variant ‘72
Nem elérhető sleepAIR

« Hozzászólás #20204 Dátum: 2014 április 09, 17:30:45 »

Fordítom. A Porsche-ba gyárilag alulról megy, a bogárba felülről. Ha ezt nem tudod, elhiszem, hogy nem érted Smiley

Na ezt nem tudtam! Akkor azt mondod, hogy a 944 csonkot at kell alakitani olyanra, mint eredetileg a bogar, hogy felulrol fogaja a gombfejet? Igy ertenem  Wink

Typ3 Variant ‘72
Nem elérhető Narancs

« Hozzászólás #20203 Dátum: 2014 április 09, 17:29:32 »

Ezt a Porsche fék-futómű dolgot olyan szépen,alaposan,és mindenre kiterjedően összeszedted,hogy ennél jobban nem is lehetne!
Minden elismerésem,és köszönet érte,hogy ilyen profin leírtad! Kezfogas
Ennek tényleg menni kell a főoldalra a tudás bázisba,ennek nem szabad elvesznie!

Lehet,hogy nem tudom jól,de azzal még kiegészíteném,hogy az első tengelycsonknál a furat a km spirálnak az nem típusfüggő,hanem évjáratfüggő.Szintén az 1985 a dátum,mint a vas és alu lengőkarnál.A régebbi évjáratok még mechanikus-bowdenes km órásak voltak,a fiatalabbak pedig már elektromosan működtek.

Az első futóműnél sem kötelező a Kerscher gömbefej (persze biztos jobb ha van),hanem létezik valami okosság (talán adapter),amit esztergályossal le lehet gyártani,és akkor nem kell a Kerscheré.A Breuer Zsolti már ezt is kiagyalta,és meg is csinálta/csináltatta,és működik.
Nem elérhető Narancs

« Hozzászólás #20202 Dátum: 2014 április 09, 17:06:29 »

Ulesfutes + j cso   Evil
Te egyébként ezt javaslod?

A 996 Carrera Cabrio üléseim eleve fűtésesek,meg cabrióval hideg időben eleve nem fogok közlekedni.Felesleges két hőcserélővel két hengert korlátozni ugye?
Nem elérhető gsattila

« Hozzászólás #20201 Dátum: 2014 április 09, 17:04:52 »

Fordítom. A Porsche-ba gyárilag alulról megy, a bogárba felülről. Ha ezt nem tudod, elhiszem, hogy nem érted Smiley

Meg egyszer forditsd a magyart magyarra legyszi, tovabbra sem ertem  Cheesy
Gyarilag mindkettobol felulrol megy, nem? Ha atforditod alulra (mindegy h porsche/) de nem csereled egyszerre hosszura a lengokar gombfejet is, hozzaerne a stabihoz, a harmadik kepen latszik mennyire nincs hely.  Huh
Nem elérhető sleepAIR

« Hozzászólás #20200 Dátum: 2014 április 09, 17:02:51 »

A bogár tengelycsonkba fülről megy bele a gömbfej kúpja, a 944-be pedig alulról (ld. 2. kép, nem a lengőkar!). Na, ennek az átfordítására gondolok, mert különben hosszabb nyomtávrúd kell, és úgy eléggé ki van fordítva a gömbfej. Stunt kocsijában is így van.

Meg egyszer forditsd a magyart magyarra legyszi, tovabbra sem ertem  Cheesy
Gyarilag mindkettobol felulrol megy, nem? Ha atforditod alulra (mindegy h porsche/) de nem csereled egyszerre hosszura a lengokar gombfejet is, hozzaerne a stabihoz, a harmadik kepen latszik mennyire nincs hely.  Huh

Typ3 Variant ‘72
Nem elérhető sleepAIR

« Hozzászólás #20199 Dátum: 2014 április 09, 16:55:36 »

ma volt a kezemben gyári 2.1wbx hengerfej, és annak 35mm a kipufogó csatorna kilépő nyílása - és pont arra gondoltam amit Callook írt, hogy fel kellene túrni a 32 járatomat tölcséresen 35-re, és akkor adja magát a 38-as rendszer.
egyelőre várok tapasztalatokat a 32-es rendszerrel, és közben elkezdek gyűjteni 38-asra.
az a nyűg a nagyobbal még, hogy a gyári hőcserélő nem jó hozzá, mert korlátozza az 1 és 3 henger töltéscseréjét  Undecided vagy heroináron bővebb csővel szerelt hőcserélő, vagy J cső a megoldás. viszont én nem szeretnék benzinkályhát - öngól  Jezusom ...

Ulesfutes + j cso   Evil

Typ3 Variant ‘72
Nem elérhető luftsick

« Hozzászólás #20198 Dátum: 2014 április 09, 16:18:50 »

Nem elérhető gsattila

« Hozzászólás #20197 Dátum: 2014 április 09, 11:51:18 »

A bogár tengelycsonkba fülről megy bele a gömbfej kúpja, a 944-be pedig alulról (ld. 2. kép, nem a lengőkar!). Na, ennek az átfordítására gondolok, mert különben hosszabb nyomtávrúd kell, és úgy eléggé ki van fordítva a gömbfej. Stunt kocsijában is így van.

Ezt nem teljesen értem, Tiéden így volt? Tudtommal ezt csak a régebbi 3 csavaroson lehet megcsinálni (enyémen meg is fordítottam), mert ennél beleérne a stabilizátorba/fogasléces kormányműbe, ha csak nincs valami ilyesmi módon meghosszabbítva a gömbfej nyaka. Ezért van, hogy 40-50mm a max. ültetés, amit a 2 csavaros elvisel.

<beszúrt kép törölve>

<beszúrt kép törölve>

<beszúrt kép törölve>

<beszúrt kép törölve>
Nem elérhető sleepAIR

« Hozzászólás #20196 Dátum: 2014 április 09, 11:32:16 »

Annyit tennék hozzá, hogy a kormányösszekötők kúpját célszerű átfordítani az első tengelycsonkon, by Merki. Egyebekben korrekt és alapos, gratula.

Ezt nem teljesen értem, Tiéden így volt? Tudtommal ezt csak a régebbi 3 csavaroson lehet megcsinálni (enyémen meg is fordítottam), mert ennél beleérne a stabilizátorba/fogasléces kormányműbe, ha csak nincs valami ilyesmi módon meghosszabbítva a gömbfej nyaka. Ezért van, hogy 40-50mm a max. ültetés, amit a 2 csavaros elvisel.

Typ3 Variant ‘72
Nem elérhető sleepAIR

« Hozzászólás #20195 Dátum: 2014 április 09, 11:21:47 »

<beszúrt kép törölve>

Typ3 Variant ‘72
Nem elérhető callook

« Hozzászólás #20194 Dátum: 2014 április 09, 10:29:57 »

A nagyobb áttételű himbasor az áttétel arányában megnöveli a szelepnyitást. Ahol a vezérműtengely nyitna a szelepen 10mm-t, ott egy jól beállított 1.25 himbasorral 12.5mm-t nyit. De nem csak a maximális szelepnyitásnál számít, hanem a teljes nyitási (zárási) időszakban: Amikor még csak 1mm lenne a nyitás 1:1 áttételű himbával, akkor az 1.25 himbával már 1.25mm, és így tovább. Azt lehet mondani, hogy ez egy olyan beavatkozás, ami már széria motoron is tud segíteni, ráadásul a teljes teljesítménytartományban. Egy szolid vezérműtengelyes motornál a tengely jótékony hatását erősíti, aztán minél nagyobb emelésű és minél hegyesebb a tengely, a himbasor hatása annál elhanyagolhatóbb. Nagyvonalakban, leegyszerűsítve ezt lehet elmondani.
emellett fontos még, hogy a vezérműtengelyeket is úgy tervezik, hogy meghatározott himbasorokkal működnek jól. Pl. az Engle FK sorozatú tengelyeit, illetve a Scat C sorozatának néhány darabját kis emeléssel gyártják, így azokat 1,4 himbasorral kell szerelni, hogy a szelepeknél megvalósuljon a megfelelő löket (ezzel a megoldással a vezérlés bizonyos alkatrészei nem annyira terheltek). Az Engle VZ sorozatú tengelyeit csak gyári áttételű himbákkal lehet szerelni, mert nagyon nagy az emelésük. Van a köztes út is, ilyen az Engle W sorozata, ami gyári, vagy 1.25-ös himbákkal is szerelhető.
Egyébként a gyáriak között is van különbség, mert a himbák egy része 1:1, a másik része 1:1,1 áttételű.
És a himbáknál nagyon fontos a jól beállított geometria (hézagolókkal és a nyomórúd vágásával). Egyszer kiszámoltam, hogy ha úgy építünk be egy 1:1.25 himbát, hogy nagyon rossz a geometria (nagyon kitekert, vagy nagyon betekert állító csavarral lehet a szelephézagot beállítani), akkor alig lesz nagyobb a szelepnyitásunk mint egy tökéletesen beállított gyári 1:1,1 himbával.

Biztos már volt téma párszor,de erről az 1:1.25-ös himbáról írjatok még valamit.

Mi a lényege,miért szokták beépíteni,milyen motorokba javasolt...

Nem elérhető gsattila

« Hozzászólás #20193 Dátum: 2014 április 09, 08:24:45 »

Nagyobbat emel, jobban nyitja a szelepeket, jobban szellőzik a motor.

Biztos már volt téma párszor,de erről az 1:1.25-ös himbáról írjatok még valamit.

Nem elérhető Narancs

« Hozzászólás #20192 Dátum: 2014 április 09, 01:38:35 »

« Utoljára szerkesztve: 2014 április 09, 01:41:46 írta Narancs »
Nem elérhető Maresz

WWW.BUGGARAGE.HU

« Hozzászólás #20191 Dátum: 2014 április 08, 22:25:22 »

« Utoljára szerkesztve: 2014 április 08, 22:27:51 írta Maresz »

WEBshop
http://retrocarclub.superwebaruhaz.hu/
Ha müszakivizsga vagy zöldkari kell és problémás az élet:06706223882;06706313882
Kedvezméynes kötelező bizti kötése!
Gyári vw audi seat skoda Alkatrészek beszerzése gyors határidővel,postázva
www.retroautoklub.hu
Nem elérhető gsattila

« Hozzászólás #20190 Dátum: 2014 április 08, 22:24:31 »

Annyit tennék hozzá, hogy a kormányösszekötők kúpját célszerű átfordítani az első tengelycsonkon, by Merki. Egyebekben korrekt és alapos, gratula.

ha már agymenés:
Nem elérhető Varázsló

Low Fast -többet forog, jobban pörög

« Hozzászólás #20189 Dátum: 2014 április 08, 22:18:45 »

Az is érdekes infó, hogy a CSP Super Competition kipufogó csak 38-as csővel készül és azt 2000 ccm-ig és 40/35,5 szelepes hengerfejhez ajánlják.

A CSP Python-jából is a legkisebb a 38-as cső és onnan indul felfelé.

A kipufogóról még a TheSamba-n is nagyon megioszlanak a vélemények és mindig van vita.
Az ökölszabály az, hogy a kisebb átmérőjű cső nyomatékosabbá, de keveésbé forgóssá teszi a motort, a nagyobb pedig alul nehezebben beállíthatóvá és kisebb nyomatékúvá és felül jobban menőssé teszi. Ezt a töltéscserére kifejtett hatása, a torlónyomása miatt van.
Itt aztán képbe jön, hogy a nagyobb fojtású cső esetében jobban melegszik a motor, valamint a rendszer rezonanciája, hangolása is beleszól.

A CSP supercomp azért jó, mert relatíve halk (hosszú csövek) de kicsi a fojtása, mert a két dob is átmenő (abszorpciós) teljesen.
A Python meg azért jó, mert a hangolása jobb, mint a Supercompnak és a saját rezonanciától és a kúpos kiképzéstől van egy gázgyorsító, így szívóhatása.

A kipufogó esetében SZERINTEM van a nagyon rossz, ami nagyon fojt (pl. a módosítatlan gyári) és vannak a jók, a 35-ös, a 38-as stb. és ott már annyira kicsi a különbség, hogy egy rossz fúvókázás sokkal többet ront a motoron, mint a 35-38-as rendszer különbsége.

Stuntmanus

VW 1302 S

http://oettingertsv.blogspot.com/

"Már nem vagyok annyira fiatal, hogy mindenre azonnal tudjam a választ."
Nem elérhető Varázsló

« Hozzászólás #20188 Dátum: 2014 április 08, 22:07:15 »

ha már agymenés:

Szerintem nagyon jó, emlékszem pl. nekem is kellett a 3 mm-es hézagolás a hátsó tárcsához/nyereghez, Callook gyártotta le lézervágott lemezből.

Én nem találtam hibát, de ki szedte ezt így össze?

Stuntmanus

VW 1302 S

Nem elérhető callook

« Hozzászólás #20187 Dátum: 2014 április 08, 20:23:00 »

Az is érdekes infó, hogy a CSP Super Competition kipufogó csak 38-as csővel készül és azt 2000 ccm-ig és 40/35,5 szelepes hengerfejhez ajánlják.

A CSP Python-jából is a legkisebb a 38-as cső és onnan indul felfelé.

Megmondom őszintén, hogy a kipufogó az már egy külön tudomány (én nem értek hozzá). Viszont ami biztos, hogy ezek a standard lépcsők typ1 csőkígyók esetében:

35, 38, 41, 44, 48, 51, 54, 57

Ezek külső csőméretek, de biztos vagyok benne, hogy 57-es, de még 54, illetve 51 kipufogó szeleppel sincs nagyon typ1 motor. Sőt, már a 41 is csak valami spéci nagy furatos, nem typ1 style fejben képzelhető el kipufogószelepként. csőkígyóból mégis van nagyobb, bőven. Én a cal look stílus miatt mindenképp a verseny csőkígyót akartam megvenni, nem az utcait (az az amelyik jobban kinyúlik a kasztni alól), na abból a legkisebb a 38-as, de egyszerűen a használt piacon csak a 41 és 44 forog. Velem egy 41-es jött szembe, ami belül kb. 38-as. Én nem bonyolítottam túl a dolgot: Ahogy a 38-as belső átmérőre rá vannak hegesztve a flansnik, a hegesztéstől csak 36-37 a belépő a csőkígyóba. Ez pont akkora mint a WBX kipufogótömítése, így én ahhoz igazítottam a hengerfej kilépőjét, de nem túrtam meg a kipufogócsatornát teljes hosszban úgy mint a szívót. Csak kicsit tölcséresre csináltam.
Én úgy éreztem, az egyel kisebb kipufogó lenne az ideális a 2 literes motorhoz, de a puccoskodás  fontosabb volt akkor. Illetve a 60-as években ez a csőkígyó kialakítás sikerült a legjobbra, ennél jobbat akkoriban nem tudtak. Én a helyedben a 38-as (35 belső) rendszer lazán be merném vállalni.

Nem elérhető callook

« Hozzászólás #20186 Dátum: 2014 április 08, 20:12:33 »

Megmondom őszintén, hogy a kipufogó az már egy külön tudomány (én nem értek hozzá). Viszont ami biztos, hogy ezek a standard lépcsők typ1 csőkígyók esetében:

35, 38, 41, 44, 48, 51, 54, 57

Ezek külső csőméretek, de biztos vagyok benne, hogy 57-es, de még 54, illetve 51 kipufogó szeleppel sincs nagyon typ1 motor. Sőt, már a 41 is csak valami spéci nagy furatos, nem typ1 style fejben képzelhető el kipufogószelepként. csőkígyóból mégis van nagyobb, bőven. Én a cal look stílus miatt mindenképp a verseny csőkígyót akartam megvenni, nem az utcait (az az amelyik jobban kinyúlik a kasztni alól), na abból a legkisebb a 38-as, de egyszerűen a használt piacon csak a 41 és 44 forog. Velem egy 41-es jött szembe, ami belül kb. 38-as. Én nem bonyolítottam túl a dolgot: Ahogy a 38-as belső átmérőre rá vannak hegesztve a flansnik, a hegesztéstől csak 36-37 a belépő a csőkígyóba. Ez pont akkora mint a WBX kipufogótömítése, így én ahhoz igazítottam a hengerfej kilépőjét, de nem túrtam meg a kipufogócsatornát teljes hosszban úgy mint a szívót. Csak kicsit tölcséresre csináltam.
Én úgy éreztem, az egyel kisebb kipufogó lenne az ideális a 2 literes motorhoz, de a puccoskodás  fontosabb volt akkor. Illetve a 60-as években ez a csőkígyó kialakítás sikerült a legjobbra, ennél jobbat akkoriban nem tudtak. Én a helyedben a 38-as (35 belső) rendszer lazán be merném vállalni.

le tudod fotózni a rögzítését? hengerfejen hová kell csavarozni...gondolom az egyik hőcserélőt tartó tőcsavarhoz....

volt egy kis időm utánaolvasni, és azt találtam hogy 90-140LE között 1 1/2" (38mm) csőátmérőből érdemes építkezni. Az 1 3/8" (35mm) már korlátozhatja a töltéscserét - ez utóbbit 90LE-ig ajánlják. viszont az én hengerfejem kipufogó járatához a 35mm rendszer illeszkedik lépcsőmentesen. 35mm szelephez a 35mm csőrendszer, míg a gyári 32mm szelephez a 32mm csőrendszer passzol (külső átmérőkről van szó) - nem is jártam annyira rossz úton a gondolatmenetemmel tegnap  Cheesy
a kipufogórendszerem gyári fejekhez való, szóval biztos korlátozni fog míg nem lesz másik  Undecided

na most az a kérdés, hogy a steve tims stage 1 fejre melyiket célozzam? 35 vagy 38?
valamiért úgy érzem, hogy a 35mm rendszer illene hozzá, nincs értelme túlméretezett rendszert feltenni.
a 38mm rendszer a stage2 fejekhez való - ennyi a varázslat, igaz Zsolti?  Wink
valakinek van érve mégis a 38mm rendszer mellett?

Nem elérhető Dadan

« Hozzászólás #20185 Dátum: 2014 április 08, 19:34:48 »

ha már agymenés:

Köszi.

Nem elérhető sleepAIR

« Hozzászólás #20184 Dátum: 2014 április 08, 19:29:13 »

ha már agymenés:

944 ELSŐ FÉK

A 944 az alábbi fékekkel készült (NA = naturally aspirated = szívó motor, T = Turbo):

1303 tulajoknak a gyári (15mm) helyett össz-vissz egy Kerscher gömbfejet (17mm) kell beszerezni, hogy a ('83-86 NA) 944 tengelcsonkja egy az egyben beépíthető legyen. Így a csonktól kifelé az agy, tárcsa, nyereg Porsche lesz. Kormányösszekötőkből a VW-t kell megtartani és ha nincs kialakítva, helyet kell csinálni a km óra spirálnak a tengelycsonkban (modellje válogatja). Az átalakítással járó pozitív kerékdőlést a lengőkar bekötési pontjánál a gyárit meghaladó állítást biztosító csavarok beszerzésével és/vagy a gólyaláb felső furatának oválissá alakításával lehet kompenzálni. A művelet végén oldalanként kb. 20mm-t szélesedik a nyomtáv, ezzel érdemes számolni felni/gumi/sárvédő választásnál.

Ha nem nullahármas az alany, nem sikerült beszerezni az említett agyat, vagy el kell kerülni a nyomtáv szélesedését, akkor az alkatrészek megmunkálásával is összehozható a fékcsere. A Porsche agyba szűkítőt kell  esztergálni (hogy fogadja a bogár csapágyat) és a dobfékes (!) tengelycsonkra egyedi konzolt gyártatni a nyeregnek. Az agy hátuljából is érdemes lemarni, különben beleér a nyeregtartó csavarjába. Így a nyomtáv oldalanként csak szimbolikus 3.5mm-rel lesz szélesebb az eredetinél.
Az úszónyerges elfér 15" felni alatt, a többihez minimum 16" kell.

944 HÁTSÓ FÉK

A hátsó fék  esetében minden IRS-es autó labdába rúghat és a Porsche sem variált annyit a fékekkel: létezik az NA-ról származó úszonyerges (290x20mm), vagy bármelyik erősebbről származó fix Brembo (299x24mm). Ez az elejéhez hasonlóan 4 dugattyús, de a fékerő eloszlás miatt kisebb dugók dolgoznak benne. A gyári dobfékhez képest minimum 22.5mm-t szélesít, alu lengőkarokkal még többet. Mindkét hátsó agy tőcsavaros (ezért csak 5x130-as felnivel használható -pótkerék is), de a sík fajta átalakítható 5x100/5x112-es osztókörre a csavarok áthelyezésével. Az úszónyergeshez elég a 15", a nagyobbakhoz kell a 16".

KÉZIFÉK

A kézifék minden modellnél a tárcsa belsejében található, nincs köztük különbség. Az ide gyártott "hattyúval", vagy átalakítóval (pl. Kerscher) tudja működtetni a gyári kézifékkötél.

FŐFÉKHENGER

A főfékhengerrel mindenki saját szája íze szerint variál, általánosságban azt lehet mondani, hogy az úszónyerges fékhez a Porsche (23/19) kell, a Bremboknál maradhat a VW (19/19), vagy a direkt tárcsafékekhez árult 20/20-as.

LENGŐKAR

1, NA / ATE úszónyergek, 290x20mm

A vas lengőkar teljesen megegyezik a bogáréval (egyes források szerint belül meg van erősítve). Egy az egyben átrakható az egész lengőkar, vagy megbontás után minden alkatrésze a bogáréra. Opcionális a 944 rugótányérok használata (lásd lent), ahogy a Porsche kihajtásé is, ami lehetővé teszi a 100mm-es csuklók használatát. Amennyiben belül is 100mm-es csukló a cél, úgy bogár váltónál a Kübel, 901-es Porsche váltónál (914, 911) a 911 kihajtásait kell használni. A kézifék használható a gyári bovdennel a megfelelő adapter segítségével (lásd lent). A gyári nyomtávszélesítővel oldalanként +43.5mm, ezek elhagyásával (ekkor rövidebb tőcsavar is kell, pl. 86+ hátsó/83-85 első) +22.5mm-rel szélesedik a nyomtáv.

2, Korai ('85-86) Turbo / Brembo, 299x24mm

Aluminium lengőkarja onnan ismerhető fel, hogy még van rajta hely a felütközés gátló guminak. 4 dugattyús Brembo nyereggel és 299x24-es tárcsával szerelték. Csak kompletten szerelhető át, mert a nyeregtartó konzolt a lengőkarba integrálták, kell hozzá a Porsche rugótányér is. A nagyobb nyomtáv miatt hosszabb féltengely kell (Porsche, T2) és a kihajtásoknál csak a 100-as csuklók használhatók. Oldalanként 44mm-t szélesít a gyári dobfékhez képest.

3, Késői ('87-től) Turbo / Brembo, 299x24mm

Alu lengőkaron már nincs hely a felütközőknek, minden más megegyezik az előzővel. Az eltérő agyaknak köszönhetőn 62-74mm-t szélesít oldalanként, ami az agyak visszacserélésével csökkenthető.

4, Joker megoldások

Vas lengőkarra is fel lehet okoskodni a 944 Brembo nyergét: csak az 1986-os 944T tárcsája alkalmas erre, így 3mm-rel kell hézagolni a nyerget, hogy központos legyen a tárcsához képest. Másik alternatíva a 2000-2008 közti Boxster S (986S) hátsó tárcsa használata, amivel megspórolható a nyergek hézagolása. Ha elszakadunk a 944 alkatrészektől, a lengőkaron használható a 993 komplett hátsó féke (ebben az esetben is szükséges a 3mm hézagolás), vagy adapterek segítségével bármelyik 996-nál újabb  nyereg is.

Mindez a táblázat szerint megköveteli a 100mm-es  csuklók és hosszabb féltengelyek  (944T, T2)használtatát is. A nagy nyomtáv növekedést a jellemzően magas ET számú (ET55-70) Porsche felnik kompenzálják.

RUGÓTÁNYÉR

Vas lengőkarnál csereszabatos, aluminiumnál a Porsche kell. Érdemes utóbbit használni, mert a pengén lévő ovális furat és excenteres anya lehetővé teszi a kerékdőlés/összetartás és minimálisan (kb. 1 cm) a magasság állítását is. A gyári gumiszilentekből (rá van vulkanizálva, szenvedős leszedni) a külsőt cserélni kell bogáréra, különben nem megy rá a VW torzió fedél. 

STABILIZÁTOR

Motorizáltásgtól függően több méretben létezett, mindegyik használható, de a felfogatást egyedileg kell megoldani.

Ha valami nem ok, javítsátok és tegyük el a tudásbázisba, legyen visszakereshető stb.

Typ3 Variant ‘72
Nem elérhető luftsick

« Hozzászólás #20183 Dátum: 2014 április 08, 16:50:56 »

persze, csinálok képet, mennyire sos?
egyáltalán nem, még csak agymenés van a témában. megvalósítás hónapnyi távolságra van, addig prüszköl majd az empi single packon
Nem elérhető BlackP

« Hozzászólás #20182 Dátum: 2014 április 08, 16:36:28 »

le tudod fotózni a rögzítését? hengerfejen hová kell csavarozni...gondolom az egyik hőcserélőt tartó tőcsavarhoz....

volt egy kis időm utánaolvasni, és azt találtam hogy 90-140LE között 1 1/2" (38mm) csőátmérőből érdemes építkezni. Az 1 3/8" (35mm) már korlátozhatja a töltéscserét - ez utóbbit 90LE-ig ajánlják. viszont az én hengerfejem kipufogó járatához a 35mm rendszer illeszkedik lépcsőmentesen. 35mm szelephez a 35mm csőrendszer, míg a gyári 32mm szelephez a 32mm csőrendszer passzol (külső átmérőkről van szó) - nem is jártam annyira rossz úton a gondolatmenetemmel tegnap  Cheesy
a kipufogórendszerem gyári fejekhez való, szóval biztos korlátozni fog míg nem lesz másik  Undecided

na most az a kérdés, hogy a steve tims stage 1 fejre melyiket célozzam? 35 vagy 38?
valamiért úgy érzem, hogy a 35mm rendszer illene hozzá, nincs értelme túlméretezett rendszert feltenni.
persze, csinálok képet, mennyire sos?

Ne vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal...
Nem elérhető luftsick

« Hozzászólás #20181 Dátum: 2014 április 08, 15:11:57 »

nekem is ilyen van fent

Nem elérhető BlackP

« Hozzászólás #20180 Dátum: 2014 április 08, 11:29:16 »

köszi a rávezetést, igazad van!  Wink nem is fatboy-nak hívják amire gondoltam  Undecided
ez az ami van nekem:
http://www.mofoco.com/item/EMPI_3650_VW_BUG_ENGINE_HIGH_MOUNT_EXHAUST_MUFFLER/394/c55
a motor 1956 ccm
nekem is ilyen van fent

Ne vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal...
Nem elérhető luftsick

« Hozzászólás #20179 Dátum: 2014 április 08, 10:06:04 »

a fetbojt a földön fogod húzni az is marha volt aki kitalálta !  azt is jó lenne tudni mekkora a motorod ...
köszi a rávezetést, igazad van!  Wink nem is fatboy-nak hívják amire gondoltam  Undecided
ez az ami van nekem:
http://www.mofoco.com/item/EMPI_3650_VW_BUG_ENGINE_HIGH_MOUNT_EXHAUST_MUFFLER/394/c55
a motor 1956 ccm
Nem elérhető Varázsló

« Hozzászólás #20178 Dátum: 2014 április 08, 09:33:34 »

Nem tudom,de majd valaki hozzáértő megmondja.

Én úgy tudom,hogy az 1985.előtti,még öntöttvas lengőkarosnak a fékei,egy az egyben felmennek,és nem szélesítik a nyomtávolt,vagy ha szélesítik is,nem nagy mértékben.Az 1985.utáni alulengőkaros futóműnél viszont már szükség van a lengőkarokra,de ezek meg is szélesítik a nyomtávot.De mivel Te úgy is szélesítetted a sárvédőidet,lényegében mindegy,hogy melyiket találsz,mindegyik fékkel el fogsz férni a sárvédőid alatt.

Az 1985 előtti nem öntött, hanem lemez lengőkaros, amit én is megvettem, hogy majd még frankóbb lesz, mint a Bogár lengőkar és amikor itt volt az asztalon, nem láttam semmi különbséget. Aztán mégis volt valami minoritás, de ezért nem érdemes kicserélni. A lemez lengőkar esetében van egy majdnem 3 cm-es pogácsa a kerék alatt, az alu lengőkarnál ez nincs. Ezért a lemez lengőkarnál ezt a pogácsát kivéve nem szélesít, illetve csak nagyon minimális mértékben, mert a féktárcsa/rögzítőfék egy kicsit magasabb/vastagabb, mint a Bogár dobja, az alu lengőkart viszont leginkább csak szélesített Bogár sárvédő alá lehet berakni.

Stuntmanus

VW 1302 S

Nem elérhető tati

Ízirájder 0630 9850919 ÖRÖM AZ ERŐ ÁLTAL

« Hozzászólás #20177 Dátum: 2014 április 07, 23:17:49 »

Köszi a szívócsőre vonatkozó felvilágosítást.

Az első futóműt illetően  - persze lehet , hogy rosszul gondolom -  de a 1303-as lemezlengőkaros gólyalábhoz a Porshe 944 csonkállványa - csapágya és féktárcsája egy az egyben feltehető, és nem kell hozzá a Porsche gólyaláb is, ugye?

A hátsó futóműnél pedig csak lengőkarral együtt lehet föltenni komplettben a 944-es fékét, ugye?
még olyan ostobaságon nem gondolkodtál hogy megkérdezz valakit hogy kb milyen motorhoz milyen alkatrészeket vadássz? mert előbb-utóbb megunják hogy minden fényes vackot megkérdezel hogy az jó árban van-e  Undecided

Nem elérhető tati

Ízirájder 0630 9850919 ÖRÖM AZ ERŐ ÁLTAL

« Hozzászólás #20176 Dátum: 2014 április 07, 22:59:42 »

kipufogó témában lettek kérdéseim...
azt gondolom, hogy a kipufogó szelep, és a hengerfejből kilépő kipufogó nyílás mérete meghatározza, hogy mekkora keresztmetszetű kipufogó rendszerrel lehet jó hatásfokkal használni a motort. azt gondolom a szívóoldal analógiájára a kipufogó oldalon sem jó, ha lépcső van a járatok/csövek találkozásánál, a szűkítő lépcső biztosan korlátozza a töltéscserét - kérdés, hogy a táguló lépcsőnek van-e értelme?
nálam a helyzet: 35mm kipufogó szelep, 32mm hfejből kilépő járat, a csőkígyóm/fűtésdobom csőátmérője pedig 30.5mm. ezzel fogom indítani és bejáratni a motort, a továbbgondolkodás miatt kérdezem, hogy mik a tapasztalatok?
perpill. a költségvetés nem utolsó szempont sajnos, de ha váltom a kipufogó rendszert, akkor nem szeretnék zsákutcába futni. nem tudom a kereskedelemben kapható csőkígyók vannak- e különböző méretben?
ha kipufogóssal gyártatnék valamit, akkor érdemes-e táguló lépcsőt beépíteni pl. egy létező 32mm-nél nagyobb csőméretből?
csinált/látott már valaki olyat, hogy az 1-2 és a 3-4 henger két egymástól független rendszeren szellőzik ki? vagy ez teljesen hülyeség mert a gázlengések károsan alakulnak így?

a csőkígyó végére van egy empi single dobom, amit cserélnék fat boy-ra. van valakinek fotója, hogy a fat boy hogyan van felszerelve a kocsira? a kasztnihoz rögzítés érdekelne leginkább... az én fat boy dobom asszem buszról való, kicsit át kell szabni.

a fetbojt a földön fogod húzni az is marha volt aki kitalálta !  azt is jó lenne tudni mekkora a motorod ...

Nem elérhető VW T2b

Egon a gyenge 70-330-9994

« Hozzászólás #20175 Dátum: 2014 április 07, 12:10:48 »

azt gondolom, hogy a kipufogó szelep, és a hengerfejből kilépő kipufogó nyílás mérete meghatározza, hogy mekkora keresztmetszetű kipufogó rendszerrel lehet jó hatásfokkal használni a motort. azt gondolom a szívóoldal analógiájára a kipufogó oldalon sem jó, ha lépcső van a járatok/csövek találkozásánál, a szűkítő lépcső biztosan korlátozza a töltéscserét - kérdés, hogy a táguló lépcsőnek van-e értelme?
nálam a helyzet: 35mm kipufogó szelep, 32mm hfejből kilépő járat, a csőkígyóm/fűtésdobom csőátmérője pedig 30.5mm. ezzel fogom indítani és bejáratni a motort, a továbbgondolkodás miatt kérdezem, hogy mik a tapasztalatok?
perpill. a költségvetés nem utolsó szempont sajnos, de ha váltom a kipufogó rendszert, akkor nem szeretnék zsákutcába futni. nem tudom a kereskedelemben kapható csőkígyók vannak- e különböző méretben?
ha kipufogóssal gyártatnék valamit, akkor érdemes-e táguló lépcsőt beépíteni pl. egy létező 32mm-nél nagyobb csőméretből?
csinált/látott már valaki olyat, hogy az 1-2 és a 3-4 henger két egymástól független rendszeren szellőzik ki? vagy ez teljesen hülyeség mert a gázlengések károsan alakulnak így?

a csőkígyó végére van egy empi single dobom, amit cserélnék fat boy-ra. van valakinek fotója, hogy a fat boy hogyan van felszerelve a kocsira? a kasztnihoz rögzítés érdekelne leginkább... az én fat boy dobom asszem buszról való, kicsit át kell szabni.

Itt is egymástól külön választották a két oldalt, szerintem semmi negatív hatása nincs a szétválasztásnak. https://bugparts.hu/vw-bogar-transporter-alkatresz-termek-leiras/adatlap/megtekintese/c/1017/2-csoves-kipufogo-csendes-t4 Ilyen van fent Egonon negyedik éve és azon kívül, hogy szarrá rohadt, porladt a gagyi, vékony lemezelése a kipunak, nem okozott más gondot. A többi kérdésre meg válaszoljanak a szakik.
« Utoljára szerkesztve: 2014 április 07, 12:12:35 írta VW T2b »

1970 VW 1300
1978 VW T2b
2004 Mercedes-Benz E 270 CDI T Avantgarde
2019 Hyundai Ioniq Electric
Qek Aero Hp 650
IFA HP 401
Nem elérhető luftsick

« Hozzászólás #20174 Dátum: 2014 április 07, 10:55:18 »

Nem elérhető Narancs

« Hozzászólás #20173 Dátum: 2014 április 06, 22:06:35 »

Az első egyértelmű.
A hátsó most nincs előttem annyira, de akkor csak a csapágy az, ami eltér a bogárétól?

Nem tudom,de majd valaki hozzáértő megmondja.

Én úgy tudom,hogy az 1985.előtti,még öntöttvas lengőkarosnak a fékei,egy az egyben felmennek,és nem szélesítik a nyomtávolt,vagy ha szélesítik is,nem nagy mértékben.Az 1985.utáni alulengőkaros futóműnél viszont már szükség van a lengőkarokra,de ezek meg is szélesítik a nyomtávot.De mivel Te úgy is szélesítetted a sárvédőidet,lényegében mindegy,hogy melyiket találsz,mindegyik fékkel el fogsz férni a sárvédőid alatt.
Nem elérhető Dadan

« Hozzászólás #20172 Dátum: 2014 április 06, 21:56:35 »

Előre nem kell gólyaláb,és hátra pedig nem kell lengőkar.
Az első egyértelmű.
A hátsó most nincs előttem annyira, de akkor csak a csapágy az, ami eltér a bogárétól?

[a csatolmányt egy admin törölte]
Nem elérhető Narancs

« Hozzászólás #20171 Dátum: 2014 április 06, 21:47:31 »

Az első futóműt illetően  - persze lehet , hogy rosszul gondolom -  de a 1303-as lemezlengőkaros gólyalábhoz a Porshe 944 csonkállványa - csapágya és féktárcsája egy az egyben feltehető, és nem kell hozzá a Porsche gólyaláb is, ugye?

A hátsó futóműnél pedig csak lengőkarral együtt lehet föltenni komplettben a 944-es fékét, ugye?
Előre nem kell gólyaláb,és hátra pedig nem kell lengőkar.
Nem elérhető Dadan

« Hozzászólás #20170 Dátum: 2014 április 06, 21:44:11 »

Nem elérhető callook

« Hozzászólás #20169 Dátum: 2014 április 06, 08:25:03 »

Az IDF és DRLA karbiknak sokkal közelebb van egymáshoz a 2 torka mint az IDA-nak. Messziről látszik.

IDF, DRLA szívócső:

http://www.socalautoparts.com/product_info.php/empi-manifolds-48mm-hpmx-idf-drla-dual-carb-p-14671

IDA szívócső:

http://www.socalautoparts.com/product_info.php/performance-manifolds-big-beef-48mm-ida-includes-hardware-p-13747

A Solex PII-nél meg ugyanaz a távolság mint IDF és DRLA esetében, de ott meg máshol vannak a felfogató furatok.

Aha, akkor már értem.
Köszi.
Azt miből vetted észre, hogy :

Ez csak a mocskos drága Weber 48 IDA-hoz jó.

Nem elérhető Dadan

« Hozzászólás #20168 Dátum: 2014 április 05, 19:58:37 »

Ez nem jó IDF-hez és DRLA-hoz! Ez csak a mocskos drága Weber 48 IDA-hoz jó.

Aha, akkor már értem.
Köszi.
Azt miből vetted észre, hogy :

Ez csak a mocskos drága Weber 48 IDA-hoz jó.
« Utoljára szerkesztve: 2014 április 05, 20:18:59 írta Dadan »
Nem elérhető Dadan

« Hozzászólás #20167 Dátum: 2014 április 05, 19:58:04 »

Azt írják, hogy ezek Scat Track IDA-Saugrohre (szívócsövek) és kifejezetten extrem modifizierte Typ-1-Zylinderköpfe oder Street-Eliminator-Zylinderköpfe  (hengerfejekhez jók.
Én gyári hengerfejekkel tervezem a motorom, akkor nem jók?

[a csatolmányt egy admin törölte]
Oldalak: 1 ... 48 49 50 51 52 [53] 54 55 56 57 58 ... 558
Nyomtatás

Ugrás: